Internationaal transport met een groen karakter

Op een zomerse avond is er niets beter dan een borrelhapje met een glaasje porto. Maar welke weg legt die porto af? Onze porto komt van Portugal via de boot naar Antwerpen, waarna het via een binnenschip naar Brussel vaart. Daar brengt een vrachtwagen de porto naar ons distributiecentrum. Lekker én milieuvriendelijk, want we sparen heel wat kilometers en stoten minder uit. Maar porto is heus geen buitenbeentje. Ruim de helft van onze internationale goederen legt zijn tocht per trein of boot af!

Een duurzaam alternatief

De meerderheid van onze buitenlandse leveranciers organiseert zelf het transport. Maar bij een paar Europese leveranciers gaan we zelf de goederen afhalen. Daarbij kiezen we altijd voor het transportmiddel met de laagste ecologische voetafdruk. Zo kwamen 54 % van onze goederen in 2017 aan via trein of boot. Dat komt overeen met 83.997.972 ton/km (= totaal aantal km afgelegd maal het gewicht van de vervoerde goederen) via trein en boot. Zo vermeden we op de Europese wegen 3.389.179  vrachtwagenkilometers. Daardoor is onze CO2-uitstoot met 47,12 % gedaald.

Haven
Jaarlijks vervoeren schepen zo’n 1.500 containers van Antwerpen naar Brussel.

 

Ook in België zelf groeit het aandeel van het vervoer via schepen. Sinds 2010 kiezen we meer en meer voor binnenvaart in plaats van de vrachtwagen. Jaarlijks vervoeren schepen zo’n 1.500 containers van Antwerpen naar Brussel. Zo sparen we 180.000 km vrachtwagenverkeer uit. Dat is niet alleen positief voor het milieu, maar ook goedkoper en efficiënter.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities