Sociale onderneming enVie stelt langdurig werklozen te werk om verse soepen te produceren uit groentesurplus

Brussel, 6 september 2018 – Dankzij sociale onderneming enVie kunnen Belgen voortaan genieten van heerlijke soepen boordevol engagement: elke fles soep wordt in Brussel gemaakt op basis van overschotten van verse Belgische groenten, door een gemotiveerd team van medewerkers die dankzij het project opnieuw deel uitmaken van de arbeidsmarkt na een lange duur van werkloosheid. Voor Naomi Smith, die aan het hoofd van enVie staat, is dit een droom die uitkomt: een smaakvol project lanceren waarin zowel gestreden wordt tegen voedselverspilling als langdurige werkloosheid. enVie kwam tot stand dankzij vijf bijzonder geëngageerde partners: McCain België, Colruyt Group, Randstad Group en REO Veiling, de Belgische groenten -en fruitcoöperatie. De Belgische Federatie van Voedselbanken, de vijfde partner, steunt dit project en biedt al haar expertise aan. Drie verschillende soepen zijn vanaf vandaag beschikbaar in de winkels van OKay en OKay Compact. Vier nieuwe recepten zullen naargelang het seizoen in de winkels worden geïntroduceerd.

De waarden van het enVie-project

Wist u dat er dagelijks een groot deel van de in België geteelde groenten niet op ons bord terechtkomen, maar zomaar weggegooid worden terwijl ze van uitstekende kwaliteit zijn? enVie wil de strijd aanbinden tegen deze voedselverspilling en gebruikt voor zijn heerlijke en kwaliteitsvolle soepen enkel en alleen overschotten van groenten, of groenten die niet aan de juiste vorm of grootte voldoen en daarom « aan de kant worden geschoven ».

Ondersteunen van langdurig werklozen

Het enVie-project is daarnaast ook een ware springplank naar duurzame tewerkstelling: via een opleidingsprogramma in de onderneming re-integreert enVie langdurig werklozen op de arbeidsmarkt, dankzij een stabiele en waardevolle job. De werknemers van enVie worden door Randstad gerekruteerd en voor één jaar in dienst genomen. Gedurende twaalf maanden krijgt elk van hen een grondige opleiding en wordt de nodige praktische ervaring opgedaan om een professionele ‘productiemedewerker in de voedingsindustrie’ te worden, volgens de omschrijving gehanteerd door het SFMQ (Service Francophone des Métiers et Qualifications).

enVie ontwikkelde hiervoor een intern opleidingstraject waarin niet alleen het dagelijks bereiden van de soepen aan bod komt, maar ook aanvullende opleidingen op gebied van voedselveiligheid en hygiëne, het bedienen van gespecialiseerde machines, leadership en persoonlijke ontwikkeling.

Na één jaar opleiding en tewerkstelling is het de ambitie om deze werknemers te helpen in hun zoektocht naar een stabiele baan voor de toekomst. Het is opnieuw Randstad Group die deze medewerkers ondersteunt in deze zoektocht naar een nieuwe job. In het eerste jaar van bestaan wierf enVie reeds vier personen aan. De bedoeling is elk jaar twee tot drie personen aan te werven, ze één jaar op te leiden in het productie-atelier en ze daarna te helpen een nieuwe en stabiele baan te vinden.

Oplossingen aanbieden voor groentesurplus

Een belangrijke doelstelling van enVie is strijden tegen de voedselverspilling. De soepen van enVie bevatten 40 tot 55% verse groenten, waardoor ze bij de verse soepen staan. De soepen zijn « klaar voor gebruik » en zowat de rijkst gevulde op de markt: 2 liter soep bevat maar liefst 1 kg verse groenten. Ze zijn 100% natuurlijk, zonder additieven of kleurstoffen. Elke fles soep wordt klaargemaakt in de ateliers van enVie in Brussel, met verse groenten geteeld in België, die anders niet voor menselijke consumptie zouden worden gebruikt (en als dierenvoer worden gebruikt).

Nochtans zijn het allemaal verse Belgische kwaliteitsgroenten die rechtstreeks van het veld komen, maar die geen afnemers vinden omdat er reeds een overschot op de markt is of omdat ze niet aan de gangbare criteria voldoen (grootte, kleur, enz.). Tijdens het eerste jaar van bestaan verwacht enVie reeds 40 ton groenten van de voedselverspilling te redden. Het doel is om op 2 jaar tijd zelfs 100 ton groenten te verwerken. Momenteel bestaat het gamma soepen van enVie uit 3 verschillende recepten: soep van 6 groenten, tomatensoep met basilicum en wortelsoep.

Vanaf vandaag zijn ze verkrijgbaar in de 127 OKay en 6 OKay Compact winkels van Colruyt Group in België. In de loop van de komende maanden komen er nog 4 andere recepten bij, gelinkt aan de groenten van het seizoen.

