
Hoe gaat Colruyt Group om met biodiversiteit?
Biodiversiteit, en waarom dat zo belangrijk is
Biodiversiteit, een mond vol. Eigenlijk gaat het simpelweg over de verscheidenheid aan plant- en diersoorten op aarde. Biodiversiteit is cruciaal voor zuurstof, schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Voor onze voeding, bouwmaterialen, grondstoffen voor kleding, brandstof en medicijnen. Alleen wanneer de natuur in evenwicht is, kunnen wij bestaan. Noodzakelijk dus dat wij ons als grote firma daarmee bezighouden.

Wat doen wij vandaag?
We werken op twee vlakken aan biodiversiteit. Aan de ene kant is biodiversiteit sterk gelinkt aan de verwerkte grondstoffen in de producten die we verkopen. Door duurzamere keuzes te maken op vlak van grondstoffen, hebben we een impact op biodiversiteit wereldwijd. Aan de andere kant hebben onze gebouwen, winkels, distributiecentra en zelfs windturbines een belangrijke impact op het lokale ecosysteem. We proberen ook die fragiele ecosystemen zoveel mogelijk te beschermen en, waar mogelijk, te herstellen. Met grote en kleine initiatieven.
Elke grondstof zijn certificaat
Door te kiezen voor gecertificeerde grondstoffen, willen we de impact van onze producten op de biodiversiteit maximaal reduceren. Hiervoor werken we samen met verschillende certificatieorganisaties. Op heel wat van onze producten vind je dus duurzaamheidslabels terug, die je laten weten dat er tijdens de productie aandacht werd besteed aan het behoud van ecosystemen en biodiversiteit.

- We werken alleen met visserijen die zich inspannen om het visbestand op een goed niveau te houden en respectvolle vangstmethodes te gebruiken. Resultaat: in 2018 lag in onze rekken het grootste aantal gecertificeerde of geverifieerde visproducten van België. Zo’n 90 % van onze wilde vis, schaal- en schelpdieren is gecertificeerd door MSC of gecontroleerd door ILVO (exlusief bereidingen en conserven). 66,7 % van onze conservenproducten met wilde vis is gecertificeerd door MSC. 86 % van onze gekweekte vis, schaal- en schelpdieren draagt het ASC-label of het biolabel.
- Hout, houtskool en papier dragen certificaten voor duurzame bosbouw en papierproductie, zoals FSC, PEFC en Der Blaue Engel. Al onze papierproducten en houtskool zijn gecertificeerd. Voor onze houtproducten zitten we aan 97,7 %.
Lees meer over onze certificaten voor hout en papier.
Lees meer over de duurzame houtskool van Boni Selection.
- Katoenteelt heeft een grote ecologische impact, onder meer door het gebruik van pesticiden en hoog waterverbruik. Dat heeft zware gevolgen voor de biodiversiteit in de omgeving, denk maar aan de opdroging van het Aralmeer. Daarom doen we onder meer beroep op het GOTS-label, een certificaat voor duurzamer en biologisch geproduceerd katoen.
- Labels zoals UTZ en Rainforest Alliance certificeren 99 % van onze koffie, 97 % van onze producten met koffie en 90 % van onze producten met cacao. Ze beschermen de biodiversiteit door ontbossing te verbieden en minder pesticiden en kunstmest toe te laten.
- Soja is een veelgebruikte grondstof in veevoeder, met heel wat impact op de ecosystemen in Zuid-Amerika. Via RTRS-certificaten verduurzamen we 100 % van het gebruikte sojavolume in onze productieketens van vlees en zuivel. Omdat het voor kleine boeren niet makkelijk is om soja te produceren volgens de normen van RTRS, werken we samen met de Belgische ngo Trias en de Braziliaanse organisatie Cresol om hen te helpen in het certificatieproces.
- 97 % van de palmolie in onze eigenmerkproducten komt uit duurzaam beheerde palmolieplantages met een minimale impact op de ecosystemen. Die palmolie is gecertificeerd met het RSPO-label, dat onder meer ontbossing verbiedt en goede landbouwpraktijken promoot. Voor de overige 3 % kopen we RSPO-certificaten.
- Onze winkels verkopen heel wat producten met het Europese biolabel. Dit garandeert dat er bij de productie geen kunstmatige, synthetische pesticiden worden gebruikt. Goed voor de fauna en flora, op en in de gronden.
Elke winkel zijn habitat
Ook dichter bij huis – op onze eigen terreinen – willen we kwalitatieve habitats creëren voor fauna en flora. Bij onze winkels, maar ook bij onze distributiecentra, kantoren en zelfs onze windturbines op zee. We streven ernaar de beschikbare ruimte biodivers(er) in te vullen of te benutten, meer inheems groen te voorzien, en we nemen initiatieven om inheemse diersoorten aan te trekken. Steeds geïntegreerd met de bestaande omgeving.

