Circulair bouwen: legohuis voor gevorderden

Enkel nog lage-energiewinkels. Winkels zonder fossiele brandstoffen. What’s next? Hier alvast een voorproefje: we zijn volop aan het experimenteren met circulair bouwen. Eigenlijk kan je dat nog het best vergelijken met de legohuizen die je als kind in elkaar knutselde. Je klikt ze in elkaar tot een stevig geheel. En een tijdje later haal je de blokken weer uit elkaar om er iets nieuws mee te bouwen. Geloof jij dat zoiets ook kan bij echte gebouwen? Wij alvast wel. Daarom zetten we voluit in op innovatieve materialen en bouwsystemen, om zo te evolueren naar 100 % circulaire gebouwen.

Wat is circulair bouwen?

Vandaag gaat bouwen vaak zo: een aannemer koopt gloednieuwe materialen. Daarmee bouwt hij een stevige supermarkt. Decennia later gaat het gebouw tegen de vlakte en komt het puin op een afvalberg terecht.

Dat is precies hoe wij niet willen bouwen. Onze ingenieurs en architecten geloven in circulair bouwen: een gesloten kringloop zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen en altijd maar groeiende afvalbergen. Wat dat precies betekent? Gebouwen op zo’n manier bouwen dat we bij de afbraak zoveel mogelijk producten, materialen en grondstoffen kunnen recupereren in hun meest hoogwaardige vorm. Bakstenen hergebruiken om er een nieuwe winkel mee te bouwen, in plaats van ze te verbrijzelen tot grind. En metalen balken meteen in een ander gebouw plaatsen, zonder ze eerst om te smelten. We maakten ons engagement officieel door begin 2019 de Green Deal Circulair Bouwen te ondertekenen, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Lees meer over de Green Deal Circulair Bouwen

‘Droogbouw’

Om gebouwen makkelijk te kunnen demonteren, komt er bij circulair bouwen best geen lijm of cement kijken. In plaats daarvan onderzoeken we onder andere schroef- en kliksystemen. Vergelijk het gerust met een zelfbouwkast. Ook nu kiezen we al zoveel mogelijk voor prefabgevels in plaats van klassiek metselwerk. Zo blijven de materialen zuiver en kunnen we ze makkelijker hergebruiken.

Het zal natuurlijk nog wel even duren voor de eerste circulair gebouwde supermarkt de deuren opent. Maar we zijn volop aan het experimenteren en testen! De primeur ging naar de OKay-winkel van Weelde, die in mei 2019 de deuren heropende na een grondige renovatie. Daar hebben we een klik-systeem in de praktijk uitgetest om de achtergevel op te trekken. Met succes!

Afbreken kan je leren

Samen met een studiebureau ontmantelen we een van onze Colruyt-winkels – letterlijk – stukje per stukje.

We nemen alle sloopmaterialen onder de loep. Hoe zuiver is het materiaal? Hoeveel is er van elke grondstof? En belangrijker: hoe kunnen we elk stukje mogelijks hergebruiken? Noem het gerust een oefening in afbreken. Want we willen nu al in de praktijk leren hoe we met onze bestaande gebouwen circulair aan de slag kunnen, in plaats van te wachten op nieuwbouwprojecten. Zo kunnen we de moeilijkheden op voorhand beter inschatten: oude, vervuilde en verlijmde materialen bijvoorbeeld.

Afbraak Colruyt
Tijdens de afbraak bekijken we welke materialen we kunnen hergebruiken.

Materialenpaspoort

Ons ideaalbeeld: een inventaris van elke winkel, ieder kantoorgebouw en elk distributiecentrum. Met daarin een overzicht van alle gebruikte materialen, hun ‘levensloop’ en hun milieu-impact. Zo zien we voor gelijk welke steunbalk meteen hoe we ’m kunnen hergebruiken. En tegelijk traceren onze ingenieurs diezelfde balk moeiteloos doorheen zijn hele gebruikscyclus. Kortom, efficiënt slopen zonder materiaalverlies.

 

Sorteren afbraakafval
We sorteren al het afbraakafval en maken zo een uitgebreide sloopinventaris.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Climate action