Achter de schermen bij het ontwerp van Bio-Planet 1.1

19 februari konden klanten voor het eerst kennismaken met het nieuwe winkelconcept van Bio-Planet. De winkel in Braine-l’Alleud pakt als eerste uit met de nieuwe look, later rolt Bio-Planet het concept uit in de andere 30 winkels. Onze specialisten stonden in voor het ontwerp.

Merkidentiteit

“We vertrokken vanuit het brandbook van Bio-Planet dat de identiteit van het merk omschrijft. Om die identiteit te vertalen naar een winkelontwerp organiseerden we verschillende workshops en bezochten we concullega’s in binnen- en buitenland om inspiratie op te doen”, vertelt retail designer Nele De Mets.

Om het overzicht te bewaren deelde het projectteam de winkel op in een tiental zones (brood, bedieningstoog, kassa, …) met elk een eigen werkpakket. Per werkpakket gingen de ontwerpers in workshops aan de slag met experts om tot een ontwerp te komen dat er niet alleen goed uitziet, maar ook functioneel is.

Samen innoveren

Een mooi voorbeeld van zo’n werkpakket is de nieuwe broodafbak. “De winkel in Braine-l’Alleud is de eerste waar de winkelmedewerkers zelf brood en koeken afbakken. Wij zochten hier als ontwerpers plaats voor in ons ontwerp en de projectingenieurs bekeken hoe we de installatie van de juiste aansluitingen konden voorzien”, vertelt Nele.

Daarnaast gingen de aankopers op zoek naar een leverancier voor het deeg, moest het winkelpersoneel opgeleid worden om met de apparaten aan de slag te gaan en moest er op de personeelsplanning tijd voorzien worden voor deze nieuwe taak. “Dat we allemaal voor dezelfde groep werken is een enorm voordeel. Je brengt snel alle betrokkenen rond de (digitale) tafel om samen naar oplossingen te zoeken.”

Meer plaats voor verse producten

Wie door de winkel in Braine-l’Alleud wandelt, merkt heel wat nieuwe elementen op. Zo werd de koelkamer uitgebreid om alle groenten en fruit er een plaats te geven. “Het ontwerp van die extra ruimte heeft wat weg van een serre. Zo leggen we de link met de plaats waar de groenten en fruit geteeld worden”, aldus Nele.

Ook de afdeling springt ‘health & beauty’ in het oog. “We kozen voor dat deel van de winkel een andere kleur rekken, waardoor je een shop-in-shop gevoel creëert. Verder vind je in de nieuwe inspiratiegang langs de ene kant tafels met seizoensproducten en langs de andere kant, aan het uiteinde van de rekken, de promo’s van het moment.”

Mooi én functioneel

De bovenste schappen van de rekken kregen ook een nieuwe look. “Op die schappen stockeren we extra winkelvoorraad. We wouden die producten in het nieuwe ontwerp visueel wegwerken, zonder daarbij de efficiëntie uit het oog te verliezen. Onze collega’s in de winkel zijn immers meermaals per dag bezig met het aanvullen of verplaatsen van die winkelvoorraad”, vertelt retail designer Jirko Van Lierde.

“Na het nodige denkwerk en verschillende prototypes (die we uitgebreid testten in onze showlabs) kwamen we uit bij de panelen die er nu hangen. Die verbergen niet enkel de voorraad, ze geven de klant ook meer info over de producten die in de rekken eronder staan. Een win-winsituatie dus!”

Natuurlijke elementen

Het nieuwe ontwerp brengt nog meer de natuur naar binnen. “De mospanelen aan het plafond vallen meteen op, maar ook op andere plaatsen komen natuurlijke elementen meer naar voren. We introduceren berkenhout als nieuw materiaal en gebruiken platen van gerecycleerd hout in onze meubels.”

“We werken ook samen met de Belgische start-up Circular Matters. Zij verwerken lokale afvalstromen – denk bijvoorbeeld aan reststromen uit de landbouw en voedingsindustrie – tot biologisch afbreekbare platen. Speciaal voor ons ontwikkelden ze platen met een nieuwe kleur en samenstelling. De biologische look en het duurzame karakter van die platen passen perfect bij het nieuwe Bio-Planetconcept”, besluit Nele.

Interesse om te werken bij Colruyt Group Technics en Engineering?