Transparante en stabiele melkprijs voor Boni Selection

Het project rond de transparante en stabiele melkprijs van Colruyt Group en Inex wordt concreet gelanceerd. Voldoende bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in voor het aanbod dat ze in februari van beide partners voorgesteld kregen. Concreet betekent dit dat 328 melkveehouders vanaf april 2020, wanneer de eerste Boni Selection-producten uit het project in de rekken van de winkels van Colruyt Group zullen liggen, een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume.

Op 21 februari 2019 kregen de bij Inex aangesloten melkveehouders allemaal samen het voorstel om deel te nemen aan een samenwerking tussen Colruyt Group en Inex, waarbij ze konden instappen om een transparante, stabiele melkprijs te ontvangen voor een deel van hun melkplas. De melkveehouders hadden vervolgens tot 1 april om het voorstel te overwegen.  Er tekenden 328 melkveehouders in, wat meteen voldoende was om het project effectief van start te kunnen laten gaan. Samen zullen deze 328 melkveehouders het vereiste volume van 30 miljoen liter melk voorzien, een niet onbelangrijk deel van het volume van Colruyt Group.

De melkveehouders die ingestapt zijn, zullen bij aanvang in april 2020 met 18,50% van hun melkvolume participeren in het project gedurende 5 jaar. Dat percentage kan in functie van de verkoop van de Boni Selection-producten evolueren tot 30 % van hun volume. Deze melkveehouders zullen voor dit volume een vaste melkprijs van 34,76 cent/liter uitbetaald krijgen, en dat voor de hele periode. Het is de vaste intentie van Inex en Colruyt Group om gedurende en na die 5 jaar het systeem te evalueren en mits eventuele bijsturing verder te zetten. Belangrijkste drijfveren voor de melkveehouders om deel te nemen waren de stabiliteit van de melkprijs, maar ook de afnamezekerheid.

Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Fine Food, Private Label en Retail Services bij Colruyt Group, en verantwoordelijk voor het landbouwbeleid van de groep, is tevreden: "Dit is geweldig nieuws. Het was heel erg spannend voor ons, omdat het de eerste keer is dat we een dergelijk voorstel deden. En uiteraard zijn we enorm blij dat we ermee door kunnen gaan. We zijn verheugd dat we ook met dit initiatief kunnen werken aan onze doelstelling om de Belgische melkveehouders zoveel mogelijk te ondersteunen, en we willen hen danken voor hun vertrouwen.

Next steps: werken naar een nieuw assortiment in 2020

De verschillende partijen gaan nu verder aan de slag. Inex zal nu investeren in een state-of-the-art productielijn om de verhoogde volumes aan te kunnen. Beide partners werken de komende maanden aan de nieuwe verpakking en labels voor deze nieuwe range aan Boni Selection referenties, zodat ze duidelijk herkenbaar zullen zijn voor de klanten.

Het gaat over een tiental melkreferenties, zoals Boni Selection Magere, Volle en Halfvolle melk (50 cl en 1 liter) en Boni Selection Room. Over een jaar, rond april 2020, zullen de eerste producten in het kader van dit project in de rekken van de voedingswinkels van Colruyt Group te koop zijn.

Volg Colruyt Group

Boilerplate Colruyt Group

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 570 eigen winkels en 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering van voedingswaren aan hospitalen, bedrijfskeukens en horecabedrijven) in België (Solucious). De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen in België (DATS 24), print en document management oplossingen (Symeta) en productie van groene energie (Eoly). De groep telt meer dan 29.900 medewerkers en realiseerde in 2018/19 een omzet van EUR 9,4 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Mediamateriaal

Naar mediamateriaal

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier