Volg hier onze updates over het coronavirus

In uitzonderlijke omstandigheden zijn informatie en communicatie van groot belang. Daarom volgen we bij Colruyt Group de situatie rond het coronavirus nauwlettend op en plaatsen we beschikbare informatie meteen online. Zo blijven onze klanten en partners op de hoogte van onze dienstverlening en de maatregelen die we treffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op deze pagina vind je updates over de maatregelen en de aanpak van Colruyt Group met betrekking tot het coronavirus. 

24/03


Colruyt Group en Delhaize zorgen voor een zo breed mogelijke rechtstreekse belevering van Belgische ziekenhuismedewerkers

Colruyt Group kondigde donderdag 19 maart aan dat de groep voor de ziekenhuizen UVC Brugmann en UZ Leuven een oplossing op maat uitwerkt om voedingsaankopen van hun medewerkers te kunnen leveren op hun werkplaats. De interesse en reactie vanuit de ziekenhuissector om ook in deze oplossing te stappen is groot. Colruyt Group is daarom blij dat andere spelers in de Belgische retailmarkt dit initiatief volgen: vanaf deze week start Delhaize de belevering van de medewerkers van het UZA Edegem op. De voornaamste doelstelling blijft het ontzorgen van de ziekenhuismedewerkers over het aankopen van voedingswaren, en dit voor henzelf en hun gezin zolang de coronavirus-crisis duurt: samen staan we sterker.

In samenwerking met UVC Brugmann en UZ Leuven startte Colruyt Group de voorbije dagen met de installatie van de logistieke infrastructuur in beide ziekenhuizen. De aparte website op het Solucious-platform waarop de ziekenhuismedewerkers boodschappen kunnen bestellen is helemaal klaar. De medewerkers van UVC Brugmann en UZ Leuven kunnen sinds afgelopen weekend bestellingen plaatsen. De eerste aanleveringen vinden dinsdag 24 maart en woensdag 25 maart plaats. Vanaf dan zullen de aanleveringen in het ziekenhuis volgen binnen de twee werkdagen na bestelling.

Andere ziekenhuizen van over heel België toonden zich eveneens sterk geïnteresseerd in deze dienstverlening. Colruyt Group verhoogt daarom de logistieke capaciteit van Solucious om de online boodschappen van ongeveer 30.000 ziekenhuismedewerkers op maat te kunnen aanleveren. De groep plant deze volledige capaciteit gradueel operationeel te brengen tegen ten laatste maandag 30 maart 2020. Alle praktische details worden verder met de betrokken ziekenhuizen afgesproken. De vraag vanuit de ziekenhuissector blijft evenwel verder toenemen. Colruyt Group is daarom tevreden dat andere retailers het initiatief volgen en dat Delhaize een eigen systeem heeft opgezet om vanaf deze week de medewerkers van het UZA Edegem te kunnen beleveren.

Marc Hofman, COO Retail Colruyt Group: “Talrijke andere ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in de dienstverlening die we voor UVC Brugmann en UZ Leuven hebben uitgewerkt en contacteerden ons om ook voor hun medewerkers een oplossing uit te werken. Onze voornaamste doelstelling is in deze moeilijke tijden de ziekenhuismedewerkers maximaal te ontzorgen wat betreft hun aankopen van voedingswaren voor henzelf en hun gezin zolang de coronavirus-crisis duurt. We kunnen met Colruyt Group evenwel alleen onmogelijk 100% van alle ziekenhuismedewerkers in België bedienen. Daarom ben ik zeer verheugd dat Delhaize deze dienstverlening ook ontwikkelt, zodat zoveel mogelijk ziekenhuismedewerkers in België van ons initiatief kunnen gebruik maken. Hiermee wordt nogmaals bevestigd dat we samen sterk kunnen staan om deze uitdagende tijden het hoofd te bieden”.

