Eet chocolade en steun jonge cacaoboeren in Nicaragua

Ben jij ook zo'n zoetekauw die vindt dat chocolade de beste uitvinding is sinds het wiel? Dan heb je vast wel eens een stukje chocola met cacao uit Nicaragua gegeten. Colruyt Group heeft daar sinds 2017 een ketenproject lopen, samen met Vredeseilanden (Rikolto) en YOUCA. We kopen bij 200 jonge boeren gecertificeerde cacao en maken er chocolade mee. Zwart of melk: onze favoriete smaak is toch die van verantwoorde chocolade.

Jongeren warm maken voor cacao

In Nicaragua kan kleinschalige, familiale cacaoteelt sterk bijdragen aan de duurzame ontwikkeling op het platteland. Maar voor de jongeren blijkt de cacaoteelt nog vaak een weinig aantrekkelijke keuze. Waarom? Ze hebben onvoldoende kennis, vinden dat de teelt niet genoeg opbrengt en zien de stad als het beloofde land.
“Daarom zijn we in 2015 samen met YOUCA naar de jongeren van de boerencoöperatie La Campesina gestapt”, vertelt coördinator Jorge Flores van Vredeseilanden (Rikolto). “Met als geheime wapen een mix van vaktechnische en algemene opleidingen. Zo hoopten we de jongeren warm te maken voor de cacaoteelt. En da's gelukt.” De coöperatieve La Campesina kan nu rekenen op een nieuwe generatie gemotiveerde boeren. En in de hele regio is de toekomst van de kleinschalige landbouw veilig gesteld.

Nicaragua ligging La Campesina

Cacao van bij de bron

En hoe komt Colruyt Group daar precies bij kijken? Aankoper Koen Debusschere legt het uit. "Sinds 2017 ondersteunen we Vredeseilanden (Rikolto) bij hun ketenproject in Nicaragua. En dat doen we vanuit onze eigen expertise als retailer. We kopen cacao van de jonge boeren, verwerken die tot chocolade en verkopen het resultaat in onze Colruyt-, OKay- en Spar-winkels." Huismerk Boni Selection krijgt er dus twee producten bij: eentje met 72 % pure chocolade en eentje met 35 % melkchocolade.

Planten cacaobomen
Cacaobomen hebben drie jaar tijd nodig vooraleer ze de eerste vruchten dragen. De cacao-oogst neemt dus jaar na jaar toe.

Waarom? Koen: "Noem het gerust een sociaal engagement. Onze vaste cacao-afname helpt kleinere, familiale boerenorganisaties in het Zuiden om zich beter te organiseren. Zij leveren ons duurzame cacao, met een UTZ-certificaat. En wij helpen hen om kwalitatieve producten te maken, op maat van de Belgische markt. Voor de jongeren is dit project een extra motivatie om verder te gaan met de cacaoteelt."

Meer lezen

Chocolade kopen = cacaoboeren helpen

Met een simpele chocoladereep jonge boeren aan de andere kant van de wereld ondersteunen? Absoluut. Onrechtstreeks help je hen op verschillende manieren. Dit is hoe:

  • Garantie op een eerlijk inkomen
  • Transparante prijzen voor cacao
  • De jongeren leren cacao verbouwen volgens duurzame landbouwmethodes én volgens de UTZ-principes.
  • De jonge boeren leren business en leadership skills en worden mondiger.
  • Inspraak binnen de coöperatieve La Campesina, bijvoorbeeld dankzij de jongerencomités.
Cacaobonen
De jongeren krijgen een grondige opleiding: ze leren cacao verbouwen volgens duurzame landbouwmethodes en doen tegelijk heel wat andere skills op.

Cacao is de toekomst

In de regio's met een ketenproject, steunen we met Collibri Foundation vaak ook een vormingsproject. In Nicaragua krijgen 300 jongeren tussen 15 en 35 jaar een theoretische en praktische opleiding in cacaoproductie. Zo krijgt de lokale gemeenschap alle kennis om zichzelf te versterken. Want jongeren bouwen de toekomst.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Partnerships for the goals