The Litter Challenge: scholieren maken komaf met zwerfvuil

Bij Colruyt Group dragen we graag ons steentje bij voor een propere omgeving. En omdat ‘jong geleerd’ nog altijd ‘oud gedaan’ is, lanceren we samen met vzw GoodPlanet een nieuw initiatief om gedragsverandering bij jongeren te stimuleren: The Litter Challenge. Dat is een gratis, interactief zwerfvuiltraject voor klassen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. We nodigen alle leerkrachten in Vlaanderen en Wallonië graag uit om hun klas in te schrijven!

Aan de slag met nudging

The Litter Challenge loopt over meerdere sessies in het schooljaar 2019-2020, begeleid door een educatief medewerker van GoodPlanet en de leerkracht. In een eerste workshop krijgen de leerlingen inzicht in de zwerfvuilproblematiek en in nudgingtechnieken, of subtiele, positieve suggesties die ons een duwtje in de rug geven om ons gedrag te veranderen. Ze gaan ook zwerfvuilproblemen detecteren in hun school- of leefomgeving, er oplossingen voor zoeken en die idealiter uittesten in de praktijk. Na een gezamenlijke evaluatie stuurt de leerkracht het beste idee van de klas naar GoodPlanet. De klassen met de beste inzendingen worden uitgenodigd om hun oplossing voor te stellen tijdens het slotevent in het voorjaar van 2020.

Wederzijds inspireren

Colruyt Group financiert het hele traject en onze milieuspecialisten werkten samen met GoodPlanet twee inspirerende workshops uit. “We hebben al vrij veel ervaring met acties rond zwerfvuil”, zegt coördinator Goedele Daems. “In het kader van ons vijfjarenplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’ zetten we preventiecampagnes op en organiseren we regelmatig opruimacties, zowel op onze eigen sites als in de openbare ruimte. We willen ons echter ook graag tot jongeren richten omdat zij de toekomst zijn. En waar kunnen we onze inspiratie in dat geval beter halen dan bij de jongeren zelf? Het wordt ongetwijfeld een boeiende uitwisseling!

Meer info over The Litter Challenge vind je op de site van GoodPlanet.

GoodPlanet

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals