Goed voor de natuur, goed voor de mensen

Het grootste deel van onze biologische groenten en fruit komt uit België, onder meer van bio-boerderij en maatwerkbedrijf De Lochting in Roeselare. Bio, sociaal en lokaal: drie redenen waarom we er al jarenlang nauw mee samenwerken.

Vruchtbare samenwerking

Onze samenwerking met De Lochting startte 17 jaar geleden. Eerst vond je hun producten alleen bij Bio-Planet, later ook in onze andere winkels. Door de continu stijgende vraag naar bio, begon De Lochting in 2016 met de omschakeling van 20 hectare traditionele landbouwgrond naar bio-landbouw. Dat proces kan 2 à 3 jaar duren. De gronden moeten immers eerst een jaar braak blijven liggen, eer de teelt volgens biologische principes kan starten. De geproduceerde groenten krijgen dan eerst het etiket 'in omschakeling' mee en komen tegen een lagere prijs op de markt. Pas na een tweetal jaar krijgt de boer het bio-certificaat en kunnen de groenten als volwaardig bio verkocht worden.

Courgettes verzorgen in de serre.
We werken al 17 jaar samen met De Lochting.

Succesvolle omschakeling

Colruyt Group hielp De Lochting de financieel moeilijke periode te overbruggen. We namen de groenten in omschakeling gegarandeerd tegen een hogere aankoopprijs af, en verkochten ze onder ons huismerk Boni Selection. Daardoor zag De Lochting op twee jaar tijd zijn verkoop via onze winkels verdubbelen. In juli 2018 was de omschakeling rond en lagen de eerste volwaardige bio-groenten van de nieuwe bio-akker in de rekken.
Dankzij het hechte partnership met De Lochting zijn onze winkels zeker van een kwalitatief, lokaal aanbod bio-producten, afgestemd op de vraag van de klanten en de seizoenen. Omgekeerd krijgt De Lochting meer financiële zekerheid en de mogelijkheid tot verdere groei.

Werken met paksoi in de serre.
De Lochting verzekert onze winkels een kwalitatief en lokaal aanbod bio-producten.

Sociaal boeren

De Lochting is ook een sociale onderneming die kansen geeft aan een 150-tal mensen die niet op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen, vooral mensen met een beperking of zonder diploma. Zij werken er op het veld, stellen fruit- en groentepakketten samen of doen het groenonderhoud. De Lochting hoopt dat deze mensen uiteindelijk ook in het reguliere arbeidscircuit hun weg vinden.

Advertentiebord van De Lochting
De Lochting stelt 150 mensen tewerk.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production