Dipsauzen redden ‘verloren groenten’ van vuilnisbak

In 159 Colruyt-winkels vind je voortaan twee nieuwe groentedips, gemaakt van ‘geredde’ groenten. Hoezo, gered? Ze zouden anders in de vuilbak belanden omdat ze minder mooi zijn … maar daarom niet minder lekker! Helena Gheeraert van het Gentse start-upbedrijfje Wonky Food was op 13 februari 2018 te zien in het VIER-programma ‘Leeuwenkuil’, waarin ze enkele topondernemers overtuigde om te investeren in haar groentedips. Colruyt zet zijn schouders mee onder het project omdat de dips voedselverspilling tegengaan én tegelijk een gezond alternatief bieden voor snacks.

Van tv naar winkelrekken

Helena Gheeraert van Wonky was een van de honderden deelnemers aan het VIER-programma ‘Leeuwenkuil’. Daarin moeten beginnende ondernemers in drie minuten tijd een panel van ervaren zakenlui overtuigen om te investeren in hun product of bedrijf. Ook Colruyt gelooft sterk in de groentedips, gemaakt van groenten die anders verspild zouden worden. Niet omdat ze niet vers meer zijn, wel omdat hun vorm niet perfect is (het Engelse woord wonky betekent letterlijk ‘krakkemikkig’). In dit geval gaat het bijvoorbeeld om verkeerd gesneden blokjes wortel en paprika’s met afwijkende pigmentvlekjes. “Het concept leunt perfect aan bij onze visie op duurzaam ondernemen en onze inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan”, zegt aankoper Halewijn Dewagter. 

VIER-programma Leeuwenkuil
Wonky overtuigde vijf bekende ondernemers om te investeren in de groentedips en Colruyt om ze in de rekken te zetten.

Pittige paprikadip en frisse wortelhummus

De pittige paprikadip wordt gemaakt van gele paprika’s en tomaat. Door zijn smeuïge textuur is hij ideaal om in te dippen of om uit te lepelen als gezonde snack. De dip van gele wortel met Marokkaanse kruiden is fris van smaak en heeft een vezelrijke textuur. Daardoor kan je hem goed gebruiken als hartig broodbeleg of als topping op toastjes. Ook in recepten kunnen de dips als ingrediënt verrassend uit de hoek komen.

Wonky paprikadip en wortelhummus
Er zijn twee varianten: gele paprika-tomaat en gele wortel. Ideaal om te dippen, om te smeren of gewoon om uit te lepelen.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production