Verspillen? Liever niet!

Volgens een rapport van de Verenigde Naties verliezen we 1/3 van al het voedsel dat we wereldwijd produceren. 1,3 miljard ton. Ook in België doen we onze duit in het zakje, want we verspillen elk gemiddeld zo’n 345 kg voeding per jaar. Gelukkig kunnen we samen ons steentje bijdragen om het tij te keren. Met maatregelen in onze winkels en een duwtje in de rug om thuis minder weg te gooien.

Minder weggooien is een koud kunstje

Verse producten die je koopt, verbruik je natuurlijk niet allemaal op de dag zelf. Als je genoeg weet over houdbaarheid gooi je minder snel iets weg uit je ijskast.

Meer lezen
Verse kaas Everyday
De data ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’ betekenen niet helemaal hetzelfde.

We verkopen 97,27 % van onze verse en diepvriesvoeding

Hoe doen we dat? Door goed in de gaten te houden wat onze klanten willen. In onze Colruyt-, OKay- en Bio-Planet-winkels bekijken we om de 3 maanden welke producten er niet goed verkopen. Daarvan verlagen we de volumes in de rayon, of we vervangen ze door producten die in een bepaalde winkel of streek beter zullen verkopen. Zo krijgt elk verkooppunt op termijn een assortiment op maat van zijn klanten, wat minder afval oplevert. 

Afrekenen aan de kassa
Onze winkels stemmen hun assortiment en voorraad af op wat goed verkoopt bij hun klanten.

Een geautomatiseerd bevoorradingssysteem zorgt ook voor optimale stocks in de winkels. Niet te weinig, want we willen iedereen kunnen bedienen, maar ook niet te veel. Want anders blijven we zitten met producten die de vervaldatum naderen en onverkoopbaar worden.

Zorgen voor wie iets minder heeft

Voor de 2,73 % voedingsmiddelen die we niet verkopen, zoeken we een nuttige bestemming. We laten zo veel mogelijk terechtkomen bij wie het nodig heeft en verbranden zo weinig mogelijk.

Meer lezen
Bestelwagen van de Voedselbanken
De Voedselbanken komen elke weekdag overschotten afhalen in ons distributiecentrum in Halle.

Van voedselverlies naar voedselwinst

In de circulaire economie is afval gelijk aan grondstof. Wij onderzoeken alvast hoe we nieuwe voedingswaren kunnen maken op basis van voedseloverschotten. Op naar een tweede leven voor onverkochte bananen, aardappelen en brood!

Meer lezen
Van voedselverlies naar voedselwinst

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production