19/03


Colruyt Group werkt boodschappenoplossing uit voor de medewerkers van twee Belgische ziekenhuizen

Colruyt Group werkt met twee grote Belgische ziekenhuizen een oplossing op maat uit om de voedingsaankopen van hun medewerkers te kunnen leveren op hun werkplaats. Het ziekenhuispersoneel van UZ Leuven en UVC Brugmann zal binnenkort bestellingen online kunnen plaatsen. Via een apart logistiek netwerk zullen deze bestellingen afgeleverd worden in het betreffende ziekenhuis. De dienst zal geleidelijk aan worden uitgerold in afstemming met de ziekenhuizen. Op die wijze wil Colruyt Group voor de ziekenhuismedewerkers op termijn de zorgen over het aankopen van voedingswaren wegnemen voor henzelf en hun gezin zolang de coronavirus-crisis duurt.

Tijdens deze uitzonderlijke tijden waarbij het COVID-19 virus steeds breder verspreid raakt, worden de ziekenhuizen geconfronteerd met heel ernstige uitdagingen. Het zorgpersoneel heeft lange werkdagen en verwacht wordt dat de druk op de ziekenhuizen nog zal verhogen in de komende weken. Zo blijft er voor de ziekenhuismedewerkers weinig tijd over om hun dagelijkse aankopen te doen.

Op vraag van en in nauw overleg met twee grote Belgische ziekenhuizen, het UVC Brugmann Ziekenhuis en het UZ Leuven, ontwikkelt Colruyt Group momenteel een oplossing voor hun ziekenhuispersoneel. Hiervoor gaat de groep het nodige logistieke apparaat ter beschikking stellen. Marc Hofman, COO Retail Colruyt Group: “Onze 30.000 medewerkers (van onze productiebedrijven, transport, logistieke centra, winkels, ondersteunende diensten) geven al enkele weken het beste van zichzelf. Maar wij beseffen dat de marathon van onze zorgsector, die over mensenlevens gaat, zo mogelijk nog een stuk zwaarder is. Daarom willen we ziekenhuispersoneel ondersteunen met een oplossing die wij voor hen op maat ontwikkelen. We willen hiermee ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als retailer verder opnemen”.

De logistieke organisatie wordt opgezet via Solucious, het foodservice-bedrijf van de groep dat aan professionele klanten voedingsartikelen levert. Solucious zal een website ter beschikking stellen met een selectie uit het Colruyt Group assortiment. Op die website zullen de ziekenhuismedewerkers hun bestelling kunnen plaatsen op het moment waarop het voor hen past.

De bestellingen worden klaargemaakt per persoon, en worden vervolgens centraal afgeleverd in het ziekenhuis van de betrokken medewerker. Exacte startdatum, afleveringslocatie, afleveruren en alle andere praktische regelingen worden momenteel afgesproken met de logistieke afdelingen van de ziekenhuizen. Dat vraagt uiteraard nog even tijd: de ziekenhuizen binnen dit project pakken dit stap voor stap aan om dit uit te rollen. De focus zal in eerste instantie liggen op de zorgmedewerkers die zich momenteel in de zogenaamde frontlinie bevinden, en de ziekenhuizen in kwestie zullen hier verder intern over communiceren.

Marc Hofman besluit: “Met dit initiatief willen we een bijdrage leveren om de ziekenhuismedewerkers in deze moeilijke tijden te ‘ontzorgen’. Samen staan we sterker om deze ongelofelijk uitdagende tijden de baas te kunnen.”

Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om deze dienstverlening uit te breiden naar zoveel mogelijk andere geïnteresseerde Belgische ziekenhuizen. Andere ziekenhuizen die van deze dienstverlening gebruik willen maken, kunnen alvast contact opnemen met Solucious, via info@Solucious.be. Solucious blijft ondertussen de bestaande klanten (professionele keukens in de ziekenhuizen, zorginstellingen en cateraars) ook voorzien van voedingsartikelen.

19/03


UPDATE OVER ONZE AANBIEDINGEN

Op verzoek van de overheid zetten we vanaf vandaag, donderdag 19 maart 2020, alle acties en Rode Prijzen stop. Daardoor zijn alle lopende acties vanaf nu niet langer geldig. Je zal de volgende weken ook geen Colruyt-folders of andere communicaties over aanbiedingen ontvangen. Ook in deze uitzonderlijke tijden krijg je bij Colruyt altijd de laagste prijzen in jouw streek. Onze winkels blijven open en nemen extra voorzorgsmaatregelen.

