5 vragen over de Magic Star en de Coryphée

Magic Star en Coryphée. Moeten we die kennen uit strips, sprookjes of het heelal? Nee hoor, het gaat om twee nieuwe appelsoorten die exclusief voor Colruyt Group gekweekt worden. Maar wat is er nu zo nieuw aan deze appeltjes? Hebben ze ook een meerwaarde? Tekst en uitleg door fruitaankoper Jan Schockaert.

Wat zijn Magic Star en Coryphée?

Het gaat om twee nieuwe appelsoorten, die het resultaat zijn van een samenwerking met verschillende partners. Aan de ene kant hebben we een beroep gedaan op fruitveredelaars die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van nieuwe soorten. Zo is de Magic Star een creatie van het Nederlandse bedrijf Fresh Forward, dat samenwerkt met de Universiteit Wageningen. De tweede soort, de Coryphée, is dan weer ontwikkeld door de Belgische veredelaar Zouk bvba.

Aan de andere kant hebben we ook onze klanten aangesproken, die in proefpanels de twee soorten mee hebben geselecteerd. En uiteraard, geen appelen zonder kwekers. Daarvoor werken we samen met drie van onze trouwste leveranciers: Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom.

Appelen Magic Star
De Magic Star is ontwikkeld door de Nederlandse veredelaar Fresh Forward, die samenwerkt met Universiteit Wageningen.

Wat is er zo speciaal aan deze appelen?

We wilden onze klanten kwaliteitsfruit bieden dat beantwoordt aan hun verwachtingen qua smaak en textuur. Daarnaast moesten de nieuw te ontwikkelen soorten een aantal specifieke technische eigenschappen hebben. Zo moeten ze goed gedijen in het Belgische klimaat en in de lokale bodem. En ze moeten gekweekt worden met respect voor het milieu. Ten slotte: doordat we tijdelijk de exclusiviteit hebben op de verkoop in België, kunnen we de oogst gecontroleerd en gedoseerd op de markt brengen. Zo kunnen we de kwekers dan weer een correcte prijs garanderen voor hun producten, toch cruciaal als je streeft naar duurzame ketens. Kortom, twee nieuwe appelsoorten, drie keer toegevoegde waarde, voor consument, milieu en producent!

In welke mate houdt de kweek rekening met het milieu en onze gezondheid?

Onze kwekers werken volgens de conventionele landbouw, maar dan wel in de 'low residue' versie, een tussenstap zeg maar, op weg naar biologische landbouw. Concreet, in de eerste helft van het seizoen behandelen ze de appelbomen volgens de normen van de conventionele landbouw, om de boomgaard te beschermen tegen eventuele ziektes zoals schimmel. In de tweede seizoenshelft daarentegen, volgen de telers volgens de normen van de biologische landbouw. Het eindresultaat is een appel die weinig of geen pesticiden bevat.

Tussen conventionele en biologische landbouw.
Door een teelt in twee fases bevatten de appelen weinig of geen pesticiden.

Hoe zit dat met die exclusiviteit?

Voor het gebruik van de licentie betalen wij 'royalties' aan de veredelaars. Wijzelf beheren het hele project en nemen de marketingkosten voor de commercialisering van het fruit op ons. De appeltelers van hun kant investeren in de aankoop van de appelbomen en in de productie. Zij kunnen trouwens ook rekenen op een afzetgarantie, zelfs van eventueel afgekeurd fruit. Wij zorgen er dan voor dat het verwerkt wordt, bijvoorbeeld tot fruitsap.

Wanneer kunnen de klanten de appelen proeven?

De gelukkigen onder ons hebben de Magic Star al geproefd. Deze allereerste oogst hebben we vanaf half februari 2018 aangeboden in de winkels van OKay en OKay Compact. Het ging om een vrij kleine oogst van zowat 15 ton. De aanplant van de bomen is immers gespreid over drie jaar, daarnaast waren de weersomstandigheden vorige lente niet ideaal. Voor de eerste grote oogst is het wachten tot in 2019. Dan zal de Magic Star beschikbaar zijn in al onze voedingswinkels van Colruyt, OKay en Spar. En nog een jaar later zal je daar ook de Coryphée kunnen kopen.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land