Hoe wij onze huismerken verduurzamen

Als je regelmatig in onze supermarkten winkelt en producten koopt van onze huismerken, weet je het waarschijnlijk al: we proberen onze eigen merken steeds meer te verduurzamen. Fruitschaaltjes uit gerecycleerd karton, minder suikers in onze ontbijtgranen, duurzamer geproduceerde rijst en koffie … En daarin gaan we veel verder dan wettelijk verplicht is. Zo kan jij bewust kiezen voor producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Mieke Vercaeren, verantwoordelijk voor de verduurzaming van onze huismerken, vertelt hoe zij en haar team dat precies aanpakken.

Hoe verduurzamen we onze eigenmerkproducten?

Mieke: “Eerst en vooral moeten de producten van onze huismerken kwaliteitsvol en lekker zijn. Anders komen ze zelfs nooit in onze winkelrekken. Maar daarnaast willen we een meerwaarde geven aan onze producten op drie vlakken. We kiezen bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor duurzame sourcing. Beginnen bij de grondstoffen dus, want die hebben vaak een grote ecologische voetafdruk. We willen ook de samenstelling van onze producten verbeteren. Minder suiker in de koekjes, geen parabenen in de shampoo, meer vezels in de ontbijtgranen … Kortom: gezonder. En ook de verpakking moet duurzaam en functioneel zijn.”

Smaaktesten in Colruyt Overijse
We vragen klanten om hun mening over onze eigenmerkproducten tijdens proefsessies in de winkels, zoals hier in Colruyt Overijse.

We focussen voor de verduurzaming van onze huismerken op 4 thema’s: gezondheid, samenleving, dierenwelzijn en milieu.

Hoe bepalen we welke producten we als eerste aanpakken?

Mieke: “Natuurlijk geven we prioriteit aan de producten die het meest verkocht worden: vlees, rijst, eieren … Door daar als eerste op te focussen, kunnen we direct voor een grote impact zorgen. We bieden bijvoorbeeld geen enkele bedreigde vissoort meer aan, hoewel sommige soorten vroeger heel goed verkochten. Onze winkelmedewerkers hebben dat natuurlijk goed uitgelegd aan de klanten.”

“Daarnaast bekijken we wat er leeft bij de mensen. Zo zijn we tot vier duurzaamheidsthema’s gekomen: gezondheid, samenleving, dierenwelzijn en milieu. Ook die topics bepalen wat we als prioriteit aanpakken.”

Boni basmatirijst
We verduurzamen eerst de veel verkochte producten, zoals rijst, eieren en vlees, omdat daar de positieve impact het grootst is.

Hoe kunnen we duurzaam sourcen?

Mieke: “De snelste manier om onze grondstoffen te verduurzamen, is kiezen voor gecertificeerde leveranciers. Voor de meeste grondstoffen bestaat er een internationaal erkend certificaat of label, dat leveranciers kunnen krijgen als ze voldoen aan heel wat duurzaamheidscriteria. Zoals FSC, Bio, Fairtrade ... Soms bestaat er nog geen certificaat of gaan de criteria daarvan niet ver genoeg voor ons. Dan stellen we eigen duurzaamheids- en kwaliteitseisen op, samen met experten.”

Graindor-koffie met UTZ-certificaat
Voor koffiebonen bestaan er meerdere certificaten, bijvoorbeeld UTZ, Rainforest Alliance en Fairtrade.

En daarnaast bestaat er nog een andere manier?

Mieke: “Ja. De tweede optie om duurzaam te sourcen is een ketenproject. Dan kijken we niet alleen naar de duurzaamheid van de grondstof, maar naar elke schakel van het productieproces. Bij voorkeur werken we samen met Collibri Foundation om lokale vormingsprojecten op te zetten.”

Koffieplantage in Colombia
In Burundi en Colombia zetten we al ketenprojecten op rond koffie, samen met Collibri Foundation.

Stap voor stap verbeteren we onze eigenmerkproducten. Da’s een continu proces, want om de 2 jaar screenen we al onze producten opnieuw.

Hoe verbeteren we de samenstelling van onze producten?

Mieke: “Voor de voedingsproducten kijken we naar alle nutriënten, bijvoorbeeld suikers, zout en vezels. Toevoegingen en vervangers die het product niet beter maken, laten we gewoon weg. Dat geldt ook voor alle niet-voedingsproducten. Ongezonde chemische stoffen, zoals parabenen in cosmetica en bisfenol in zuigflessen, halen we eruit. Dat doen we natuurlijk samen met onze leveranciers. En vóór een aangepast product in onze rekken belandt, doen we uitgebreide smaak- en gebruikstesten.”

Smaaktest in OKay Vollezele
We testen de smaak van een product grondig als we de nutritionele samenstelling ervan veranderen. Als het niet lekker is, verkopen we het niet.

En hoe zit het met de verpakkingen van onze producten?

Mieke: “We proberen zoveel mogelijk alternatieve en hernieuwbare materialen te gebruiken voor de verpakkingen. Hoe minder elektriciteit of water verbruikt wordt bij de productie en recyclage ervan, hoe beter. Maar de verpakking moet natuurlijk functioneel blijven. Verpakking zorgt ook voor een betere bewaring: minder foodwaste dus.

Appel verpakking Boni
Ook voor fruit denken we goed na over de verpakking: wat is duurzaam, functioneel én vermijdt voedselverspilling?

Naam: Mieke Vercaeren
Functie: hoofd vakcentrum productverduurzaming

Job? • Mijn team en ik verduurzamen onze eigenmerkproducten. Nutritionele samenstelling, verpakking, milieu-impact, dierenwelzijn, de werkomstandigheden bij productie … We zetten ook zelf nieuwe ketens op in ontwikkelingslanden, die versterkt worden door vormingsprojecten van Collibri Foundation.

Energie? • Duurzaamheid echt tastbaar maken via onze producten, en dit samen met de winkelformules valoriseren naar onze klanten toe: dat geeft me energie.

Leukste project? • Ik ben vooral trots dat we al heel wat producten met grote volumes, zoals koffie en vis, verduurzaamd hebben.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life below water [Translate]Life on land [Translate]Partnerships for the goals