Dierenwelzijn bij runderen

We garanderen en verbeteren het welzijn van runderen via de Belbeef-standaard, het biolabel en specifieke vereisten voor de producentenorganisaties waarmee we rechtstreeks samenwerken.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 15/11/2022

Belbeef-standaard

Voor alle verse rundspierstukken bij Colruyt, Okay en Spar volgen we de Belbeef-standaard, die veel aandacht aan het welzijn van de dieren besteedt. Het lastenboek van Belbeef schrijft onder andere het volgende voor:

  • Ofwel worden runderen onbeperkt gevoederd en kunnen ze de hele dag door eten. Ofwel is er gerantsoeneerde voedering en dan is voor elk rund een eigen voederplaats voorzien.
  • In de stallen is er altijd genoeg frisse lucht dankzij voldoende luchtvolume en de gelijkmatig verdeelde aan- en afvoer van lucht.
  • De dieren beschikken over propere stallen waarin ze voldoende bewegingsvrijheid hebben. Op de grond zijn ligmatten voorzien of wordt er ingestrooid: de rundveehouder verspreidt zelf stro in de stal.
  • Transport kan voor dieren erg stressvol zijn. De afstand van elk vervoer moet zo kort mogelijk gehouden worden en de transporttijd bedraagt maximum 8 uur. Chauffeurs en begeleiders beschikken over een vakbekwaamheidscertificaat en er wordt nauwgezet op toegezien dat elk dier voldoende plaats heeft tijdens het vervoer.

Uniek partnership met producentenorganisaties

Zowat een derde van het rundvlees bij Colruyt Laagste Prijzen komt uit een unieke samenwerking. Sinds 2019 werken we rechtstreeks samen met drie officieel erkende producentenorganisaties, gespecialiseerd in het Belgisch witblauwe ras: ‘Vlaams Hoeverund’, ‘En Direct De Mon Elevage’ en ‘Les Saveurs d’Ardenne’.

We zetten samen met de kwekers in op het welzijn van de koeien en vereisen dat ze minstens de helft van het jaar in de weide kunnen grazen. Bovendien brengen de dieren heel hun leven door op de boerderij waar ze geboren worden.

Welzijn bij biorunderen

De Belbeef-standaard is niet van toepassing op biovlees. Daar staat tegenover dat de biowetgeving sowieso streng is op vlak van dierenwelzijn:

  • Dieren moeten voldoende ruimte krijgen, zowel binnen in de stal als buiten.
  • Biologische runderen moeten, telkens wanneer de weersomstandigheden en de staat van de grond dit toelaten, toegang krijgen tot weidegrond om te grazen.
  • De dieren worden gevoederd met biologisch voeder waarvan de ingrediënten voor minstens 60% afkomstig zijn van het eigen bedrijf.
  • De voeding is aangepast aan de behoeften van het dier in de verschillende stadia van zijn ontwikkeling en de kalveren krijgen ten minste 90 dagen moedermelk.
Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap