
Hoe gaat Colruyt Group om met evenwichtige voeding?
Evenwichtige voeding, en waarom dat zo belangrijk is
Gezond eten: wat is dat nu precies? Je lichaam heeft vetten, koolhydraten, eiwitten en zout nodig. Die leveren onder andere de energie voor je dagelijkse bezigheden en zorgen ervoor dat je lichaam optimaal werkt. Vitamines en mineralen zorgen er op hun beurt voor dat alle processen in je lichaam vlot verlopen. Er is niet één superproduct dat al deze nodige voedingsstoffen bevat. En ook te veel is niet goed. Gezond eten draait om evenwicht en variatie.

Wat doen wij vandaag?
Als retailer zijn we ideaal geplaatst om onze klanten te ondersteunen bij hun voedingskeuzes, -aankopen, -bereiding en –consumptie. We dragen op verschillende vlakken bij aan evenwichtige voeding. In de eerste plaats maken we ons assortiment eigenmerkproducten zo evenwichtig mogelijk door de voedingswaarde van de producten te verbeteren. Daarnaast geven we onze klanten informatie, instrumenten en inspiratie zodat zij zelf makkelijk bewuste voedingskeuzes kunnen maken.

Verbeterde samenstelling van onze producten
Samen met onze leveranciers en onze eigen productieafdelingen nemen we de samenstelling van onze eigenmerkproducten onder de loep en verbeteren we waar nodig het recept. Dat doen we continu, voor meer dan 3.500 producten. Onze voedingsdeskundigen bepalen voor elk product individueel de normen voor de samenstelling. Daarbij houden ze rekening met de referentiewaarden die officiële – nationale en internationale - organisaties vooropstellen, zoals de Hoge Gezondheidsraad en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. En we vergelijken het product ook met gelijkaardige producten van andere retailers.
Intussen hebben alle producten van onze huismerken Boni Selection en Everyday dit verbeterproces meermaals doorlopen en hebben we behoorlijk wat verbeteringen kunnen aanbrengen. Zo haalden we in de loop van ons vorig boekjaar in totaal 244 ton suiker uit onze eigenmerkvoeding, net als 467 ton vetten, 170 ton verzadigde vetzuren en 236 ton zout. Daarnaast voegden we 543 ton vezels toe. En we verbeterden de Nutri-Score van 29 producten.
Lees meerHoe optimaliseren we de samenstelling?
- We kiezen ervoor om de hoeveelheid suiker in onze producten te verlagen en deze niet standaard te vervangen door zoetstoffen. Als we toch kiezen voor zoetstoffen, staat dit altijd duidelijk vermeld vooraan op de verpakking.
- Vetten zijn een belangrijke bron van energie. Maar verzadigde vetzuren vermijd je best. Daarom vervangen we, waar mogelijk, vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren (zoals palmolie of kokosolie) door een andere, plantaardige olie met een betere vetzuursamenstelling.
- Omdat de meeste mensen al te veel zout eten, streven we naar een lager zoutgehalte in onze producten. Dat doen we niet door smaakversterkers te gebruiken, maar wel door kruiden en aroma’s toe te voegen.
- Waar mogelijk voegen we meer vezels toe. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid groenten in onze bereide maaltijden omhoog te brengen.
Voor onze kids mag het iets meer euh … minder zijn
Ook in het kids-assortiment van Boni Selection vind je enkel producten die passen in een evenwichtig voedingspatroon voor kinderen. Van een tiental producten hebben we de samenstelling aangepast en de voedingswaarden verbeterd. Sommige producten konden we niet of onvoldoende verbeteren. Die hebben we uit het assortiment gehaald.

Proeven maar
Evenwichtig samengestelde producten zijn belangrijk, maar we willen natuurlijk ook dat onze producten lekker zijn en blijven. Daarom investeren we jaarlijks 2,5 miljoen euro in smaak- en gebruikstesten voor onze huismerken. Alle nieuwe of vernieuwde producten worden onderworpen aan het kritische oordeel van … jullie. Wie deelneemt aan een test, vergelijkt blind ons eigen product met gelijkaardige producten van andere retailers. Tonen de testen aan dat voor een bepaald product een verbetering mogelijk is, dan schieten onze kwaliteitsdienst, aankopers en leveranciers in actie. Als het product goed scoort in de smaaktesten, komt het in de winkelrekken. De testen zelf zijn gecertificeerd door Quality Control, een onafhankelijk controleorgaan.
Weet wat je koopt
Om te weten wat je eet, is het belangrijk dat je weet wat je koopt. Wij willen onze klanten dan ook heldere informatie geven over de producten in onze winkels, aan de hand van duidelijke verpakkingen en etiketten. Labels als ‘veggie’, ‘vegan, ‘glutenvrij’ en de Nutri-Score op de voorzijde van de verpakking geven klanten in een oogopslag duidelijke voedingsinformatie. Sinds september 2018 hebben we de Nutri-Score stelselmatig toegevoegd aan reeds 85 % van de verpakkingen van Boni Selection en een groot aantal verpakkingen van Spar. De Nutri-Score van alle voedingsproducten in onze rekken vind je in de SmartWithFood-app.

