Voedselverspilling: de cijfers liegen niet

Water, voeding en meststoffen? Check. Verpakking? Ja. Energie voor verwerking, koeling en transport, idem! Jazeker, er is heel wat nodig om zelfs eenvoudige voedingswaren op ons bord te krijgen. Zonde van al die moeite dus, telkens als we eten moeten weggooien. Wij hebben alvast enkele slimme manieren om voedselverlies te vermijden, en ook jij kan thuis je steentje bijdragen.

Minder weggooien is een koud kunstje

Verse producten die je koopt, verbruik je natuurlijk niet allemaal op de dag zelf. Als je genoeg weet over houdbaarheid gooi je minder snel iets weg uit je ijskast.

Meer lezen

We verkopen 97,38 % van onze verse en diepvriesvoeding

Hoe doen we dat? Door goed in de gaten te houden wat onze klanten willen. In onze Colruyt-, OKay- en Bio-Planet-winkels bekijken we om de 3 maanden welke producten er niet goed verkopen. Daarvan verlagen we de volumes in de rayon, of we vervangen ze door producten die in een bepaalde winkel of streek beter zullen verkopen. Zo krijgt elk verkooppunt op termijn een assortiment op maat van zijn klanten, wat minder afval oplevert. 

Afrekenen aan de kassa
Onze winkels stemmen hun assortiment en voorraad af op wat goed verkoopt bij hun klanten.

Een geautomatiseerd bevoorradingssysteem zorgt ook voor optimale stocks in de winkels. Niet te weinig, want we willen iedereen kunnen bedienen, maar ook niet te veel. Want anders blijven we zitten met producten die de vervaldatum naderen en onverkoopbaar worden.

Zorgen voor wie iets minder heeft

Voor de 2,62 % voedingsmiddelen die we niet verkopen, zoeken we een nuttige bestemming. We laten zo veel mogelijk terechtkomen bij wie het nodig heeft en verbranden zo weinig mogelijk.

Meer lezen

Van voedselverlies naar voedselwinst

In de circulaire economie is afval gelijk aan grondstof. Wij onderzoeken alvast hoe we nieuwe voedingswaren kunnen maken op basis van voedseloverschotten. Op naar een tweede leven voor onverkochte bananen, aardappelen en brood!

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production