Colruyt Laagste Prijzen laat kinderen van 7.500 klassen koken en bewegen op school met Cooking Class

3.870 scholen gebruiken het praktisch lessenpakket van Colruyt om leerlingen bewuster te maken van voedingsgewoonten en lichaamsbeweging
 

Kinderen eten vaak te weinig fruit en groenten en bewegen te weinig. Dat staat onder andere in het driejaarlijks onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven naar het gezondheidsbeleid in basis- en secundaire scholen. Omdat Colruyt belang hecht aan evenwichtige voeding en lichaamsbeweging, maakt de supermarkt samen met een team van leerkrachten en voedings- en bewegingsdeskundigen al voor het 8ste jaar op rij het educatieve programma Cooking Class.


Gratis online lessenpakket

Cooking Class is een vakoverschrijdend online leerprogramma dat leerkrachten en leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs informeert over evenwichtige voeding en lichaamsbeweging. Het programma biedt educatief lesmateriaal op maat van verschillende leeftijdsgroepen. De inhoud van het lessenpakket is afgestemd op het officiële leerplan en wordt elk jaar vernieuwd. Zo werd de nieuwe voedingsdriehoek opgenomen in de lesinhoud van het schooljaar 2017-2018. Leerkrachten kunnen hun klas gemakkelijk en gratis online inschrijven op cookingclass.be.

Samen koken en bewegen in de klas

Op de website vinden leerkrachten meer dan 90 recepten die gemakkelijk te bereiden zijn in de klas en opgedeeld zijn per seizoen. Daarbovenop zijn er kant-en-klare themalessen over evenwichtige voeding, originele knutselideetjes en 50 bewegingsfilmpjes beschikbaar.

Op die manier reikt Colruyt andere manieren aan om bepaalde vaardigheden te oefenen, zoals samenwerken in groep, leren plannen, fijne motoriek gebruiken en nieuwe smaken en culturen ontdekken. Juf Carine van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende is enthousiast: “Cooking Class is super: je kan knutselen en uiteraard ook koken, geweldig! En de oefeningen en lessen sluiten volledig aan bij de doelstellingen van de lagere school.

Het groeiende succes blijkt ook uit de cijfers. Het aantal ingeschreven klassen steeg tussen schooljaren 2011-2012 en 2017-2018 van 4.500 tot 7.500. De deelnemende klassen komen van 3.870 verschillende scholen, wat wil zeggen dat bijna 2 klassen per ingeschreven school Cooking Class gebruiken. Het aantal unieke bezoekers van de website verdubbelde in dezelfde periode, van 12.700 naar 28.400. Vorig jaar was het meest populaire recept in de winter de sterretjessoep met balletjes, in de warmere maanden de fruitpizza.

“Evenwichtige voeding belangrijk voor Colruyt”

Cooking Class sluit aan bij heel wat andere initiatieven van Colruyt om evenwichtige voeding te promoten. Marketingdirecteur Guy Elewaut: “Bij al onze folderrecepten vinden klanten de voedingswaarden, zoals vetten, koolhydraten en zout. Bovendien stimuleren we onze klanten om verse seizoensgroenten op het menu te zetten. Vanaf eind september introduceren we ook geleidelijk aan op de verpakking van onze producten de Nutri-Score, het nieuwe voedingslabel. Binnen enkele weken gebruiken we dat label ook op colruyt.be en op de MyColruyt-app. Zo zien klanten in één oogopslag welke producten een evenwichtige voedingswaarde hebben en welke niet.

Colruyt: fruitleverancier voor scholen

Nog zo’n initiatief is Oog voor Lekkers. Dat programma van de Vlaamse Overheid laat scholen toe om elke week fruit, groenten of melk af te halen. Leerlingen eten dan samen in de klas een lekker, vers stuk seizoensfruit of –groente, of drinken een glas melk als tussendoortje. Colruyt is één van de leveranciers voor Oog voor Lekkers.

 

 Download hier uw foto’s

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier