Cacao met respect voor mens en milieu bij Boni Selection & Everyday

Chocoladerepen, paaseitjes, ijs, hagelslag, koekjes en gebak. Het is maar een greep uit het ruime assortiment van onze huismerken Boni Selection en Everyday. Wat al die lekkernijen gemeen hebben? Cacao uit het Zuiden, geproduceerd met respect voor mens en milieu.

We kiezen voor 100 % certificering

Bij Colruyt Group gaan we voor 100 % gecertificeerde cacao in alle chocolade en chocoladeproducten van onze eigen merken. Een certificaat betekent dat de boeren in kwestie inspanningen doen om hun cacao op een verantwoorde manier te telen, mét respect voor mens en milieu. Er bestaan verschillende Europese en internationale duurzaamheidslabels die elk hun eigen klemtonen leggen. Wij kozen er twee: UTZ en Fairtrade.

UTZ: betere methodes, betere cacao

Voor onze Boni Selection- en Everyday-producten met chocolade kiezen wij steevast het UTZ-label. Naast sociale en ecologische pijlers, helpt het UTZ-programma kleine cacaoboeren ook om hun verouderde methoden en werkomstandigheden te verbeteren, zodat de kwaliteit van hun bonen en de productiviteit er sterk op vooruitgaan. Dat geeft hen een betere onderhandelingspositie op de internationale markt en hun levensstandaard neemt toe.

Het UTZ-programma is bijzonder nuttig voor de bijna 2 miljoen familiebedrijfjes in West-Afrika. Die verbouwen vaak minder dan 3 hectare en hebben niet altijd voldoende kennis van moderne teelt- en verwerkingstechnieken.

Boni Selection pralines met UTZ-label
189 eigenmerkproducten die ook maar een beetje cacao bevatten, dragen een duurzaamheidslabel.
UTZ-certificering biedt de cacaoboeren meerwaarde op 3 niveaus: economisch, ecologisch en sociaal. Onze keuze sinds 2016, ...

Beschermen van land, water en natuurlijke habitats

De programma’s achter duurzaamheidslabels zoals UTZ leveren ook een bijdrage op milieuvlak. Hun stokpaardjes: bodem-, water- en afvalbeheer, bescherming van natuurlijke habitats en de heropbouw van de biodiversiteit. Hoe? Door boeren goede landbouwpraktijken aan te leren zoals minder pesticiden gebruiken of alternatieve vormen van bemesting toepassen.
 

Fairtrade: eerlijke prijs voor cacao

Voor onze Boni Selection Bio-producten kiezen we zo veel mogelijk het Fairtrade International-certificaat. Dat label voor eerlijke handel garandeert de boeren correcte verkoopsvoorwaarden en een vaste minimumprijs voor hun producten. Zo staan ze sterker in de handelsketen en kunnen ze hun eigen toekomst in handen nemen.

 

Boni Selection Bio Fairtrade chocolade
Het Fairtrade-systeem is een efficiënte manier om armoede in het Zuiden te bestrijden.

Gelabeld staat netjes

Naast UTZ en Fairtrade bestaan er nog andere labels die de situatie van de cacaoboeren en de hele sector willen verbeteren. En die ook gelden voor andere productcategorieën zoals koffie en thee.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Life on land