Sinds 2019 brengen we bij elke renovatie of nieuwbouw vooraf onze impact op de biodiversiteit in kaart. Een nuttig hulpmiddel daarbij is de biodiversiteitstoets, die we samen met Biotoop ontwikkeld hebben. Dit is een instrument om op wetenschappelijke basis de biodiversiteitswaarde van een renovatie, nieuwbouw, actie of ontwerp te berekenen en te monitoren. Voor elke site trachten we een zo hoog mogelijke score te behalen, onder meer dankzij onderstaande initiatieven.
Groen in de grond
Hebben we meer dan 100 m² ongebruikte grond op een terrein? Dan kunnen we een bloemenweide aanleggen. Komen er regelmatig mensen op het terrein? Dan kiezen we voor een biodivers gazon, dat voor 95 % uit laag gras bestaat en voor 5 % uit bloemen.
Wanneer we een plantsoen of haag aanleggen, kiezen we voor inheemse struiken en bomen. Voornamelijk loofbomen tot 6 meter hoog, die op de lijst van klimaatbomen staan. Deze bomen zijn goed bestand tegen de verandering van het klimaat en extreme weersomstandigheden. Waar mogelijk planten we oude vergeten plantenrassen. En we richten ons vooral op de koesterburen: dieren en planten die in een specifieke buurt of streek thuishoren.
Al dat groen onderhouden we met zo weinig mogelijk pesticiden. Rond de winkels van Bio-Planet gebruiken al helemaal geen pesticiden meer. Onze groenaannemers geven ook op onze andere terreinen voorrang aan duurzame technieken, zoals borstelen of handmatig onkruid verwijderen.

Groen aan de gevel
Een verticale tuin of groene gevel is een met diverse planten begroeide muur of een deel van een muur. Je kan verschillende soorten vaste planten en grassen combineren en zo een weelde aan biodiversiteit creëren. We hebben 35 groene gevels met een totale oppervlakte van 970 m², verspreid over het hele land. Waar mogelijk bevestigen we ook kleine vogelhuisjes aan deze groene muren.

Aardig voor de dieren
Naast vogelhuisjes nemen we vele andere initiatieven om inheemse diersoorten aan te trekken. Bij de bloemenweiden bouwen we regelmatig insectenhotels. We plaatsen takkenrillen waar kleine diertjes zoals spinnen, kevers, muizen, egels en ook een heleboel vogels een nestplaats kunnen vinden. In zo’n takkenril vind je veel insecten, die dan weer dienen als voedsel voor de vogels. We leggen wadi’s aan: kunstmatige glooiingen waarin – bij hevige regen – het regenwater langzaam in de bodem kan sijpelen en zo de grondwaterreserves kan aanvullen. Onze 20 wadi’s (samen 2.161 m²) bieden een thuis aan padden, kikkers en salamanders.
We richten onze buitenverlichting zo weinig mogelijk naar boven om vleermuizen en insecten niet te hinderen. De buitenverlichting aan ons distributiecentrum Dassenveld wordt omgebouwd naar ledverlichting met ingebouwde reflectoren die strooilicht bijna tot nul reduceren. Zo storen we zo weinig mogelijk de natuurlijke habitat van plant en dier.
En meer
- Samen met Stad Halle en Sport Vlaanderen hebben we vier nieuwe wandelpaden aangelegd in Halle. Wandelaars ontdekken zo onder meer een wandeltuin, bloemenweide, zelfpluktuin, hoogstamboomgaard met oude lokale fruitrassen en het coöperantenpark voor kwetsbare biotopen.
- Net naast het Hallerbos hebben we een nieuw bos geplant met 3.000 bomen. Zo krijgen heel wat dieren, zoals de boommarter, een groter leefgebied en werken we concreet aan de Europese natuurdoelen.

Wat willen we in de toekomst nog doen?
We blijven inzetten op het verder verduurzamen van onze producten en de grondstoffen waarmee ze gemaakt worden. Door onze samenwerking met certificatieorganisaties uit te breiden, maar ook andere pistes te bekijken om onze impact op de biodiversiteit steeds meer te reduceren.
Ons engagement voor meer groen op en rond onze terreinen hebben we formeel bevestigd in de ‘Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit’. Dat is een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en meer dan 110 partners. Colruyt Group zet zich in om tegen september 2021 16,5 hectare bedrijfsterrein in te richten met permanente of tijdelijke natuur.
We brengen momenteel de haalbaarheid van onderstaande mogelijkheden in kaart om onze huidige initiatieven aan te vullen.
- We willen ons groenbeheer volledig pesticidevrij.
- De groendaken op 35 van onze gebouwen creëren samen al 33.350 m² plaats voor mossen, vetplanten, wilde bloemen, grassen en kruiden. De mogelijkheden om dit uit te breiden naar meer gebouwen zijn groot.

- Onze huidige groene gevels zijn meestal niet-grondgebonden. De planten wortelen in een substraat en krijgen water via een speciaal systeem. We willen dit uitbreiden met meer grondgebonden systemen. Deze maken gebruik van klimplanten die in de ondergrond wortelen en dus hun water en voeding uit de bodem halen.
- Een gemengde haag met meidoorn trekt meer vogels aan dan andere hagen en biedt meer nestmogelijkheid.
- Door bij de aanleg van parkeerzones vaker te kiezen voor materialen die water doorlaten en ruimte bieden voor vegetatie, helpen we de waterhuishouding, bodemkwaliteit en biodiversiteit.

- Tijdelijk braakliggende gronden willen we zoveel mogelijk inrichten met natuur, in afwachting van een bouwproject.