Ons plan: duurzamere palm- en palmpitolie

Ben jij geraakt door de mogelijke impact van de palmteelt? Dan kan je bewust kiezen voor producten waarin duurzamere palmolie werd verwerkt. Sinds 2014 gebruiken we bij Colruyt Group steeds meer gecertificeerde duurzame palmolie in onze eigenmerkproducten. We kozen daarbij voor de RSPO-norm. Ook palmpitolie maakt deel uit van ons actieplan. Die variant van palmolie is afkomstig uit de pit van de vrucht van de oliepalm en wordt gebruikt in bepaalde producten zoals cosmetica en detergenten.

Gebruik van gecertificeerde palmolie

Door de specifieke eigenschappen en de gunstige kostprijs is palmolie onmisbaar in heel wat producten. Omwille van de milieu-impact van de palmteelt, willen we wel alleen nog gecertificeerde olie gebruiken. We hanteren daarvoor de norm voor duurzamere en verantwoorde productie van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Die norm maakt het mogelijk certificaten te verlenen.

Logo RSPO
Het RSPO-label betekent onder meer dat de olie afkomstig is van palmbomen van plantages die duurzaam beheerd worden en die niet bijdragen aan het verder kappen van bossen.

Wat zijn de belangrijkste RSPO criteria?

  • geen ontbossing van oerbossen of beschermde zones
  • overleg met de plaatselijke bevolking
  • goede landbouwpraktijken, vooral wat betreft pesticiden
  • goede werkomstandigheden
Meer lezen

Ambitie 2018: 100 % gescheiden RSPO-olie

Onze Boni Selection- en Everyday-producten bevatten steeds meer palmolie die duurzamer is. “Tegen eind 2018 willen we 100 % gescheiden RSPO-palmolie gebruiken”, zegt Philippe Toussaint, manager sustainable sourcing. Dat betekent dat de RSPO-olie gedurende het hele productieproces apart verwerkt wordt, zodat het gecertificeerde eindproduct dus alleen maar olie van duurzame plantages bevat.

 

Figuur 1: RSPO-palmolie: gescheiden stroom

Maar dat is een stappenplan want onze producenten hebben tijd nodig om dat te realiseren. In tussentijd is het systeem van massa-balans de beste manier om duurzamer te werk te gaan. Dat wil zeggen dat de palmolie die we nodig hebben om technische redenen wordt geproduceerd uit een mengeling van duurzamere en gewone palmvruchten. De hoeveelheid olie die het RSPO-mixed label draagt is dan gelijk aan het volume duurzamer geteelde palmvruchten aan de basis. Onze producenten werken alleen verder met het volume RSPO-olie.

 

Figuur 2: RSPO-palmolie: massa-balans stroom

 

Daarnaast bevatten sommige van onze eindproducten ook nog gewoon niet-duurzame palmolie, omdat die leveranciers nog niet RSPO-gecertificeerd zijn. Dat compenseren we door Greenpalm-certificaten aan te kopen. We staan dan garant dat er ergens in de wereld voor dat volume duurzamere RSPO-olie wordt geproduceerd.

2016: 100 % gecertificeerde olie

In 2016 verwerkten we 42 % (=2.347,4 T) RSPO-palmolie volledig gescheiden in onze eigenmerkproducten en 43 % (=2.446,3 T) via het systeem van massa-balans. De 15 % (= 869,6 T) niet-duurzame palmolie compenseerden we via het aankopen van certificaten. Zo certificeerden we 100 % van de hoeveelheid palmolie die we gebruikten.

We gebruikten ook 534 T palmpitolie. Daarvan werd 6 % (= 34 T) RSPO-gecertificeerd als ‘gescheiden’-olie en 17 % (= 90 T) als ‘massa-balans’. Voor 77 % (= 410 T) niet-duurzame palmpitolie kochten we certificaten aan. Dat aandeel willen we in de toekomst verder afbouwen afhankelijk van de mogelijkheden op de markt.

Onze inspanningen voor duurzamere palmolie werpen hun vruchten af: in de nieuwste WWF (World Wide Fund for Nature) ‘Palm Oil Buyers Scorecard 2016’ kregen we een uitstekende score van 9 op 9.

Samen met leveranciers

Samen staan we sterk. We begeleiden onze producenten-leveranciers bij het uitvoeren van het actieplan door:
  • technische problemen gelinkt aan de scheiding op te lossen
  • alle traceerbaarheidsprocedures te integreren
  • hen de tijd te geven om zich naar deze RSPO-regelgeving te organiseren

5 redenen om te kiezen voor duurzamere palmolie

Wist je dat er in 1 op 2 producten die we dagelijks gebruiken palmolie zit? De vetstof is populair om haar samenstelling maar een niet-duurzame palmteelt heeft een grote impact op het milieu.

Lees deze vijf feiten over palmolie en je begrijpt meteen waarom we er samen duurzamer mee om moeten springen.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land