Bio, wat is dat eigenlijk?

Biologisch geteelde producten zijn ondertussen al goed ingeburgerd in onze winkelrekken. Iedereen weet wel ongeveer wat 'biologisch geteeld' inhoudt, gewoon je product op een natuurlijke manier laten groeien. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

Biologische groentjes

In de biologische groenteteelt zijn een aantal dingen not done. Zo mogen de boeren geen kunstmest gebruiken. Dan blijft de bodem gezond en de groenten dus ook. Ook chemisch-synthetische pesticiden zijn niet toegelaten. Ziektes en insectenplagen worden vooral preventief bestreden. En onkruid, dat verwijderen de bioboeren, net zoals vroeger, gewoon met de hand. Om bodemverarming tegen te gaan, zaaien ze ook afwisselend andere gewassen op hetzelfde veld. Die meerjarige vruchtwisseling voorkomt dat de bodem uitgeput raakt.

Biologisch geteelde radijzen
De bioboeren van De Lochting oogsten biologisch geteelde radijsjes.

De biokip en het bio-ei

Wie was er het eerst? Om een bio-ei te krijgen moet je de kip natuurlijk goed verzorgen. In de biolandbouw worden kippen dan ook in aparte stallen van maximaal 3000 dieren gehouden. Dat zijn 6 kippen per vierkante meter. Overdag kunnen ze ook buiten rondscharrelen. Daar heeft elke kip 4 vierkante meter ruimte. Daarnaast krijgen de kippen natuurlijk ook biologisch geteeld voer: tarwe, zonnebloemzaden, soja en maïs, 100% plantaardig. Dankzij al die inspanningen van de boeren, krijg je uiteindelijk een lekker bio-eitje.

Bio-ei
Een bio-ei krijg je pas als je de kip goed verzorgt en biologisch voer geeft.

Het Europees biolabel

Als een product aan alle normen voldoet, mag dat als biologisch bestempeld worden. Die producten herken je dan aan het groene logo van het Europees biolabel. Dan ben je zeker dat wat je koopt voldoet aan de strenge regels van de biolandbouw en strikt gecontroleerd werd voor het in onze winkelrekken terecht kwam. Bovendien is dit certificaat opgenomen in de Europese wetgeving. Zie je het dus staan op een product in een ander Europees land, dan kan je ook daar zeker zijn van de biologische herkomst ervan.

Europees biolabel
Producten met het Europees biolabel zijn gegarandeerd biologisch geproduceerd.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production