In één oogopslag de voedingswaarde van een product met de Nutri-Score

Vanaf dit najaar kies je voedingsproducten met de hulp van de Nutri-Score. Dit voedingslabel vertaalt de voedingswaarde van producten in een duidelijke letter- en kleurencode op de verpakking. In onze SmartWithFood-app kan je bovendien al vanaf midden september de Nutri-Scores raadplegen en vergelijken voor de producten in onze rekken. Zo maak je bewuste en evenwichtige productkeuzes.

Handige keuzewijzer met letters en kleuren

We zijn al een tijdje vertrouwd met het energielabel, bijvoorbeeld voor elektrische apparaten en lampen. De Nutri-Score is een vergelijkbare keuzewijzer, maar dan voor voeding. Door aan voedingsproducten een Nutri-Score toe te kennen, zie je in één oogopslag op de verpakking welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt. De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een rode E eet of drink je beter met mate.

De Nutri-Score toont welke producten aan te raden zijn en welke je beter beperkt.
De Nutri-Score toont welke producten aan te raden zijn en welke je beter beperkt.

Voedingswaarde onder de loep genomen

Wij kozen voor de Nutri-Score omdat het een wetenschappelijk onderbouwd systeem is. De kleurencode gaat van groen (=evenwichtig) tot donkeroranje (=te beperken) en werkt met bijbehorende letters (gaande van A=evenwichtig tot E=te beperken). Elk product krijgt een code toegekend, zowel op basis van te vermijden voedingsstoffen (energiewaarde en hoeveelheid suikers, verzadigde vetten en zouten) als van positieve (het aandeel vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten).

In principe komt alle voedsel in aanmerking voor een Nutri-Score. Ook bereide maaltijden kunnen een Nutri-Score krijgen, net als dranken. Alcoholische dranken, koffie en thee komen niet in aanmerking.

De Nutri-Score krijgt een duidelijk zichtbare plaats vooraan op de verpakking.

Duidelijke productinfo

Eerder verminderden we al de hoeveelheid zout of suiker in onze eigen merken Everyday en Boni Selection.
Op basis van de Nutri-Score krijg je transparante productinformatie en kan je voortaan bewust kiezen. Vanaf eind september voeren we het label in op de verpakking van een eerste tiental Boni Selection-producten. Het krijgt een zichtbare plaats vooraan op de verpakking. Later dit jaar vind je de Nutri-Score ook op collectandgo.be en op colruyt.be. In één oogopslag zie je dus of een bepaald product evenwichtig is of beter te beperken.

De Nutri-Score krijgt een duidelijk zichtbare plaats vooraan op de verpakking.

Ontdek en vergelijk Nutri-Scores met de SmartWithFood-app

Met onze app SmartWithFood kon je al met één scan alle voedingsinfo van een product controleren op je smartphone - tot de aanwezigheid van allergenen toe. Vanaf midden september kan je ook de Nutri-Score opzoeken van alle voedingsproducten die in de rekken van onze winkelformules staan. Zo krijg je een volledig transparant zicht op de Nutri-Score van je favoriete producten, zonder op aangepaste verpakkingen te moeten wachten.

Kies wijzer met de Nutri-Score

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing [Translate]Responsible consumption & production