Sociale onderneming enVie maakt Boni-soep van groente-overschotten

Vanaf vandaag vind je in het Boni-assortiment een nieuw product: soepen van enVie. De soep wordt lokaal geproduceerd met overschotten van verse groenten. En dat in een Brusselse start-up die langdurig werklozen begeleidt. Met enVie slaan we zo twee vliegen in een klap: het biedt tegelijk een concreet antwoord op voedselverspilling en op langdurige werkloosheid. We werken intensief samen met vier partners, elk met hun eigen expertise: McCain België, Randstad, groenteveiling REO en de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Groenten herwaarderen

“Ongeveer een derde van al het eten belandt nooit op ons bord”, vertelt projectleider Seppe Verdonck. “Foodwaste is erg actueel. Met enVie vertrekken we precies vanuit die problematiek. Van verschillende Belgische producenten krijgen we hun overschot aan verse groenten: courgettes, prei, selder, tomaten, wortels … Ideaal om soep mee te maken.” Alleen al dit werkjaar zal enVie 50 ton groenten ‘redden’. Na twee jaar moet dat zelfs 100 ton worden.

Er zijn telkens drie verschillende soepen te koop bij alle winkels van OKay en OKay Compact en 40 Colruyt-winkels. Naargelang de seizoenen (en de seizoensgroenten) varieert de smaak.

Soepen enVie
In de winkel vind je bijvoorbeeld tomatencrème met basilicum, soep van 6 groenten en wortelsoep van enVie.

Springplank naar vast werk

Via een opleidingsprogramma re-integreert enVie langdurig werklozen op de arbeidsmarkt. Oprichter Naomi Smith: “Onze medewerkers engageren zich voor een jaar. Twaalf maanden lang krijgen ze elk de opleiding en praktische ervaring die nodig zijn om een professionele productieoperator in de voedingsindustrie te worden. De ideale springplank naar vast werk.”

Na een jaar werk en opleiding helpt enVie zijn medewerkers om nieuw vast werk te vinden. Daarna kunnen andere personen in het Brusselse soepatelier aan de slag.

Medewerker enVie
Medewerkers krijgen een jaar lang een intensieve opleiding op de werkvloer.

Gezond, natuurlijk, lokaal

“Daar stopt het verhaal niet”, vertelt brand manager Lore Cauwels. “De soep is ook gewoon lekker en gezond. 2 liter soep bevat minstens 1 kilogram verse groenten. Een flesje enVie-soep is dus goed voor een stevige portie vitamines, vezels en mineralen.” Het recept bevat bovendien geen kleurstoffen of andere additieven: de soep is 100 % natuurlijk. Tot slot maakt enVie zijn soepen met verse Belgische groenten, in Brussel. De soep is dus puur lokaal.

enVie tomatencrème met basilicum
De enVie-soepen bevatten 40 tot 55 % verse groenten.

Mooi partnership

“enVie past perfect in onze visie op duurzaam ondernemen”, benadrukt Stefan Goethaert, directeur van Colruyt Group Fine Food. “We blijven zoeken naar oplossingen voor foodwaste. En de sociale insteek geeft natuurlijk een extra meerwaarde. Net daarom zijn we trots dat we enVie kunnen ondersteunen met onze retailkennis: van marktonderzoek over voedselveiligheid tot branding.” Dat de soepen in onze rekken staan onder het Boni-label betekent dus heel wat.

Tijdens de CFIA Expo 2019 in het Franse Rennes kreeg enVie twee Food Heroes Awards. Dat is een onderscheiding voor initiatieven die op een bijzondere manier werk maken van het terugdringen van de voedselverspilling. De sociale onderneming werd de algemene winnaar door publieksstemming en won in de categorie 'Groenten en fruit'. "Envie plaatst voedsel in het hart van onze samenleving. Deze oplossing is goed voor voedsel, mensen en het milieu," zei EU-commissaris Vytenis Andriukaitis, hoofd van de jury. "Bovendien heeft het een grote impact omdat die door de betrokkenheid van een Belgische retailverkoper wordt vergroot."


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Good health & wellbeing [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Reduce inequality [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals