Duurzame chocolade uit Nicaragua nu in de rekken bij Colruyt, OKay en Spar Colruyt Group

Sinds deze week ligt er een nieuwe melk- en fondantchocolade-referentie in de rekken van Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar Colruyt Group. Eentje met een verhaal. De chocolade, te koop onder het huismerk Boni Selection, komt van de cacaobonen van jonge boeren van La Campesina, een cacaocoöperatieve in Nicaragua. Met de ondersteuning van Collibri Foundation, het bedrijfsfonds van Colruyt Group, doen deze jonge landbouwers kennis en vaardigheden op in moderne en duurzame cacaoproductietechnieken. Colruyt Group zorgt op haar beurt voor een gegarandeerde afzetmarkt voor deze gecertificeerde cacao, en dus voor financiële stabiliteit voor deze boeren. Op die manier worden vormings- en ketenprojecten gecombineerd. Colruyt Group investeert van 2017 tot en met 2019 via Collibri Foundation 2,1 miljoen euro in dergelijke vormingsprojecten. De ambitie is om deze systematisch te linken aan duurzame ketenproducten.

Investeren in lokale opleiding en duurzamere cacaoteelt

Collibri Foundation, het bedrijfsfonds van Colruyt Group, werkt voor dit project samen met Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). Over een periode van vijf jaar zullen 75 jongeren deelnemen aan het vormingsproject La Juventud Sí Puede (Yes, Youth Can). Het zijn jongeren met een economisch kwetsbare achtergrond, waarvan iets minder dan de helft meisjes zijn. Zij volgen een cacaoprogramma van 20 dagen in Honduras, georganiseerd door het onderzoeksinstituut FHIA en de universiteit CURLA. De jongeren die het diploma behalen, geven op hun beurt de kennis door aan andere jongeren in hun gemeenschap in Nicaragua volgens het “Farmer Field School” principe, ofwel opleiding op het veld. Zo kunnen nog eens 225 getalenteerde jongeren goed onderwijs volgen. Ze krijgen ook de kans om stage te lopen in een innovatief bedrijf of coöperatieve.

Niet alleen leren ze op die manier cacao telen op een moderne en duurzame manier, ze leren ook ondernemen en initiatief nemen. Een opleiding in moderne, duurzame cacaoproductietechnieken biedt hen de broodnodige zelfstandigheid en weerbaarheid. Colruyt Group zorgt via Collibri Foundation voor een investering van 30.000 euro per jaar in dit initiatief. Het project streeft er zo naar om na vijf jaar een gespecialiseerd onderwijsaanbod te kunnen voorzien in Nicaragua.

Keten- en vormingsprojecten gaan samen

In de regio’s waar Collibri Foundation jongeren via vorming extra kansen biedt, worden ook familiale boeren ondersteund via duurzame ketenprojecten. Op die manier ontstaat er een verrijkende wisselwerking. Iedereen wint, te beginnen met de lokale bevolking. Binnen dit concrete project koopt Colruyt Group de gecertificeerde cacao aan van Nicaraguaanse boeren, waaronder ook de jongeren die deelnemen aan het vormingsproject, en garandeert het dus een afzetmarkt voor hun product.

Van 2017 tot en met 2019 wordt via Collibri Foundation 2,1 miljoen euro in vormingsprojecten geïnvesteerd. Mieke Vercaeren, verantwoordelijk voor de vormingsprojecten van Collibri Foundation, voegt toe: “Collibri Foundation investeert duurzaam in die projecten, voor de lange termijn, en dat is wel een essentieel element. We hebben 14 vormingsprojecten lopen over de hele wereld.

Collibri Foundation startte het laatste jaar vier nieuwe vormingsprojecten op, telkens in relatie met een ketenproject. Zo ligt er momenteel rijst uit India en koffie uit Kivu in de rekken van de winkels van de groep. Astrid Baeten, Manager Sustainable Sourcing bij Colruyt Group geeft aan: “De ambitie van Colruyt Group is een 10-tal duurzame ketenprojecten te realiseren tegen 2020, en elk ketenproject moet ook tot een tastbaar product leiden dat we onder onze eigen merken te koop aanbieden aan onze klanten. We bieden jonge boeren op die manier een afzetmarkt, en dus ook financiële stabiliteit, waardoor ze verder kunnen blijven investeren in het professionaliseren van hun organisatie en in de kwaliteit van hun product. Zodat ze op een bepaald moment zelfstandig in de markt kunnen functioneren.

Nicaragua chocolade-actie voor klanten: Colruyt Group verdubbelt de opbrengst

Tussen 25 april en 8 mei maakt Colruyt Group z’n klanten warm voor de 2 nieuwe chocoladetabletten van Boni Selection met een speciale actie. Klanten die in deze periode een van de tabletten kopen bij Colruyt Laagste Prijzen en OKay, schenken automatisch 60 eurocent aan het vormingsproject in Nicaragua. Colruyt Group verdubbelt vervolgens de opbrengst van deze actie.

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier