Naar een transparante, stabiele melkprijs voor de melkveehouders

Colruyt Group heeft met zuivelbedrijf Inex een partnership opgezet dat de melkveehouders een vaste afzet en meer inkomenszekerheid wil garanderen. Melkveehouders die erop intekenen, kunnen gedurende vijf jaar een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter ontvangen voor 15 tot 30% van hun productie. De overeenkomst werd vandaag voorgesteld aan de 450 bij Inex aangesloten melkveehouders, die nu 6 weken bedenktijd hebben. Als er voldoende op het aanbod ingaan, zullen de eerste producten onder het huismerk Boni Selection vanaf april 2020 in de rekken liggen.

Stabiele prijs voor 5 jaar

Colruyt Group en zijn Belgische partner Inex deden heel wat studiewerk om de stabiele melkprijs te bepalen. “We zijn ervan overtuigd dat de stabiele prijs van 34,76 cent/liter de melkveehouders meer inkomenszekerheid zal bieden, en hen zal toelaten om verder te investeren en duurzaam te groeien”, zegt Stefan Goethaert, Algemeen directeur Fine Food en retail services, en verantwoordelijk voor het landbouwbeleid van de groep. De prijs voor de deelnemende melkveehouders zal vijf jaar constant blijven. Die prijs staat trouwens helemaal los van de verkoopprijzen in de winkel, die gewoon de prijzen van de concurrentie zullen volgen.

Bestemd voor Boni Selection

Als er voldoende melkveehouders intekenen en het project kan starten, investeert Inex in een nieuwe productielijn voor de extra melkvolumes. De zuivelspecialist zal de melk verwerken in de meeste melk- en zuivelproducten van ons huismerk Boni Selection. Op de verpakkingen zal een duidelijke verwijzing naar het partnership staan. De producten zullen vanaf april 2020 te koop zijn in de verschillende voedingswinkels van de groep.

Nieuwe mijlpaal in ons landbouwbeleid

Het initiatief past in onze ambitie om ons zoveel mogelijk in België te bevoorraden en de lokale landbouwers te ondersteunen. Stefan Goethaert: “Een transparante, stabiele melkprijs maakt komaf met de grote prijsschommelingen waarmee de Belgische melkveehouders vaak te kampen hebben. Zo bouwen we mee aan een duurzaam businessmodel met meerwaarde voor alle spelers in de keten.” De voorbije jaren heeft Colruyt Group de Belgische landbouwsector al vaker ondersteund. Zo namen we deel aan de steunmechanismen voor melk (2015) en varkensvlees (2016), en hebben we samenwerkingsprojecten opgestart met verschillende partners in de fruit-, varkens-, en biogroentensector.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production