
Collibri Foundation verbindt jongeren over de hele wereld digitaal
Tomorrow’s Voices, de jaarlijkse ontmoetingsdag van Collibri Foundation, kon dit jaar door de coronacrisis niet fysiek doorgaan. Niet getreurd, ons bedrijfsfonds zag dit als een opportuniteit om nog meer deelnemers dan anders uit te nodigen voor een virtuele editie van het evenement. Meer dan 100 jongeren van 14 internationale vormingsprojecten kwamen digitaal samen om ideeën uit te wisselen. Het thema van de dag lag voor de hand: digital living & learning.
Meer dan 100 jongeren uit vier continenten
Als bedrijfsfonds van Colruyt Group blijft Collibri Foundation ook in coronatijden inzetten op vorming en scholing voor jongeren in moeilijke situaties overal ter wereld. Aan de vierde editie van het jaarlijkse ontmoetingsevenement ‘Tomorrow’s Voices’ namen voor het eerst 14 vormingsprojecten deel: Boost, Mentor-Escale, Trias, YOUCA, Rikolto, Efico, Eclosio en meer.

Vanuit verschillende tijdzones en met de hulp van meertalige tolken kwamen meer dan 100 jongeren uit België, Afrika, Azië en Zuid-Amerika virtueel samen om hun ervaringen uit te wisselen en met elkaar in verbinding te gaan. Het evenement is een unieke gelegenheid om deel uit te maken van een wereldwijd netwerk van gemotiveerde jongeren en banden te smeden tussen de verschillende vormingsprojecten die Collibri Foundation ondersteunt.
Digitaal leven en leren in coronatijden
Het thema van de dag kan niet actueler: digital living & learning. WhatsApp, Zoom, Messenger, FaceTime … Van digitale studiegroepjes tot apps die je helpen met schoolvragen (Socratic) of concentratie (Forest). Wereldwijd maken de digital natives vlot gebruik van digitale tools en online platformen om tijdens de coronacrisis in contact te blijven met hun klasgenoten, vrienden en gemeenschap. Toch herkennen jongeren vanuit de hele wereld zich ook in gelijkaardige uitdagingen op vlak van hun opleiding en studies. Wie online les volgt, vindt het moeilijker om hulp te vragen en de leerstof goed te begrijpen. De jeugd kampt met vragen over hoe geconcentreerd, gemotiveerd en productief te blijven.

Wat we in België weleens durven vergeten, is dat een vlotte toegang tot internet niet in de hele wereld vanzelfsprekend is. De studenten uit Brazilië, Colombia, Nicaragua en Peru herinneren ons eraan dat wereldwijd vele mensen lang moeten reizen om op het internet te kunnen. Als er dan een pandemie uitbreekt, is het echt niet evident voor de jongeren om hun studies digitaal verder te zetten. De studenten van Eclosio (Benin) vertellen dat ze in de late uurtjes aan groepstaken werken omdat het netwerk dan minder belast is. Ook in België heeft niet iedereen toegang tot internet of een eigen laptop.

Het belang van verbinding
De nood aan connectie is groot. Net daarom is het zo belangrijk dat Collibri Foundation jongeren van over heel de wereld met elkaar in contact blijft brengen, zodat ze verhalen kunnen delen, met elkaar in verbinding gaan en oog hebben voor de raakvlakken. Dankzij deze uitwisselingsmomenten krijgt Collibri Foundation eveneens inzicht in hoe de vormingsprojecten nog beter ondersteund kunnen worden, aangepast aan de huidige situatie.