Colruyt Group investeert jaarlijks 2,5 miljoen euro in continu testen van alle huismerken

Colruyt Group investeert fors in de kwaliteit van zijn huismerken, door nog sterker in te spelen op de behoeften van consumenten om steeds bewustere en duurzamere keuzes te maken. Jaarlijks investeert Colruyt Group zo 2,5 miljoen euro in smaak- en gebruikstesten. Die testen gebeuren volgens een nieuwe wetenschappelijke en gecertificeerde methode in twee testlabo’s van Colruyt Group, thuis bij consumenten en mobiel op locaties. Alle 3.500 eigenmerkproducten worden doorlopend getest, zodat het hele assortiment Boni Selection, Everyday en Spar minstens om de twee jaar opnieuw aan het oordeel van de consumenten wordt onderworpen. Met deze unieke vorm van co-creatie investeert Colruyt Group aanzienlijk in betrokkenheid en transparantie voor de consumenten. Al 50.000 consumenten bepalen zo mee de kwaliteit, lekkere smaak en gebruiksvriendelijkheid van de huismerken van de groep.

Colruyt Group heeft een lange traditie in het testen van producten. De eerste testen gaan terug tot de jaren 70. Recent ontwikkelde de groep een wetenschappelijk onderbouwde, door het onafhankelijke instituut Quality Control gecertificeerde, testmethode. Deze werd intussen beproefd op bijna de helft (1.300) van de huismerkproducten. 9 op 10 producten doorliepen met succes de strenge smaak- en gebruikstesten. De overige worden in samenspraak met de leveranciers aangepast alvorens in de winkelrekken terecht te komen. Daarvan liggen er nu al zo’n 60 verbeterde producten in de winkels.

De smaak- en gebruikstesten zijn, samen met de verduurzaming van onze merken op het vlak van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en samenleving, een topprioriteit. Al sinds 2014 onderzoeken we de nutritionele samenstellingen van onze eigen merken en verbeteren we die waar nodig. Zo haalden we in het kader van gezondheid het voorbije jaar 132 ton suiker, 106 ton vet en 140 ton zout uit onze huismerkproducten en voegden we 6 ton vezels toe. Dit heeft echter ook impact op de smaak. Omdat elk product lekker en gebruiksvriendelijk moet blijven, onderwerpen we het nu continu aan smaak- en gebruikstesten. Hiermee houden we ook rekening met de voortdurend evoluerende smaak van consumenten", aldus Stefan Goethaert, directeur Colruyt Group Fine Food, verantwoordelijk voor de productie- en kwaliteitseenheden van de groep. 

Representatief en grootschalig

Van de 3.500 Boni Selection, Everyday en Spar huismerkproducten werden intussen 1.300 producten getest. Dit gebeurde door 50.000 consumenten waarvan 4.500 thuistesters, 1.350 testers in de testlabo’s van Colruyt Group en 44.150 testers via mobiele testen aan winkellocaties. Jaarlijks besteden 25 voltijdse medewerkers 45.000 werkuren aan het testen van het Boni Selection, Everyday en Spar assortiment bij de consumenten. Zij worden actief ondersteund door 10 verkoopsmedewerkers. 

Concreet vergelijken consumenten onze eigenmerkproducten blind met vergelijkbare producten van concurrenten. Elk product wordt door minstens 60 personen getest. Hierdoor zijn onze testen representatief voor de Belgische bevolking. Om correct te vergelijken, gebruiken we niet alleen vergelijkbare producten, maar zijn de testers mensen die dat type product ook regelmatig consumeren,” aldus Stefan Goethaert.

Om de representativiteit van de testen nog te vergroten werkt Colruyt Group niet met experten panels of ambassadeurs van producten, maar met gewone consumenten die via de testen mee bepalen wat er bij Colruyt Group in de rekken ligt. Deze vorm van co-creatie, waaraan al 50.000 Belgen deelnemen, vergroot de veelgevraagde transparantie en betrokkenheid van consumenten. Omdat transparantie en klantenbetrokkenheid aan belang blijft winnen, wil Colruyt Group eind volgend jaar de kaap van 100.000 consumenten die aan de testen deelnamen bereiken.

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier