Bio-brood met traditie bij Bio-Planet

Bio-voeding draait vaak om méér dan alleen biologische ingrediënten. Neem nu het bio-brood bij onze specialist Bio-Planet. Dat is 100% bio, jazeker, maar ook grotendeels ambachtelijk gemaakt, met respect voor eeuwenoude tradities. Of pure smaak met een kleine ecologische voetafdruk.

De beste grondstoffen

Bio-Planet werkt samen met drie bakkers, waaronder De Trog uit Ieper, die zowat de helft van al het brood levert. De moderne bakkerij van bezieler en meester-bakker Hendrik Durnez produceert met 90 medewerkers een ruim assortiment bio-brood en ontbijtkoeken. “Brood is voor mij geen doorsneeproduct”, zegt Hendrik. “We selecteren enkel de beste, biologische grondstoffen en verwerken ze in hun meest originele en eerlijke vorm tot heerlijk brood. Wij werken maximaal met lokale grondstoffen en beperken zo onze ecologische voetafdruk.”

gebakken broden
Ambachtelijk brood blijft langer vers.

Huisbereide natuurdesem

De Trog gebruikt voornamelijk tarwe die gemalen is op traag draaiende molenstenen. Die vermalen mooi de volledige korrel, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. De basis voor het brood is de huisbereide natuurdesem. Die zorgt voor smaak, aroma, structuur en bewaring, en maakt chemische verbeteraars overbodig. De natuurdesem wordt gemaakt uit het ‘moederdeeg’, dat intussen al ruim 40 jaar oud is en dat Hendrik koestert als een kind. Hoe ouder dat deeg, hoe meer aroma’s er vrijkomen en hoe smaakvoller het brood.

brood vormen met de hand
Ambachtelijk brood wordt met de hand gevormd.

Ingrediënt: tijd

Belangrijke ingrediënten van ambachtelijk bio-brood zijn ook tijd en handwerk. Tijd voor de langzame kneedmethode, voor de langere rust- en rijstijden en het natuurlijke gistingsproces. Het langere proces (12 tot 24 uur) geeft alle aroma’s de tijd om zich te ontwikkelen en zorgt ook voor langere bewaring. Bij De Trog doen de bakkers nog veel handwerk: afwegen van de ingrediënten, vormen van de broden, aanbrengen van decoratie, plaatsen in de oven, inpakken, ... Ook dat geeft elk brood een uniek karakter.

stapel boterhammen
Door het handwerk is elk ambachtelijk brood uniek.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production