CNG: opstapje naar waterstof

Onze inspanningen voor groene brandstof stoppen niet bij aardgas of elektrisch rijden. “CNG is voor ons een transitiebrandstof en elektrisch rijden bijna haalbaar. Rijden op waterstof is volgens ons de toekomst, want waterstof is een 100 % propere energiedrager”, aldus business unit manager Raf Flebus van DATS 24. “Maar het zal nog tien tot twintig jaren duren voor we zover zijn. En zo lang mogen we niet wachten! Daarom moedigen we niet alleen consumenten, maar ook bedrijven, overheden en gemeentes aan om nu al te kiezen voor CNG en elektrisch rijden.”

Geen tijd te verliezen

“De luchtkwaliteit gaat er sterk op achteruit in België, en dan vooral in Vlaanderen. En dat heeft een impact op ons leven. Willen we allemaal nog wat extra gezonde levensjaren bij elkaar sparen, dan hebben we geen tijd te verliezen. Het is nu het moment voor CNG om door te breken”, vertelt Raf Flebus van DATS 24. “En in de tussentijd experimenteren wij verder met groene waterstof. Want dat is volgens ons de duurzame brandstof van de toekomst!”

Waterstof is volgens ons de duurzame brandstof van de toekomst

Waterstof: 100 % proper

Waterstof is voor ons een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen. Bovendien biedt rijden op waterstof de voordelen van elektrisch rijden, maar niet de nadelen.  Dankzij elektrolyse (een chemisch proces dat water door elektriciteit scheidt in waterstof en zuurstof) is het perfect mogelijk om groene waterstof op te wekken uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon of wind. Daarnaast heeft waterstof nog een voordeel: het stoot alleen maar waterdamp uit.

Waterstoftankstation
In ons distributiecentrum in Halle hebben we ons eigen waterstoftankstation.

Experimenteren met waterstof in distributiecentrum

Bij Colruyt Group investeren we al enkele jaren in waterstof als groene-energiedrager. Onze medewerkers in het distributiecentrum in Halle gebruiken al heel wat heftrucks en transpalletten op waterstof en we hebben er ook ons eigen waterstoftankstation. Daarnaast onderzoeken onze ingenieurs de mogelijkheden van waterstof als groene-energiebuffer. In de nabije toekomst gaan we nog een stapje verder. Begin 2018 zullen we ook groene waterstof aanbieden in ons DATS 24-tankstation Dassenveld in Halle.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Climate action