Colruyt Group wil Belgisch bio-aanbod helpen verankeren met aankoop biogronden

Retailgroep investeert in Het Zilverleen: 25 ha biolandbouwgrond in Alveringem

Halle, 21 augustus 2018 – Colruyt Group heeft een overeenkomst afgesloten met bioboerderij Het Zilverleen in Alveringem (West-Vlaanderen) voor de aankoop van 25 ha biogronden. Met deze investering wil de retailer de Belgische, lokale productie van biogroenten - alsook haar eigen bevoorrading daarin – helpen verzekeren, om in te spelen op de stijgende vraag van de klant. Daarnaast past deze beslissing ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten. Daarom gaat Colruyt Group nu op zoek naar een gepassioneerde bioboer met ervaring op een (bio)landbouwbedrijf. De voorkeur gaat naar een ervaren koppel en/of vakman/-vrouw die het werk op Het Zilverleen kan verderzetten op zelfstandige basis, met transparante samenwerkingsafspraken.

De eigenaars van het Zilverleen, Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton, waren al belangrijke leveranciers van Colruyt Group: ongeveer 70% van hun biogroententeelt wordt vandaag te koop aangeboden bij Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet. Het koppel was op zoek naar een overnemer. Jean-Pierre Mouton, voormalig eigenaar van Het Zilverleen: “We willen vooral dat ons werk voor de uitbating van onze biogronden kan verdergezet worden. Met hun duurzame visie op landbouw verzekert Colruyt Group voor dit bedrijf een mooie toekomst in de biologische teelt.”


Behouden en ondersteunen van de Belgische lokale bioteelt

De vraag naar bioproducten groeit nog steeds. Via deze investering wil Colruyt Group haar bevoorrading in Belgische bioproducten verzekeren en vooral het lokale bio-aanbod op die manier mee helpen verankeren.

Met Bio-Planet heeft de retailer een mooie uitvalsbasis voor een aanbod aan bioproducten. Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Colruyt Group Fine Food en verantwoordelijke voor de landbouwstrategie van Colruyt Group, verklaart: “Het Zilverleen is een unieke opportuniteit: 25 hectare aanpalende biolandbouwgronden. Dat is een ideale uitvalsbasis voor een rijke teelt aan biogroenten. Door hierin te investeren kunnen we helpen verzekeren dat deze grond ook bestemd blijft voor de bioteelt”.


Nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen in de agrovoedingssector

Naast het verzekeren van dit duurzame Belgisch bio-aanbod, kadert dit initiatief ook in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten.

Colruyt Group is hier niet aan zijn proefstuk toe: de retailer sloot in het verleden al rechtstreekse partnerschappen af om nieuwe appelsoorten te ontwikkelen. Momenteel loopt er ook een Belgisch aardappelproject in een nauwe samenwerking met de winkelformule Colruyt Laagste Prijzen. Daarbij planten 9 telers aardappelen aan voor een totale bruto-oogst van 5000 ton. Die worden in 78 Colruyt-winkels aangeboden onder twee referenties van het huismerk. Transparantie, vertrouwen en waardengedreven ondernemerschap zijn basisvoorwaarden om een dergelijke duurzame samenwerking uit te kunnen bouwen.

We staan open voor nieuwe samenwerkingsvormen in de keten. Met meerdere schakels indien nodig, meer direct met producenten als het kan. Voor ons kadert dit in onze wil om duurzaam te ondernemen, ook in en met de agrovoedingssector. Het Zilverleen wordt een voorbeeld van een 'lerend partnerschap' in de praktijk, en toont onze verdere wil aan om onze verantwoordelijkheid mee op te nemen in het verder verduurzamen van de agrovoedingssector”, aldus Goethaert.


Colruyt Group zoekt ‘gepassioneerde bioboer’

Colruyt Group koopt dan wel de gronden aan, het is niet de bedoeling om zelf te gaan boeren of een nieuwe uitbater in loondienst te nemen. Het gaat wel degelijk om een zelfstandige uitbating, uiteraard op basis van transparante samenwerkingsafspraken.

Goethaert voegt toe: “We zoeken in eerste instantie iemand, of een koppel met een achtergrond of ervaring op een (bio)landbouwbedrijf, en die de principes en vooral de realiteit van biolandbouw en wat daarbij komt kijken ook kent. Passie en goesting om eraan te beginnen zijn essentieel. We zoeken mensen die bereid zijn tot een nauwe samenwerking met Colruyt Group en zich herkennen in onze missie en waarden. Wie interesse zou hebben om hierover met ons rond de tafel te gaan zitten, kan contact opnemen met ons via info.zilverleen@colruytgroup.com.”


Hebt u vragen? Neem dan contact op met de persdienst van Colruyt Group:
Hanne Poppe, persverantwoordelijke Colruyt Group: hanne.poppe@colruytgroup.com / 0473 92 45 10


Over Colruyt Group
Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 550 eigen winkels en meer dan 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, CocciMarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering van voedingswaren aan hospitalen, bedrijfskeukens en horecabedrijven) in België (Solucious). De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen in België (DATS 24), print en document management oplossingen (Symeta) en productie van groene energie. De groep telt meer dan 29.300 medewerkers en realiseerde in 2017/18 een omzet van EUR 9,0 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier