Hoe ecodesign onze luiers groener maakt

Elke baby heeft gemiddeld 5 luiers per dag nodig, zo'n 850 dagen (of 2,5 jaar) aan een stuk. Dat komt neer op … zo'n 4.250 luiers per kind! In samenwerking met onze leverancier becijferden we de ecologische voetafdruk van onze Boni Selection-luiers, over de hele keten heen (van grondstof tot consument). De factoren met de grootste impact op het milieu namen we onder handen, om de CO₂-uitstoot naar beneden te krijgen. Ecodesign, heet dat!

Ecodesign, wasda?

Elk product heeft tijdens de verschillende fases van zijn levenscyclus een impact op het klimaat. Van grondstofwinning tot productie, verpakking, transport, gebruik, afvalverwerking, recyclage … Ecodesign betekent dat je al tijdens de productontwikkeling rekening houdt met de impact op het milieu, en dus niet alleen met economische, technische of menselijke criteria. Het vollédige traject van een (nieuw of bestaand) product of proces wordt in kaart gebracht. Waar zit de grootste CO₂-impact, wie kan die verlagen en op welke manier? Als pionier op het vlak van duurzaam ondernemen past ecodesign perfect in het plaatje van Colruyt Group!

400 ton CO₂ minder

Samen met onze leverancier hebben we de ecologische voetafdruk berekend van de luiers van Boni Selection. Om na te gaan welke factoren doorheen de keten de grootste impact hebben op het milieu. En om ze nadien ook effectief aan te pakken. Wat bleek? Op het vlak van samenstelling, productie, transport en afvalverwerking viel er nog heel wat te verbeteren. Het resultaat? 400 ton of 5% CO₂ per jaar minder. Dat is het equivalent van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 143 personenwagens.

Baby luiers Boni Selection
Boni Selection paste het ecodesign-principe toe op zijn luiers met maat 3, 4, 4+, 5 en 6.

Vier keer duurzamer in de keten

 

  1. Minder grondstoffen: wegwerpluiers bestaan voor het grootste deel uit houtpulp. Bij onze nieuwe luiers gebruiken we veel minder houtpulp en iets meer superabsorberend polymeer. Daardoor zijn ze dunner en lichter, en tegelijk nog meer absorberend. Win-win!
  2. Groene stroom: om luiers te produceren, verbruikt onze leverancier uiteraard elektriciteit in de fabriek. Door groene stroom te gebruiken, verlagen we ook hier de CO₂-uitstoot.
  3. Minder transport: het vervoer tussen de leverancier en ons distributiecentrum houden we zo kort mogelijk, door de luiers dicht bij huis te produceren, nl. in Duitsland. De luiers zijn dunner en nemen zo ook minder plaats in. Dat betekent 40 vrachtwagens per jaar minder!
  4. Minder afval: dunnere luiers met minder grondstoffen, dat betekent dus ook 300 ton minder huishoudelijk afval per jaar.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action