Aan tafel in 1-2-3 euro

Lekker en evenwichtig eten toegankelijker maken voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dat is het opzet van het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, een samenwerking tussen Colruyt Laagste Prijzen, sociale instanties en lokale overheden waar al 9.200 gezinnen aan deelnamen.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 19/07/2023

Hoe werkt het?

Kwetsbare gezinnen met kinderen worden vrijblijvend geïnformeerd door sociale organisaties zoals OCMW, Centrum Algemeen Welzijn of Kind & Gezin. Gezinnen die zich vrijwillig inschrijven krijgen om de twee weken een Colruyt-receptenboekje in de bus, met telkens zes gemakkelijke recepten en de bijhorende boodschappenlijstjes. Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost maximaal 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er soms minder nodig. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze aan de kassa zullen betalen.

Colruyt-receptenboekje voor goedkope gerechten De deelnemers krijgen om de 14 dagen een receptenboekje toegestuurd.

Uitgekiende recepten

Het culinair team van Colruyt stelt de recepten op maat samen en let er specifiek op dat ze volwaardig, gevarieerd, evenwichtig, kindvriendelijk en lekker zijn.

Elk receptenboekje bevat gerechten met vlees, vis en vegetarische bereidingen, voor elk wat wils. Het kookteam houdt de recepten zo eenvoudig mogelijk, en voor iedereen gemakkelijk te bereiden zijn. En ze werken maximaal met seizoensproducten, dat is budgetvriendelijk en duurzaam. Ten slotte geeft het receptenboekje ook handige tips, bijvoorbeeld om de kinderen in te schakelen bij het koken, om groenten te snijden of restjes te verwerken.

tomaten snijden in de keuken In het receptenboekje staan er ook handige keukentips.

Van lokaal naar nationaal project

‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ startte in 2015 als een proefproject van Colruyt, in co-creatie met de stad en het OCMW van Kortrijk. Na een positieve test met 144 gezinnen besliste Colruyt om het project vanaf eind 2016 nationaal uit te rollen. Ondertussen werkt Colruyt samen met tal van sociale organisaties in heel wat Belgische gemeenten.

logo van Ik ben meer dan mijn kassaticket

Het project won in januari 2020 de award ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’, een bekroning voor initiatieven van Belgische supermarkten om gezonder, eerlijker en milieuvriendelijker winkelen gemakkelijker te maken.

icon-family.png
9.200

deelnemende gezinnen in 2022

icon-place.png
280

deelnemende gemeenten in 2022

Vruchtbare samenwerking

Het project bundelt het beste van de partners, ten voordele van gezinnen die het moeilijker hebben. De sociale organisaties kennen de gezinnen en zijn vertrouwd met hun noden. Colruyt beschikt dan weer over een ruime expertise in koken, lekker en evenwichtig eten. Samen realiseren ze een structurele en duurzame oplossing om de zelfredzaamheid van de deelnemers te verhogen en om gezonder eten toegankelijker te maken.

Sommige organisaties gaan nog een stapje verder en organiseren bijvoorbeeld gezamenlijke kooksessies of rondleidingen in de Colruyt-winkel, met tips om efficiënt en goedkoop te winkelen.

Klant met winkelwagen wandelt Colruyt-winkel binnen. Deelnemers worden zelfredzamer in boodschappen doen en gezondere maaltijden op tafel zetten.
Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap