Langer houdbaar dan gedacht

Wil je een beetje zorgzaam met de planeet omgaan, dan gooi je zo weinig mogelijk voedsel weg. Ook jij kan thuis het verschil maken, alleen al door goed te checken of de verpakking ‘tenminste houdbaar tot’ vermeldt, of ‘te gebruiken tot’. Als je het verschil tussen die twee kent, gooi je gegarandeerd minder voedsel weg dat eigenlijk nog perfect eetbaar is. Succes!

‘Tenminste houdbaar tot’ versus ‘te gebruiken tot’

Via affiches in onze winkels leggen we je het verschil uit tussen die twee houdbaarheidsdata. Zo gooi je minder producten weg die nog perfect eetbaar zijn:

  • ‘Te gebruiken tot’: na die datum kan je het product niet meer veilig gebruiken. Het gaat vooral om producten uit de versmarkt zoals zachte kazen, slamengeling, vlees, yoghurt, …
  • ‘Tenminste houdbaar tot’: na die datum gaat de kwaliteit van het product achteruit, maar het is daarom niet meteen een gevaar voor de gezondheid. Het gaat hier om producten zoals chips, appels, ingevroren vis, groenten in blik, harde kazen … Is de datum verstreken? Vertrouw dan op je zintuigen en inspecteer zelf het product op tekenen van bederf. Lijkt en ruikt het nog normaal, dan kan je het gerust nog gebruiken. 
Houdbaarheidsdatum checken
Datum verstreken? Inspecteer een product ook goed met je zintuigen voor je het weggooit.

4 dagen versheid

Je koopt een product niet altijd om het dezelfde dag nog op te eten. Daarom geven we je voldoende tijd om onze verse producten te gebruiken voor de datum vervalt. Vandaag liggen er alleen nog producten in onze rekken die minstens nog 4 dagen houdbaar zijn. 

Dankzij ons efficiënte automatische voorraadbeheer levert die maatregel geen extra afval op. We werken samen met de Voedselbanken en die 4 dagen geven hen nog genoeg tijd om de producten die we uit de rekken halen voor de vervaldatum te verdelen. 

Producten uit de rekken halen
Onze medewerkers halen alle producten uit de rekken die geen 4 dagen houdbaar meer zijn.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production