Rundvlees uit kortere keten

Steak, rosbief, stoverij, … Rundvlees legt een hele weg af voor het op je bord terechtkomt. Daar brengen wij verandering in, door meer rechtstreeks aan te kopen bij drie Belgische producentenorganisaties die het befaamde witblauwe ras kweken. Deze kortere keten met minder tussenschakels geeft de veehouders meer zekerheid en brengt meer transparantie. Zo geniet jij uiteindelijk van een kwalitatiever en duurzamer stukje vlees.

Rundveehouders zijn opgetogen over de samenwerking met Colruyt Group.

Drie producentenorganisaties

Sinds april 2019 werken we rechtstreeks samen met 3 officieel erkende producentenorganisaties, gespecialiseerd in het Belgische witblauwe ras: ‘Vlaams Hoeverund’, ‘En direct de mon élevage’ en ‘Les Saveurs d’Ardenne’. Wij nemen van hen wekelijks een vast aantal dieren van een welbepaalde kwaliteit af tegen een correcte prijs. We spreken ook de leveringsvoorwaarden af, inclusief de prijzen voor o.a. transport, slachten en versnijden in kwartieren door andere partijen. De veehouders zitten dus zelf aan de onderhandelingstafel, terwijl supermarkten traditioneel onderhandelen met tussenleveranciers zoals slachthuizen en groothandels.

Vakmanschap verankeren

Met de rechtstreekse samenwerking creëren we duidelijke meerwaarde voor de producentenorganisaties. De garantie dat we een vast aantal dieren afnemen, levert de rundveehouders meer stabiliteit en financiële zekerheid op. Bovendien houden zij in een transparantere, kortere keten op het einde van rit meer over. Op deze manier willen we de Belgische kwekers van witblauwe runderen ondersteunen. Zo zorgen we er mee voor dat hun vakmanschap bewaard blijft, vaak doorgegeven van generatie op generatie.

kalf in de stal
De 3 producentenorganisaties leveren samen al 10% van al het rundvlees dat je in onze winkels vindt.

Kortere en duurzamere keten

Door rechtstreeks met de producentenorganisaties te werken, krijgen wij meer impact op de kwaliteit van het vlees in onze winkels. We kunnen meer kennis uitwisselen met de veehouders, tussen de veehouders onderling en met de academische wereld. Die dialoog laat ons ook toe om samen de hele keten verder te verduurzamen, vanaf de rundveehouder tot bij de consument. Een kortere keten met minder schakels en duidelijke afspraken komt de traceerbaarheid en transparantie in de sector ten goede. Zo beantwoorden we ook de groeiende vraag van de consument naar kwalitatief en duurzaam geproduceerd vlees.

grote stal met runderen
Een kortere keten met duidelijke afspraken zorgt voor meer transparantie in de vleessector.

Wat met de ‘lange’ keten?

Dit initiatief past in ons streven naar een duurzamere landbouw, net als de partnerships met Belgische aardappeltelers, varkensboeren en fruitkwekers. Het verandert natuurlijk niet de hele sector ineens. Zo blijven de drie organisaties vrij om een deel van hun vee aan andere retailers aan te bieden. Daarnaast komt een groot deel van ons rundvlees nog via ‘lange’ ketens, met tussenschakels die het vee transporteren naar het slachthuis, slachten, uitbenen, enz. Het is niet de bedoeling deze ketens te schrappen. Wel willen we de lessen die we trekken uit onze directe samenwerking gebruiken om meer transparantie te brengen in de ruimere vleessector.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals