Oud elektro bij Colruyt Group krijgt tweede leven dankzij opleidingscentrum 'Le Plein Air'

Carlo Di Antonio, Waals Minister van Milieu, Ecologische transitie en Mobiliteit, bezocht vandaag een atelier in Jemappes waar afgedankte elektrische toestellen hersteld worden. In maart 2018 startten Colruyt Group en het socio-professioneel integratiecentrum ‘Le Plein Air’, onderdeel van OCMW Bergen, een nieuwe samenwerking om oud elektro niet automatisch te recycleren maar nieuw leven in te blazen. Zo’n 850 afgedankte huishoudelijke toestellen die de retailer ophaalde bij klanten, zoals wasmachines en droogkasten, werden tussen maart en oktober 2018 met succes hersteld door stagiairs en hun lesgevers. Daarna werden ze verkocht in lokale kringloopwinkels. Het project is een mooi voorbeeld van circulaire economie met voordelen zowel op sociaal vlak als voor het milieu.

Donderdag 15 november 2018

Tweedehands

In de winkels van Colruyt en in de webshop van Collishop vinden klanten alle soorten huishoudelijke elektrische toestellen. Sinds 2001 is het in België verplicht om gebruikte toestellen terug te nemen en naar Recupel te sturen voor recyclage. “Wij geloven sterk in een circulaire economie, maar nog meer in toestellen repareren voor hergebruik”, zegt André Giglio, regiodirecteur bij Colruyt. “Hergebruik is de tweede trede op de Ladder van Lansink, een hiërarchische standaard met aanbevolen oplossingen voor afvalverwerking. Met dit in het achterhoofd gingen we op zoek naar organisaties die de oude toestellen van bij onze klanten konden herstellen.”

Via RESSOURCES* kwam Colruyt Group in contact met het team van Le Plein Air, een opleidingscentrum voor langdurig werklozen, dat deel uitmaakt van het OCMW van Bergen. Het biedt onder andere een traject aan om elektrotechnisch installateur te worden. Samen creëerden ze een nieuw circuit om de oude toestellen die Colruyt Group recupereert te verzamelen in hun distributiecentrum van Pommerœul in Henegouwen, vlak bij de Franse grens. Daar komt Le Plein Air ze op regelmatige tijdstippen zelf ophalen. Christophe Miot, coördinator Le Plein Air: “Tot voor kort moesten we het vaak stellen met toestellen uit het containerpark of rechtstreeks afkomstig van particulieren. Dankzij deze samenwerking kunnen we onze opleiding verbeteren, want we krijgen veel meer toestellen binnen die bovendien in betere staat zijn. Slagen we er niet in om een toestel te herstellen, dan wordt het volledig ontmanteld. We recupereren de nog bruikbare onderdelen en de rest gaat naar Recupel. Onze organisatie is een nieuwe tussenstap in de klassieke keten, maar wel een met grote toegevoegde waarde.”

Tussen maart en oktober 2018 ontving Le Plein Air zo’n 220 grote huishoudelijke toestellen (zoals wasmachines) en 24 karren vol klein elektro (zoals mixers en broodroosters). Zo’n 100 grote en 750 kleine toestellen werden met succes hersteld en nadien verkocht in tweedehandswinkels ‘Le Grenier Aux Trouvailles’ en ‘Re-Trouvailles’, alsook in in de vitrine van het project Recytroc ‘Au Comptoir des Possibles’.

 

Download hier het beeldmateriaal.

Ter herinnering: Minister Carlo Di Antonio kende een subsidie van 515.410 euro toe aan het OCMW van Bergen om het project ‘Recytroc’ te lanceren. Met deze nieuwe service halen ze grof huisvuil en herbruikbare voorwerpen zelf op bij de mensen thuis. Het doel van deze beslissing is om minder afval te genereren in Wallonië en om afval een tweede leven te geven, naar het voorbeeld van het initiatief van Colruyt Group. Zoals beschreven in het ‘Waals plan inzake afval en grondstoffen’, legt Wallonië de nadruk op de herwaardering van grof vuil. De redenering is niet langer “weggooien en er vanaf zijn”, maar wel “sorteren en herwaarderen voor een tweede leven”, aldus Minister Di Antonio.

Sociale integratie

Le Plein Air biedt opleidingen voor mensen die na een lange afwezigheid weer de arbeidsmarkt willen betreden of die een moeilijk parcours achter de rug hebben. “Ons doel is om ze een jaar lang zo veel mogelijk professionele competenties aan te leren en zo een springplank te vormen naar vast werk”, vertelt coördinator Christophe Miot. In het traject elektrotechnisch installateur zijn momenteel 8 stagiairs aan de slag. Ze worden begeleid door twee instructeurs met veel praktijkervaring bij grote firma’s, en ook nog twee arbeiders onder contract ‘artikel 60’.

Naast de voordelen van deze samenwerking voor het milieu, draagt Colruyt Group ook zijn steentje bij op sociaal vlak. “Ons doel als retailer is om toegevoegde waarde te creëren voor de samenleving en voor het milieu”, zegt André Giglio. “Zo werken we bijvoorbeeld samen met zo’n 110 OCMW’s rond het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, schenken we al jaren aan de Voedselbanken en steunen we via ons bedrijfsfonds Collibri Foundation ook vormingsprojecten voor jongeren in België en in het Zuiden. De recente samenwerking met Le Plein Air is een heel eenvoudig model en kan een inspiratiebron vormen voor andere bedrijven.”

* RESSOURCES: federatie van bedrijven uit de sociale economie in Wallonië en Brussel, die voorwerpen en producten ontvangen, inzamelen, sorteren, herstellen, recycleren, restylen en doorverkopen, en deze zo een nieuw leven geven.