Vier stichtende partners en één ethische partner

Een project zoals enVie heeft ontzettend veel wilskracht en motivatie nodig, maar ook de nodige financiële middelen en ondersteuning van geëngageerde partners. Zo sloten vier grote bedrijven zich bij Naomi Smith aan om enVie op te starten. Reeds bijna twee jaar bieden zij enVie de nodige financiële en structurele ondersteuning.

« Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik kon rekenen op de steun van deze vier partners, zonder hen had het enVie-project nooit kunnen bestaan », vertelt Naomi. « Veel meer dan hun financiële steun, bieden ze ook hun kennis en knowhow aan om verder te gaan met dit prachtige avontuur. »

McCain, wereldwijd marktleider van aardappelproducten biedt enVie strategische en logistieke steun aan. « Globaal willen we het dagelijkse leven verbeteren van gemeenschappen die in precaire situaties verkeren, lokaal maar ook aan de andere kant van de wereld. Het idee dat daarachter zit is dat iedereen kan helpen, elk op zijn manier. Zo leiden we projecten in Frankrijk, Griekenland, Colombia en Marokko, steeds in het kader van sociale ondernemingen”, aldus William Jarijch, Managing Director van McCain België. Katrin Sano: « Als werknemer ben ik enorm trots dat de McCain-familie durft te investeren in een Belgische sociale business. Het geeft me een extra boost om voor McCain te werken.»

Colruyt Group biedt enVie een stevig en uitgebreid distributienetwerk aan, waardoor de soepen een grote zichtbaarbaarheid genieten en de consument ze makkelijk kan aankopen. “Duurzaam ondernemen zit echt in het DNA van Colruyt Group: we nemen dit mee in alles wat we doen en willen op verschillende vlakken onze maatschappelijke rol oppakken. De samenwerking met enVie past perfect in deze ambitie: oplossingen zoeken voor food waste is en blijft ook voor ons een belangrijk punt. Het geeft een extra meerwaarde als dit ook nog eens een sociale insteek heeft. We zijn trots dat we enVie kunnen ondersteunen met onder andere onze kennis op vlak van retail, en door de soepen onder Boni Selection-label aan te bieden aan de OKay -en OKay Compact-klanten. Dankzij dit initiatief kunnen die klanten ook hun steentje bijdragen tot een heel mooi doel”, Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Colruyt Group Fine Food.

Randstad Group speelt een centrale rol in het creëren en samenstellen van werkploegen voor enVie. « De arbeidsplaatsen worden voorgesteld aan langdurig werklozen die op deze manier terug deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Dit is een schitterend sociaal project dat wij met veel plezier steunen », verklaart Herman Nijns, CEO Randstad Group BeLux.

REO Veiling levert de overschotten verse groenten die afkomstig zijn van Belgische telers. Voornamelijk zijn dat groenten die uitermate geschikt zijn om soep van te maken (courgette, prei, selderij, tomaat, enz.). “Als telerscoöperatie geloven we in de absolute meerwaarde van samenwerking om issues als duurzaamheid en voedselverspilling aan te pakken. Dankzij de gerichte samenwerking met de verschillende partners kunnen we overschotten van groenten en fruit alsnog valoriseren, wat een meerwaarde betekent voor ons als producent, de sociale onderneming en uiteindelijk ook de consument.” Dominiek Keersebilck, commercieel directeur REO veiling.

De Belgische Federatie van Voedselbanken steunt enVie als ethische partner en zal hiervoor al haar expertise als sociale actor inzetten ten dienste van het project. Het enVie-project sluit nauw aan bij de missie van de Belgische Voedselbanken, met name de strijd tegen honger en voedselverspilling, alsook de re-integratie van mensen in armoede via sociale tewerkstelling.

Sedert 2016, het jaar dat het idee van enVie vorm kreeg, werkt Naomi Smith dagelijks samen met deze vijf partners en wordt deze innovatieve sociale onderneming verder uitgebouwd. « enVie is een fantastisch sociaal project, zowel wat de doelstellingen als de uitvoering ervan betreft. Het is het resultaat van de wilskracht van personen en bedrijven die adequaat reageren op de reële problemen van onze samenleving. Ik hoop van harte dat enVie sociaal iets losmaakt bij de Belgen en dat ze natuurlijk ook onze soepen lekker vinden! Met elke fles die verkocht wordt, wordt er gestreden tegen de voedselverspilling en de langdurige werkloosheid! Van een solidaire en menselijke aankoop gesproken! ».

 


 

Persdienst:

  • Voor alle bijkomende informatie, interviews, beeldmateriaal in HD, enz. 
    p/a Sopexa België (Laurence Evrard & Vincent Bayer)
  • Tel : 02 546 11 84 – E-mail : laurence.evrard@sopexa.com

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier