Hoe we voedselverlies tegengaan

We zijn kampioen in het maximaal verkopen van onze verse voeding. Meer dan 97 % wordt verkocht dankzij doordacht voorraadbeheer en optimale bewaring. Door verspilling te vermijden en verminderen, verkleinen we onze ecologische impact. En ook vanuit economisch perspectief biedt het voordelen.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 15/11/2022

Geautomatiseerde bevoorrading

We stemmen het versaanbod in onze winkels – en dus onze voorraad – af op de verwachte vraag. Zo voorzien we niet te weinig, want we willen iedereen kunnen bedienen, maar ook niet te veel, want anders dreigen producten de vervaldatum te naderen en onverkoopbaar te worden.

Voor de meeste producten kijken we elke dag 14 weken in de toekomst, en voor sommige zelfs tot een jaar. Om dat te doen, maken we gebruik van een software die voorspelt hoeveel we van een product zullen verkopen. Die salesforecast werkt op basis van een additief model waarbij niet-lineaire trends gecombineerd worden met jaarlijkse, maandelijkse en wekelijkse seizoensinvloeden, feestdagen en vakantie-effecten. Daarbovenop bepalen we zelf extra variabelen. Van weersvoorspellingen, promoties of een nationale staking tot zelfs het WK voetbal. Al die elementen beïnvloeden de prognose en dus onze voorraad.

Een medewerker vult de voorraad aan in de beenhouwerij van Colruyt Walcourt Dankzij onze salesforecast sluit onze winkelvoorraad aan bij de actuele tendensen en verwachtingen. Een regenachtig weekend op komst? Dan voorzien we minder barbecueproducten. Zo gaat er minder verloren.

Assortiment op maat

In onze Colruyt-, OKay- en Bio-Planet-winkels bekijken we om de 3 maanden welke producten niet goed verkopen. Daarvan verlagen we de volumes in de rayon, of we vervangen ze door producten die in een bepaalde winkel of streek beter zullen verkopen. Broodreferenties die te weinig verkopen – gemiddeld een brood per dag per filiaal – kunnen bijvoorbeeld volledig uit het aanbod geschrapt worden. Zo krijgt elk verkooppunt een assortiment op maat van zijn klanten, wat minder afval oplevert.

Kassa Bio-Planet Naast onze voorraad voorspellen, evalueren we hem ook. Onze filialen stemmen hun assortiment namelijk af op wat goed verkoopt.

Optimale koude keten

Bepaalde producten moeten koel worden bewaard, vervoerd en verkocht om bederf en groei van bacteriën te vermijden. Daarbij is het belangrijk dat de koude keten niet onderbroken wordt. Door het gebruik van koelkarren tijdens het transport en uitzetten in de winkel blijven onze verse en diepvriesproducten op de juiste temperatuur. Zo zijn we zeker dat ze vers en kwalitatief blijven, en kunnen we voedselverlies voorkomen.

Gebruik van een LIC (diepvrieskar) bij het uitzetten van diepvriesproducten. Onze zelf ontwikkelde Liquid Ice Containers blijven lang koel op dezelfde, constante temperatuur.

Langere houdbaarheid

Om ervoor te zorgen dat er minder groenten en fruit verloren gaan – zowel in de winkel als bij de consument thuis – gebruiken we innovatieve bewaartechnologieën en verpakkingen die de houdbaarheid verlengen.

  • Dankzij een 100 % plantaardig beschermlaagje drogen onze avocado’s minder snel uit en rijpen ze minder snel. En dus blijven ze tot twee keer langer houdbaar.
  • De radijzen, wortelen, verse kruiden en het witloof van Boni krijgen een nieuwe ademende verpakking met perforaties. Die laat minder zuurstof binnen en minder vocht buiten, en houdt de groenten zo langer vers en knapperig.
  • Voor de ijsbergsla, sojascheuten, rucola en slaharten van Boni voorzien we een verpakking met extra lasnaad in het midden. Klanten kunnen daardoor enkel het compartiment openen dat ze nodig hebben. Zo wordt het andere deel nog niet blootgesteld aan zuurstof en kan het beter bewaard worden.

Met de Apeel-technologie kunnen we de houdbaarheid van avocado’s verdubbelen.

Verpakking witloof met microperforaties Dankzij microperforaties blijft het witloof 2x langer houdbaar.

Boni zet een mooi verhaal op tafel

Lekkers dat in de vuilnisbak zou belanden omdat het schoonheidsfoutjes heeft, maar wel perfect eetbaar is, proberen we optimaal te verwerken. Zo gaan ‘minder mooie’ groenten in onze Boni EnVie-soepen. ‘Imperfecte’ Magic Star-appels verdwijnen in onze heerlijke cakes, sorbet of appelsap.

Boni appelsap, appels, appelcake en appelsorbet Appels die niet geschikt zijn voor verkoop, wegens te klein of met beschadigde schil verwerken we in producten voor ons huismerk Boni.

Klanten sensibiliseren

Als retailer nemen we heel wat initiatieven om ervoor te zorgen dat voedingsproducten niet verloren gaan tijdens de productie, het transport of de verkoop. En ook eenmaal een product verkocht is, willen we niet dat het onnodig bij het afval belandt. Door consumenten te sensibiliseren, dragen we ook in die fase van de voedselketen ons steentje bij. Met Too Good To Go-labels en gerichte communicatiecampagnes, bijvoorbeeld.

Het Too Good To Go-pictogram op ons plantaardig zuivelproduct van Boni (soja, aardbei) Het “kijk, ruik en proef”-label op onze eigenmerkproducten is een herinnering om eten niet zomaar weg te gooien wanneer de THT-datum verstreken is.

Dankzij bovenstaande initiatieven kunnen we al heel wat voedseloverschotten vermijden. Wat toch in de rekken blijft liggen, geven we zoveel mogelijk een nuttige bestemming via sociale organisaties, snelverkoop of verwerking tot andere producten.

Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap