4 duurzame certificaten voor koffie en cacao

Op de koffie- en chocoladeverpakkingen van onze huismerken tref je vier verschillende duurzaamheidscertificaten aan: UTZ, Rainforest Alliance, Fairtrade en Bio. Die beantwoorden alle vier aan onze visie op duurzame productie. Staat er een label op je blik koffiebonen of op je favoriete chocoladekoekjes, dan mag je zeker zijn dat de cacao- en koffieboeren in het Zuiden hun bonen hebben geteeld met respect voor mens en milieu.

UTZ

Welke producten?

Oorspronkelijk enkel koffie. Nu ook cacao.

Wat belooft dit certificaat?

De producten komen van bij boeren die oog hebben voor mens en milieu. Dus: duurzamere teeltmethodes, veilige werkomstandigheden, strijd tegen ontbossing, bodem-, water- en afvalbeheer. En de kinderen van de boeren moeten naar school.

Ook interessant

Bijna alle producten van Boni Selection en Everyday die cacao bevatten, dragen het UTZ-logo. Vanaf 2019 bundelt UTZ de krachten met Rainforest Alliance en starten de twee organisaties een nieuw certificatieprogramma.

Bekijk het filmpje

Rainforest Alliance

Welke producten?

Koffie, bananen en thee.

Wat belooft dit certificaat?

Goede arbeidsomstandigheden, een lage impact op het milieu en aandacht voor biodiversiteit en natuurbehoud.

Ook interessant

Je vindt het label op onze originekoffies. Dit certificaat is het meest verspreid in de betrokken herkomstgebieden, wat het makkelijker maakt om consequent gecertificeerde koffiebonen te kopen.

Bekijk het filmpje

Europees biolabel

Welke producten?

Allerlei biologische voedingsproducten.

Wat belooft dit certificaat?

Het product is geteeld (en verwerkt) volgens de strenge regels van de biologische landbouw. Kunstmest en chemische pesticiden zijn bijvoorbeeld een no-go.

Ook interessant

Dit certificaat is opgenomen in de Europese wetgeving. Je vindt het label dus terug in winkels in heel de EU.

Biolabel Boni Selection
Om het Europees biolabel te verdienen, moet een product voldoen aan strenge regels.

Fairtrade

Welke producten?

Voedingsproducten, textiel, cosmetica …

Wat belooft dit certificaat?

Eerlijke handel met het Zuiden. Het label staat voor goede arbeidsomstandigheden, een vaste minimumprijs voor de boeren, een extra premie voor de coöperatieve, en een reeks milieucriteria.

Ook interessant

Het Fairtrade-label ondersteunt de lokale boerengemeenschappen. Zo krijgen ze meer middelen om zelf armoede te bestrijden en hun eigen toekomst in handen te nemen.

Fairtrade label Boni Selection Bio
Fairtrade certificatie is niet exclusief gelinkt aan koffie of cacao. Je vindt het op heel veel producten, van bananen over honing tot cosmetica.

Ook voor heel wat andere producten kan je bewust kiezen voor een gecertificeerde variant. Van rijst over printpapier tot gerookte zalm.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production