Colruyt Group breidt directe samenwerking met Belgische aardappeltelers uit

Sinds 18 september vinden klanten bij Colruyt en OKay aardappelen die het resultaat zijn van een hecht partnership tussen 16 lokale telers en Colruyt Group. Het gaat om Boni Selection Friet en Everyday Zachtkokend in zakjes van 5 kg. De nieuwe aardappeloogst is de bekroning van een testproject dat vorig jaar werd opgezet. Het doel daarvan was om tot een constantere kwaliteit te komen, de telers een stabiele prijs te garanderen en het aardappelseizoen in België te verlengen. Deze geslaagde test illustreert dat er tussen de verschillende partners een vertrouwensrelatie gegroeid is waarin ze hun kennis en ervaring met elkaar delen.

Dinsdag 25 september 2018

Verlenging van het seizoen in België

Het proefproject van vorig jaar heeft de verwachtingen ingelost. Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten van Colruyt Group: “Nochtans was 2017-2018 een bijzonder moeilijk seizoen, deels door het warme weer en deels door het overaanbod. Samen zijn we erin geslaagd om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen, vooraleer over te schakelen op ingevoerde aardappelen. Bovendien hebben we onze negen partners-leveranciers ook een stabiele prijs kunnen garanderen.” Tijdens de voorbije testperiode waren de aardappelen verkrijgbaar in 78 Colruyt-winkels. Gezien de positieve resultaten werd er beslist om ze dit seizoen aan te bieden in alle Belgische vestigingen van Colruyt en OKay, of ruim 370 winkels in totaal. Om dat waar te maken, hebben er zich dit jaar nog eens zeven telers bij het project aangesloten.

De vroege aardappelen zijn tussen maart en mei gepoot in zand/zandleemgronden in West- en Oost-Vlaanderen, terwijl de late variëteiten gepoot werden in zandleem/leemgronden in Wallonië. De teelt wordt nauwgezet opgevolgd door gespecialiseerde teeltbegeleiders. De oogst komt op de markt als Boni Selection Friet en Everyday Zachtkokend in zakjes van 5 kg.

Samenwerking

Colruyt Group is de eerste Belgische distributeur die een dergelijke samenwerking met lokale aardappeltelers op het getouw heeft gezet. Vroeger kwamen zij haast nooit rechtstreeks in contact met de supermarktketens. In dit project daarentegen zitten de telers met Colruyt aan tafel om hun kennis te delen. Zo hebben ze samen de variëteiten geselecteerd die het best aangepast zijn aan de lokale bodemsoorten en ook kwaliteitsafspraken gemaakt. “Dit partnership is nog waardevoller gebleken nu we afgelopen zomer geconfronteerd geweest zijn met extreme droogte”, legt Rony Neufkens uit. “Door mekaar te helpen is de samenwerking er alleen maar sterker op geworden.”

In deze ‘verkorte’ keten, waar de voordelen en de risico’s fair verdeeld zijn, wil Colruyt Group het vakmanschap van de Belgische aardappelkwekers in de verf zetten en hen minder afhankelijk maken van sterk schommelende prijzen.

Deelnemers vertellen over hun ervaring …

Als aankoper ben ik heel blij dat we onze klanten kwaliteit hebben kunnen bieden tot op het einde van het seizoen. In dit project hebben zowel de telers als Colruyt enorm veel van mekaar geleerd, door consequent samen naar de beste oplossingen te zoeken. Het is ook belangrijk dat we nu het aanbod beter kunnen afstemmen op de vraag.”Marc Boesman, aankoper aardappelen Colruyt Group.
Als producent voelen we ons nu meer betrokken. Het is fijn te weten wie onze klanten zijn en waar onze aardappelen verkocht worden. Door de nauwe band met Colruyt Group zijn we dubbel gemotiveerd om de lat voor kwaliteit steeds hoger te leggen.”Patrick Van de Steene, teeltbegeleider late aardappelen en teler uit Henegouwen.
Deze verkorte keten zorgt voor meer dynamiek tussen de producenten en Colruyt Group. Ik ben echt tevreden met de kwaliteit die we hebben kunnen bereiken.”Wouter Devlies, teeltbegeleider vroege aardappelen, West-Vlaanderen.
Het is voor het tweede jaar op rij dat mijn broer en ik rechtstreeks met Colruyt Group samenwerken. Het is altijd heel motiverend als we onze vrienden kunnen zeggen dat ze onze aardappelen kunnen vinden in een Colruyt- of OKay-winkel bij hen in de buurt. Ik ben daar heel fier op.  Op die manier zijn we ook op de hoogte van wat de klanten vinden van onze producten. En zo kunnen we dus ook ons aanbod afstemmen op de vraag.”Philippe Brion, teler uit Tourinnes-Saint-Lambert.
Ik ben nieuw in dit project en ben erin gestapt na positieve feedback van een collega die had deelgenomen aan de testfase. Vroeger leverde ik vooral aan industriële aardappelverwerkers. Onnodig te zeggen dat kunnen werken voor de klanten van Colruyt en OKay me veel meer voldoening geeft.”Henk Dewaele, teler uit Ruiselede.
Elke schakel in de keten doet zijn voordeel met dit partnership. Uiteraard kan het klimaat ons parten spelen, maar dankzij deze samenwerking hebben we verschillende factoren toch beter in de hand. En ook een goede bewaring van de aardappelen blijft uiteraard cruciaal.”Bart Nemegheer, zaakvoerder van het familiale verpakkingsbedrijf Aardappelhoeve en ook zelf teler uit Tielt.