Patatjes van Boni Selection en Everyday uit direct partnership met Belgische aardappeltelers

Ah, de aardappel. Oorspronkelijk afkomstig van bij de Inca’s in Zuid-Amerika, ondertussen al eeuwenlang amper weg te denken uit onze keuken. Bij Colruyt en OKay liggen er twee zakjes in de rekken die Belgischer zijn dan ooit dankzij een uniek en direct partnership met 16 lokale telers. Het doel? Een constantere kwaliteit, stabiele prijzen en een verlenging van het Belgische aardappelseizoen.

Hecht partnership

De aardappelen die gebruikt worden voor Boni Selection Friet en Everyday Zachtkokend (5 kg), zijn afkomstig van een hecht partnership tussen Colruyt Group en 16 Belgische telers. Vroeger kwamen zij haast nooit rechtstreeks in contact met supermarktketens. In dit project daarentegen zitten de telers met ons aan tafel om hun kennis te delen. Samen selecteerden we de variëteiten die het best aangepast zijn aan de lokale bodemsoorten en maakten we kwaliteitsafspraken. Colruyt Group is de eerste Belgische distributeur die een dergelijke samenwerking met lokale aardappeltelers op touw heeft gezet.

Boni Selection frietaardappelen en Everyday bewaaraardappelen 5 kg
Na een geslaagde proefperiode liggen de aardappelen sinds september 2018 in alle Colruyt- en OKay-winkels, ruim 370 winkels in totaal.

Als producent voelen we ons nu meer betrokken. Het is fijn te weten wie onze klanten zijn en waar onze aardappelen verkocht worden. Door de nauwe band met Colruyt Group zijn we dubbel gemotiveerd om de lat voor kwaliteit steeds hoger te leggen.

Kortere keten, tal van voordelen

In deze ‘verkorte’ keten zijn de voordelen en de risico’s fair verdeeld. Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten van Colruyt Group (3de van links): “We willen het vakmanschap van de Belgische aardappelkwekers in de verf zetten en hen minder afhankelijk maken van sterk schommelende prijzen. Samen zijn we er ook in geslaagd om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen, vooraleer over te schakelen op ingevoerde aardappelen. Dit partnership bleek meteen heel waardevol tijdens de extreme droogte in de zomer van 2018. Door mekaar te helpen is de samenwerking er alleen maar sterker op geworden.

Enkele deelnemende aardappeltelers
“Samen zijn we erin geslaagd om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen, vooraleer over te schakelen op ingevoerde aardappelen.”

Elke schakel in de keten doet zijn voordeel met dit partnership. Uiteraard kan het klimaat ons parten spelen, maar dankzij deze samenwerking hebben we verschillende factoren toch beter in de hand.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land [Translate]Partnerships for the goals