6 vragen over windenergie (en 6 antwoorden)

Windenergie is hot. Op land en in zee schieten de turbines als paddenstoelen uit de grond - of zo lijkt het toch. En als Vlaanderen de klimaatdoelstellingen van 2020 wil halen, moeten daar de komende jaren nog honderden windmolens bijkomen. Ook bij Eoly, onze duurzame-energiespecialist, staan nog heel wat projecten op stapel. Toch blijven heel wat burgers met vragen zitten. Jij ook? Scroll door de meest gestelde vragen én de bijhorende antwoorden.

1. Waarom zijn windturbines goed voor het klimaat?

Daar kan je een heleboel antwoorden op geven:

 • Geen gebruik van fossiele brandstoffen.
 • Geen uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en fijn stof.
 • Geen waterverbruik.
 • Je kan heel veel stroom opwekken op een kleine oppervlakte.
 • In de buurt van een turbine is nog altijd plaats voor landbouw, recreatie én natuur.
 • Je kan een turbine bijna volledig recycleren.
 • En … wind is onuitputtelijk.
Windpark Eoly
De energie voor het maken van (de onderdelen van) een windturbine is al na enkele maanden terugverdiend.

2. Hoe zit het met het geluid en de slagschaduw?

De overheid heeft strenge regels voor de vergunning en inplanting van windturbines. Vooraf voeren onze ingenieurs uitgebreide studies en risicometingen uit. Als die niet positief uitdraaien, komt er geen turbine. We letten ook speciaal op het geluid en de slagschaduw.

Geluid

Een windturbine maakt inderdaad geluid. Hoe luid dat voor jou klinkt, hangt af van de windsnelheid, van de plaats waar je staat en van het omgevingsgeluid. De overheid legt geluidsnormen op voor elke turbine. Vóór we er eentje plaatsen, voeren onze ingenieurs dus uitgebreide geluidssimulaties en berekeningen uit. En met regelmatige metingen checken we of onze turbine de actuele normen niet overschrijdt.

Slagschaduw

Als de zon laag staat en precies door de wieken van een windturbine schijnt, veroorzaakt dat een slagschaduw. De wetten daarover zijn heel strikt: in Vlaanderen mag je op een jaar tijd niet meer dan 8 uur last hebben van het fenomeen en nooit langer dan 30 minuten per dag. Om slagschaduw tegen te gaan, zetten we onze turbines soms tijdelijk stil. En de wieken kregen een speciale, anti-reflecterende laag.

3. Hoeveel energie levert een windturbine op?

Dat hangt af van een aantal factoren:

 • De grootte van de turbine: hoe hoger de mast, hoe meer stroomproductie. Een turbine van 180 m levert bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als eentje van 120 m.
 • De lengte van de wieken: hoe langer de wieken, hoe hoger de opbrengst.
 • De locatie van een turbine: in sommige regio's waait het vaker of heviger.
 • En natuurlijk ook … de hoeveelheid wind.

Elke windturbine heeft dus een iets andere opbrengst. Gemiddeld voorziet een turbine 1.800 gezinnen van stroom.

Opbouw windturbine Lot
Wind is niet regelbaar, maar wel goed voorspelbaar. Bovendien leveren turbines ook 's nachts energie.

4. Hoelang gaat een windturbine mee?

De huidige turbines leveren zeker twintig jaar groene energie. Moderne exemplaren kunnen aan het einde van hun levensduur makkelijk gerecycleerd worden. Het metaal wordt hergebruikt en ook het glasvezel uit de wieken krijgt een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als brievenbus of vulstof in lijm en cement. Zo is onze oudste turbine, de V66, na 18 jaar ontmanteld. Het bovenste mastdeel, de gondel, rotor en wieken kregen een tweede leven in een opleidingscentrum. De rest werd gerecycleerd. Geen afval dus.

Meer lezen

5. Zijn windturbines schadelijk voor vogels, vleermuizen en vissen?

Wanneer we een locatie kiezen voor een nieuw windpark kijken onze ingenieurs ook naar plaatselijke fauna en flora. Vliegen er veel vogels of vleermuizen in de buurt? Wat zijn de mogelijke effecten op de natuur? Welke lokale gegevens hebben we? Al die vragen zijn bepalend voor de toelating. Maar een ding is zeker: dieren gaan heel vindingrijk om met windturbines, op land en op zee. In Duitsland hangen aan sommige turbines nestkasten voor slechtvalken. Ook de offshore windparken in de Noordzee worden gretig als rustplaats gebruikt door vogels, vissen en zeehonden. Bovendien passeren er tussen de windparken bijna geen boten en mogen vissers er geen sleepnetten gebruiken. We experimenteren er zelfs met mosselkweek. Kortom: vooral goed nieuws voor het leven in zee.

6. Hoe ziet een windturbine eruit aan de binnenkant?

Ben jij ooit al in een windturbine geklommen? Ja? Dan ben je een gelukzak. Want om veiligheidsredenen krijgen enkel speciaal opgeleide technici en ingenieurs toegang tot de machinekamer. Daarom hebben we een 360°-filmpje gemaakt waarin je alle hoekjes en kantjes van een turbine kan verkennen.

Bekijk het filmpje

Helemaal fan van windenergie? Investeer in toekomstige projecten via Eoly Coöperatie. Of bekijk waar Eoly nog meer windturbines plant.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Climate action