Boni-appels om in te bijten: de Magic Star

Magic Star en Coryphée. Moeten we die kennen uit strips, sprookjes of het heelal? Nee hoor, het gaat om twee nieuwe appelsoorten die exclusief voor Colruyt Group gekweekt worden. De Magic Star bieden we voor het tweede jaar op rij aan onder ons huismerk Boni Selection, de Coryphée komt eraan eind 2020. Maar wat is er nu zo nieuw aan deze appeltjes? Hebben ze ook een meerwaarde? Tekst en uitleg door fruitaankoper Jan Schockaert.

Wat zijn Magic Star en Coryphée?

Jan: "De twee nieuwe appelsoorten zijn het resultaat van een samenwerking met verschillende partners. Aan de ene kant hebben we een beroep gedaan op fruitveredelaars gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe soorten. Zo is de Magic Star een creatie van het Nederlandse bedrijf Fresh Forward, dat samenwerkt met de Universiteit Wageningen. De Coryphée is dan weer ontwikkeld door de Belgische veredelaar Zouk bvba."

"Aan de andere kant hebben we ook onze klanten aangesproken, die in proefpanels de twee soorten mee hebben geselecteerd. En uiteraard, geen appelen zonder kwekers. Daarvoor werken we samen met drie van onze trouwste leveranciers: Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom."

Magic Star apples
De oogst van 2019 is bijzonder geslaagd: de Magic Star is zoet, sappig, aromatisch en krokant.

Wat is er zo speciaal aan deze appelen?

Jan: "We willen onze klanten kwaliteitsfruit bieden dat beantwoordt aan hun verwachtingen qua smaak, textuur én herkomst. Daarnaast hebben deze nieuw ontwikkelde soorten een aantal specifieke technische eigenschappen. Ze gedijen goed in het Belgische klimaat en in de lokale bodem en worden gekweekt met respect voor het milieu. Ten slotte: doordat we tijdelijk de exclusiviteit hebben op de verkoop in België, kunnen we de oogst gecontroleerd en gedoseerd op de markt brengen. Zo kunnen we de kwekers een correcte prijs garanderen voor hun gehele oogst, cruciaal als je streeft naar duurzame ketens. Kortom, drie keer toegevoegde waarde, voor consument, milieu en producent!"

De Magic Star biedt meerwaarde voor consument, milieu en producent.

Houdt de kweek rekening met milieu en gezondheid?

Jan: "Onze kwekers werken volgens de conventionele landbouw, maar dan wel in de 'low residue' versie, een tussenstap zeg maar, op weg naar biologische landbouw. Concreet, in de eerste helft van het seizoen behandelen ze de appelbomen volgens de normen van de conventionele landbouw, om de boomgaard te beschermen tegen eventuele ziektes zoals schimmel. In de tweede seizoenshelft daarentegen, volgen de telers de normen van de biologische landbouw. Het eindresultaat is een appel die weinig of geen pesticiden bevat."

Between traditional farming and organic farming
Door een teelt in twee fases bevatten de appelen weinig of geen pesticiden.

Hoe zit dat met die exclusiviteit?

Jan: "Voor het gebruik van de licentie betalen wij 'royalties' aan de veredelaars. Wijzelf beheren het hele project en nemen de marketingkosten voor de commercialisering van het fruit op ons. De appeltelers van hun kant investeren in de aankoop van de appelbomen, in de productie en de oogst. Wij ondersteunen hen en investeerden bijvoorbeeld mee in netten om de bomen te beschermen tegen hagel, al bleken die ook effectief tegen de extreme hitte van vorige zomer. Bovenal kunnen de telers rekenen op een afzetgarantie, zelfs van eventueel afgekeurd fruit. Dat zijn bijvoorbeeld appels die te groot of te klein zijn of wat schilschade hebben."

Wat gebeurt er precies met dat afgekeurd fruit?

Jan: "De appels worden geoogst in oktober en dan gesorteerd. Het fruit dat ongeschikt is om los te verkopen, belandt niet in de vuilbak. Met de Magic Star-appels maken we nu al twee producten voor Boni Selection: appelcake en appelsap. De cake is beschikbaar sinds het najaar en blijft dat heel het jaar door. Het appelsap komt vanaf half januari in de winkels, tot einde voorraad. Ook appelchips en appelsorbet staan nog op de planning. De reststroom van de Magic Star is hierdoor zo goed als onbestaande."

Wanneer kunnen de klanten de appels proeven?

Jan: "De Magic Star is sinds begin december te koop in de winkels van Colruyt, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group. De oogst van 2019 is trouwens bijzonder geslaagd, en levert zoete, sappige, aromatische en krokante appels op. Bovendien konden de telers maar liefst duizend ton oogsten, vijf keer meer dan in 2018. Daardoor liggen de appelen nu een maand eerder in de winkel en blijven ze wellicht beschikbaar tot aan de zomer. Zo slagen we in ons oorspronkelijke opzet om het Belgische appelseizoen te verlengen en minder buitenlands fruit in te voeren.” 


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land