Op de verpakking is er echter niet zo veel ruimte om nog meer uitleg te geven bij de labels. Daarom bieden we zoveel mogelijk bijkomende informatie aan via onze digitale kanalen zoals de SmartWithFood-app, de MyColruyt-app en de websites van Colruyt Laagste Prijzen en Collect&Go. Daar willen we binnenkort ook uitleggen waarom een product een bepaald ingrediënt of E-nummer bevat en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

Inspireren met heerlijke, evenwichtige recepten
We willen onze klanten inspireren om met al het gekochte lekkers ook in de keuken slim aan de slag te gaan. Daarom stellen we onze recepten op met extra aandacht voor een evenwichtig voedingspatroon. Zowel in onze folders, kookboeken als online. Dit is bijvoorbeeld de leidraad van het Colruyt-kookteam:
- Voldoende groenten: warme maaltijden bevatten minstens 200 g groenten.
- Vlees, vis en veggie: in onze weekmenu’s zorgen we voor een evenwicht tussen verschillende vleessoorten (met een beperking van te vette soorten), vis, eieren en veggie.
- Variëren met koolhydraten: in onze recepten vind je aardappelen, rijst, couscous, granen, brood … We kiezen zoveel mogelijk voor volkorenproducten.
- Zuinig met vetstoffen: waar mogelijk vervangen we volle melk, kaas en room door magere varianten. Ook met olie, boter en margarine zijn we zuinig.
- Pure ingrediënten: we werken vaak met pure ingrediënten in plaats van bewerkte producten.

En met ons sociale project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ maken we evenwichtig eten ook toegankelijk voor ruim 4.500 gezinnen die het financieel moeilijker hebben, in 171 gemeenten.
Wat willen we in de toekomst nog doen?
Uiteraard blijven we ons project voor de verbetering van onze eigenmerkproducten voortdurend verderzetten. Maar we gaan verder. We willen oplossingen vinden die bruikbaar zijn voor de hele samenleving. In samenwerking met de FOD Volksgezondheid, FEVIA (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) en COMEOS (de federatie voor handel en diensten) dragen we bij aan het Convenant Evenwichtige Voeding. We maken gezamenlijke afspraken met andere retailers en producenten om de samenstelling van voedingsproducten verder te verbeteren. Het convenant heeft als doelstelling onder andere het bestrijden van obesitas.
Daarnaast investeren we in het EIT (Europees Instituut voor Innovatie & Technologie). Dit is een verzelfstandigd orgaan van de Europese Unie dat onderzoek en ondernemerschap stimuleert door topexperts samen te brengen om oplossingen te vinden voor dringende wereldwijde uitdagingen, zoals evenwichtige voeding.
Voeding op maat
Evenwichtige voeding, is dat hetzelfde voor jou als voor je ouders, buur of collega? Waarschijnlijk niet. Wij geloven heel sterk in het potentieel van gepersonaliseerde voeding. Op maat van ieders unieke voorkeuren, behoeftes, medische achtergrond, gezinssituatie, levensfase en de fysieke en emotionele toestand waarin je je bevindt. Al jaren werken we met SmartWithFood actief rond de mogelijkheden van gepersonaliseerde voeding, via de digitalisering van voedingsdata en voedingsvoorkeuren.
Voeding op maat kan het risico op ziekte verkleinen of net herstel bevorderen. Ons doel is onze consumenten in de toekomst nog meer te begeleiden naar een betere gezondheid via gepersonaliseerd voedingsadvies én steunend op wetenschappelijke data. Daarom nemen we actief deel aan het Vlaamse onderzoeksproject FLORA, een initiatief van SmartWithFood, in samenwerking met de KU Leuven en VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Hiermee onderzoeken we of gepersonaliseerde en digitaal geleverde voedingsadviezen een positief effect kunnen hebben op de gezondheid en de darmflora.
Ook met Food4Health, een van de projecten van EIT Food en EIT Health, willen we burgers begeleiden naar evenwichtigere en gezondere voeding. Food4Health zet in op het ontwikkelen van een online dagboek voor zelfrapportering en coaching. Die tool geeft je gepersonaliseerde tips en informatie, in real time. Daarmee kan je aan de slag om betere voedingskeuzes te maken.
Bovendien zijn we met SmartWithFood aangesloten bij het internationale consortium ‘Personalised Nutrition and Health’. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking tussen voedings- en technologiebedrijven hopen we nog meer concrete stappen te kunnen zetten naar voeding op maat van onze consumenten.