17/03


1. Nieuwe maatregelen in onze voedingswinkels (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Cru)

 

We volgen maximaal de aanbeveling van de overheid en viroloog Marc Van Ranst op en scharen ons achter de maatregelen zoals voorgesteld door de sectororganisatie Comeos.

Deze voorzorgsmaatregelen gaan zo snel mogelijk van kracht om de verspreiding van het coronavirus CoVid-19 maximaal in te perken.

 • We roepen onze winkelmedewerkers op om handschoenen te dragen. We sturen daarvan nu extra stocks op naar onze verschillende winkelpunten. We vragen onze winkelmedewerkers ook dat ze op regelmatige basis hun handen blijven wassen, ook al is het druk in de winkel.
 • De winkelkarren en kassa’s worden regelmatig ontsmet.
 • We roepen onze klanten op altijd minstens 1 meter of een winkelkar afstand van andere klanten en winkelmedewerkers te houden.
 • Om de afstand en veiligheid te garanderen, beperken we het aantal klanten tot 1 klant per 10 m². Per winkel kan de winkelverantwoordelijke dus beslissen om tijdelijk geen nieuwe klanten binnen te laten, afhankelijk van de drukte.
 • Onze medewerkers hoeven geen boodschappentassen meer te vullen van onze klanten, we vragen onze klanten dit zelf te doen. Ook op die manier kunnen we afstand houden.
 • We roepen onze klanten op om in de mate van het mogelijke hun boodschappen alleen te doen. Zo beperken we het aantal mensen in de winkel.
 • We vragen onze klanten zo veel mogelijk elektronisch te betalen.
 • Specifiek voor Collect&Go: Tot en met zaterdag is het plaatsen van nieuwe reservaties op Collect&Go niet meer mogelijk. De bestellingen die geplaatst werden voor deze week, worden in de mate van het mogelijke verwerkt. Indien er toch een bestelling wordt geannuleerd deze week, wordt er steeds persoonlijk contact opgenomen met de klant. Vanaf volgende week is het opnieuw, stap per stap, mogelijk om bestellingen te plaatsen. We bieden oprecht onze excuses aan voor dit ongemak. We werken zo hard we kunnen.

We roepen onze klanten op om de kalmte te bewaren en respect te hebben voor de medewerkers in de winkels. We doen er alles aan iedereen naar behoren te bedienen.

We benadrukken dat hamsteren niet nodig is. Er zijn voorraden, er is een logistieke ketting die op volle toeren draait. Onze medewerkers in de winkels doen er alles aan om de rekken zo snel mogelijk aan te vullen. We danken onze klanten voor het begrip.

2. Sluiting van onze niet-voedingswinkels (Dreamland, Dreambaby en Fiets!):

Colruyt Group heeft beslist alle fysieke winkelpunten van Dreamland, Dreambaby en Fiets! te sluiten met ingang van woensdag 18 maart 2020 en dit tot nader bericht.

 • Deze maatregel geldt ook voor de tweedhandswinkels van Newstory en de Tuin & Terras pop-ups van Dreamland.
 • De online webshops van deze drie winkelformules en Collishop blijven open. De Collishop-afhaalpunten in de winkels van Colruyt Group blijven beschikbaar.
 • Alle klanten die een geboortelijst hebben bij Dreambaby zullen gecontacteerd worden om de vervollediging en levering van hun geboortelijst te regelen.

De groep heeft deze beslissing genomen vanuit de bezorgdheid voor het welzijn van klanten en medewerkers. De groep wil door het verminderen van het aantal fysieke winkelpunten ook bijdragen in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus.

3. Nieuwe maatregelen voor onze kantoormedewerkers

A. Telewerk toegestaan

Onze allereerste prioriteit is de gezondheid van iedereen in de maatschappij, in het bijzonder onze medewerkers, daar willen we zeer duidelijk in zijn. We hebben extra maatregelen genomen om die gezondheid mee te helpen beschermen.

