Quinoa tricolore: het voedsel van de Inca's brengt kleur op je bord

Quinoa is niet alleen lekker en gezond, het is ook een voedzaam en weerbaar gewas. Dat wisten de Inca’s al. Zij noemden deze Zuid-Amerikaanse plant vaak de 'moeder van alle granen'. Ook wij zijn fan van quinoa, want wij investeren zielsgraag in duurzame voeding. Een voorbeeld? De eerste dozen Boni Selection Bio quinoa tricolore zijn bij Colruyt, Spar, OKay en Bio-Planet aangekomen. Dit kwaliteitsproduct uit Peru is het resultaat van een ketenproject, van bij de teler tot in de winkelrekken.

Op alle terreinen thuis

Quinoa is een uitblinker. Dit oude gewas wordt al minstens 5.000 jaar gekweekt in het Andesgebergte. De Inca's beschouwden het als heilig voedsel omdat de voedingswaarde erg hoog ligt. Dit wondermiddel zit boordevol eiwitten, mineralen, vitamines en anti-oxidanten. Het is glutenvrij en een ideale vleesvervanger voor vegetariërs. Bovendien is dit 'klimaatrobuuste' gewas bestand tegen weer en wind. Quinoa groeit tot boven de 4.000 meter op de meeste onherbergzame gronden. Het heeft veel minder water nodig dan rijst of tarwe. Daarom kan het stressbestendige kruid in de toekomst een belangrijke rol spelen als de wereldbevolking blijft groeien en het klimaat verder opwarmt.

De zaden van quinoa
De zaden van quinoa zijn erg voedzaam, glutenvrij en een ideale vleesvervanger voor vegetariërs.

Lekker duurzaam

Wat ligt er in 2050 op ons bord? Weinig mensen vragen zich dat af. Wij wel. Want dan telt de wereld meer dan 9 miljard mensen die zo'n 50 % meer eten nodig hebben dan vandaag. Daarom werkt de provincie Vlaams-Brabant samen met Rikolto, KU Leuven en UCLL en Colruyt Group aan een ambitieus project opgestart: "Gezocht: Voedsel voor de Toekomst". Samen gaan we op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden. Quinoa kan een steentje bijdragen. Het behoort tot een van onze duurzame productieketens in het Zuiden. De belangrijkste kenmerken? De producten zijn lekker en voedzaam, hebben een kleine milieu-impact én bieden tegelijk nieuwe kansen aan de boeren die ze kweken.

Quinoa is een kruidachtig gewas
Quinoa is geen graansoort, maar een kruidachtig gewas met veel eiwitten, mineralen, vitamines en anti-oxidanten.

De juiste prijs

34 ton quinoa. Zoveel hebben we beloofd aan te kopen, in het eerste jaar alleen. Meer dan 180 kleine boeren worden begeleid door Solid Food Perú. Deze organisatie koopt de quinoa van de boeren aan een correcte prijs, die hoger ligt dan de gemiddelde marktwaarde. Het verwerkt en verkoopt de quinoa aan ons en herinvesteert de winst in sociale projecten voor de lokale gemeenschap. "Onze intense begeleiding van de boeren en bijstand op de velden, is uniek. Dat doet niemand anders," zegt Efrain Avendaño Torres van Solid Food Perú. Die organisatie wordt ondersteund door onze Collibri Foundation. Wilson is zo'n jonge quinoaboer in spe die een opleiding volgt bij Solid.

Lees het artikel

Kleurrijke smaakmaker

De oogst van dit unieke project ligt nu in de winkelrekken. In Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar vind je de eerste dozen quinoa tricolore (500 g) van Boni Selection Bio. Deze smaakmaker brengt kleur op je bord. Witte, rode en zwarte quinoa zijn door elkaar gemengd voor een lekker resultaat. Je kan het als rijst gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten, salades, als bijgerecht of zelfs in desserten. Het geeft die gerechten een lichte notensmaak en heeft niets dan voordelen:

  • Quinoa is glutenvrij, en dus geschikt voor mensen met voedselallergieën.
  • Het is rijk aan eiwitten en ijzer en bevat alle aminozuren die we nodig hebben.
  • Het is vetarm, maar rijk aan omega 3.
  • Het is makkelijk verteerbaar en vormt een bron van vezels.

Samengevat: quinoa is een prachtig geschenk van de natuur.

Boni Bio Quinoa Tricolore

Peru: jongeren met een landbouwdroom

In de regio's met een ketenproject, steunen we met Collibri Foundation vaak ook een vormingsproject. In de regio Ayacucho in Peru volgen jongeren landbouwopleidingen met als doel hun eigen bedrijf op te richten. Zo verbeteren ze hun levensomstandigheden én die van hun gemeenschap.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action [Translate]Partnerships for the goals