Rijden op aardgas voor steeds meer Belgen de beste optie

Vandaag opent DATS 24 haar 63e CNG-station, meerbepaald in Knokke. Dit is meteen het startschot voor de opening van een reeks van 25 nieuwe liggingen waar aardgas getankt kan worden in het netwerk van DATS 24 in Vlaanderen en Wallonië. Andere locaties zijn onder meer Sint-Truiden, Tienen, Sint-Pieters-Leeuw, Wommelgem en Ronse, naast Eupen, Beyne-Heusay, Basecles, Ath, Thuin, Frameries, Amay, Nijvel en Doornik. Een wagen op aardgas is tegelijkertijd betaalbaar, voor iedereen inzetbaar en biedt een onmiddellijke oplossing voor een betere luchtkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat ook steeds meer wagens op aardgas worden ingeschreven in België.

Vrijdag 18 januari 2019

CNG-netwerk breidt stelselmatig uit in België én in Europa

DATS  24, de brandstoffenleverancier van Colruyt Group, heeft de markt stevig in beweging gezet. Tegen 2020 zou het aantal CNG-stations in België moeten oplopen van 110 tot 170. Zowat alle andere brandstofleveranciers starten met de bouw van CNG-installaties op hun tankstations. Ook in Europa is CNG aan een steile opmars bezig, met ambitieuze uitbreidingsplannen in onder meer Frankrijk (+250), Spanje (+300), Duitsland (+1.000) en Italië (+300).

Rijden op aardgas vergroent onze mobiliteit aanzienlijk

Volgens een recente studie van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG), heeft rijden op aardgas een belangrijke rol te vervullen in de vergroening van onze mobiliteit. Volgens deze studie stoot rijden op CNG tot 31% minder CO2 uit en vermindert de uitstoot van fijnstof en NOx met zo’n 75%. (Bron)

Wie op zoek gaat naar een nieuwe wagen stelt zich terecht vragen bij de keuze voor een diesel- of benzinewagen. De wil tot vergroenen is steeds nadrukkelijker aanwezig. Een absolute voorwaarde daarbij is niet te hoeven inboeten aan comfort en gebruiksgemak. Bovendien zijn weinigen bereid meer te betalen voor een propere wagen.

 "Net daar zit de kracht van rijden op aardgas of CNG", aldus Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24. "De luchtkwaliteit gaat er sterk op achteruit in België, en dan vooral in Vlaanderen. De automobilist wil wel vergroenen, maar met behoud van z’n gekende comfort en zonder meerkost. Zeker CNG-wagens bieden het grote voordeel van én goedkoper én overal inzetbaar te zijn én een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving", vertelt Raf Flebus.

Steeds meer constructeurs stappen op de CNG-trein

Maarten Van Houdenhove, PR-manager van DATS 24, vult aan: "Er zit eindelijk meer beweging in de markt, en daar zijn we blij om. Naast de merken Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Fiat en Opel bieden nu ook Ssangyong  (Tivoli en XLV  met de CNG-motor af-fabriek) en Toyota interessante modellen op CNG.  Bij Toyota gaat het om de hybride modellen Auris, RAV 4 en C-HR die door Toyota zelf uitgerust worden met een CNG-installatie."

Dubbel zoveel CNG-wagens ingeschreven in 2018

In 2018 werden volgens de FOD Mobiliteit zo’n 4.000 personenwagens op CNG ingeschreven. Tel daar de bestelwagens en vrachtwagens bij, dan kom je op 5.000 voertuigen, zowat een verdubbeling tegenover het jaar 2017. Eind 2018 reden 14.200 CNG-voertuigen en 11.900 elektrische voertuigen op de Belgische wegen. 

Iedereen kan voor een groene wagen gaan

"Wij pleiten er wel voor om op beide alternatieven in te zetten, dus zowel CNG als elektrisch", aldus Flebus. "We raden elektrisch rijden ten zeerste aan voor wie dit kan zonder de drempels van aankoopprijs, autonomie, laadmogelijkheid thuis en inzetbaarheid. Alle andere autobestuurders kunnen met een gerust gemoed de switch maken naar een CNG-wagen. Het enige wat je daarbij nodig hebt, is een station in de buurt van je thuis, je werk of op een traject dat je veel rijdt."