We hebben een maatschappelijke rol om in voedsel te blijven voorzien en ervoor te zorgen dat de voedingsketen blijft draaien (productie, transport, logistiek, verkoop). We doen er alles aan om deze maatschappelijke rol maximaal te combineren met ons ander maatschappelijk engagement, zijnde ertoe bijdragen dat we de verspreiding van het virus maximaal helpen tegengaan. Dat blijft een evenwichtsoefening, waarbij beslissingen van uur tot uur genomen worden en voortdurend dienen bijgestuurd te worden.

Om deze operationele continuïteit te waarborgen is het absoluut noodzakelijk dat er voldoende medewerkers ter beschikking blijven in onze winkels, onze productie-ateliers, onze logistieke centra en transport. We gaan daarvoor duizenden medewerkers van de andere diensten extra nodig hebben om dit mee te realiseren.

De medewerkers van de ondersteunende diensten krijgen de mogelijkheid om van thuis te werken als hun werk dit toelaat. Deze medewerkers zullen maximaal voorzien worden van de nodige tools (zoals bijvoorbeeld VPN-connectie en laptop).

De medewerkers die geen rol hebben in het verzekeren van de continuïteit van operationeel kritische bedrijfsfuncties zullen we vragen om te komen helpen in de winkels, productie en logistiek wanneer dit nodig is. Voorbeelden van deze kritische bedrijfsfuncties zijn stockbeheer, IT-systemen, loonsverwerking en interne en externe communicatie.

Medewerkers die door de omstandigheden geen werk meer hebben, krijgen prioriteit om bij te springen in de winkels of in de logistieke keten. Het alternatief is in overleg met hun chef bekijken of het mogelijk is om verlof (familiaal, omstandigheidsverlof, ouderschapsverlof, overuren) op te nemen, of tijdelijke werkloosheid indien mogelijk.

We bekijken vandaag samen met onze medewerkers hoe we dit praktisch kunnen organiseren zodat deze nieuwe maatregen zo snel mogelijk in voege kunnen treden.

B. Maximale spreiding in de kantoorgebouwen (voor wie toch naar kantoor moet of wil komen):

Voor medewerkers die toch naar kantoor moeten of willen komen, hebben we enkele bijkomende maatregelen genomen, waarbij we focussen op maximale spreiding in onze kantoorgebouwen:

 • Oproep naar onze medewerkers om maximaal verspreid te gaan zitten in verschillende bureaus, alsook om maximaal gebruik te maken van de vergaderzalen en kantines als extra bureelruimte.
 • Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, worden de glijdende uren uitgebreid naar de periode tussen 6u 's morgens en 22u 's avonds. We vragen elke dienst om dit in teamverband te bekijken en er flexibel mee om te gaan, zodat de continuïteit van de dienst gegarandeerd blijft en iedereen zich privé kan organiseren.
 • De openingsuren van onze kantines werden verruimd. Medewerkers kunnen er terecht van 11u. tot 15u. We vragen medewerkers ook om 1 stoel tussen te laten, elders te eten (in vergaderzaal of buiten) en om zoveel als mogelijk elektronisch te betalen.
 • Vergaderingen (zowel met internen als externen) worden zoveel als mogelijk uitgesteld (focus ligt nu op de operationele continuïteit) of vinden plaats via skype.
 • Onze regionale kantoren en shared offices blijven beschikbaar voor onze medewerkers. We roepen hen op om daar maximaal gebruik van te maken. Dit eveneens in kader van maximale spreiding. Bovendien stellen we onze Colruyt Group Academy huizen open als extra regionaal kantoor. Deze worden opengezet tussen 7u en 21u om regionaal te werken, en zijn goed voor zo’n 400-tal extra plaatsen. Zo vermijden we dat de regionale kantoren en shared offices overvol zitten.
 • De kantoorbus zal vanaf woensdag 18 maart 2020 niet meer rijden.

Alle bovenstaande maatregelen gaan in vanaf nu tot tegenbericht.
 

We geven geen audiovisuele interviews tot nader order. Gelieve daarvoor contact met Comeos op te nemen. Onze focus ligt nu op het maximaal ondersteunen van onze medewerkers in de winkels. Dank voor het begrip.

Persdienst Colruyt Group

Press@colruytgroup.com of 0473 92 45 10 (NL) of 0473 82 27 15 (FR)