
Een jaar vol duurzame initiatieven, van jou en ons
Amai, 2020! Een woelig jaar, dat was het zeker. Maar ook een jaar waarin we mooie dingen hebben gezien en beleefd. Hoe essentieel het is om zorg te dragen voor elkaar en de planeet. Dat kleine initiatieven – zoals afstand houden – een groot verschil maken. Dat regeringen, bedrijven en individuen samenwerken om wereldwijde uitdagingen te overwinnen. En vooral: dat er hoop is. Samen blijven we ons inzetten voor een duurzamere wereld. Wij, en jij. Laten we vooral op die positieve dingen terugblikken en uitkijken naar een betere toekomst.
Samen tegen corona
Om het winkelen zo veilig mogelijk te laten verlopen, leveren we allemaal inspanningen. Mondmaskers dragers, afstand houden, plexischermen, in je eentje winkelen, ontsmetten-ontsmetten-ontsmetten … In het begin was het allemaal even wennen, nu is dit ons nieuwe normaal. Bedankt dat we op jou kunnen rekenen om van onze winkels en tankstations een veilige plek te maken.
Met respect voor dieren
Samen met onze veetelers en leveranciers nemen we initiatieven om het welzijn van de dieren in onze productieketens continu te verbeteren. Onze varkens, konijnen, koeien en kippen krijgen diervriendelijke stallen en ruimte voor natuurlijk gedrag. Al onze eieren komen van scharrelkippen of kippen met vrije uitloop. Onze conventionele varkens worden nooit gecastreerd. Slachthuizen krijgen regelmatig controle en transport houden we tot een minimum. Zo gaan we samen voor gezonde en stressvrije dieren, stap voor stap.
Onze Belgische boeren kunnen op ons rekenen
Wij kunnen altijd op onze Belgische boeren rekenen, en zij op ons. Wij en jij kopen maximaal Belgische producten, voor een correcte prijs: burgers en spreads met soja uit Kruishoutem, melk en room van 330 Belgische melkveehouders, Belgisch biologisch varkensvlees, aardappelen van 17 lokale telers, biogroenten uit Roeselare en onze eigen Belgische appelsoorten; Magic Star en Coryphée. Zo garanderen we samen de lokale voedselvoorziening en de autonomie en economie van ons land.
Tijdens de coronaperiode hebben heel wat boeren het moeilijk omdat ze niet aan restaurants en markten kunnen verkopen. Wij hielpen onder andere slateler Rik Vanackere uit Izegem en zetten de verse kweek van eigen bodem extra in de kijker in onze winkels. Samen steunen we lokaal vakmanschap. Dat smaakt naar meer!

Samen voor minder CO₂-uitstoot
We zetten allemaal stappen om de klimaatverandering tegen te gaan. Bij Colruyt Group wilden we eind 2020 minstens 20 % minder CO₂ uitstoten dan in 2008 (in verhouding tot onze omzet). Dat is ruimschoots gelukt. Een prachtig resultaat, want we deden ook toen al heel wat inspanningen op vlak van duurzaamheid. En samen maken we er 40 % van tegen 2030!
Door minder kilometers af te leggen bijvoorbeeld, en te kiezen voor groenere brandstoffen. Per jaar renoveren we gemiddeld 20 winkels tot een lage-energiewinkel. Verse producten blijven koel dankzij onze duurzame liquid ice containers en koelsystemen met natuurlijke koelmiddelen zoals propaan. We blijven ons energieverbruik verlagen en inzetten op de productie van hernieuwbare energie. Dat kan dankzij jouw steun. Want doordat jij bij ons winkelt, kunnen wij in duurzame initiatieven investeren. Samen halen we onze CO₂-uitstoot naar beneden en helpen we het klimaat.

Opleiding voor een betere toekomst
Als bedrijfsfonds van Colruyt Group steunt Collibri Foundation al meer dan 15 jaar vormingsprojecten voor jongeren in moeilijke situaties. Zowel in België als in landen in ontwikkeling waar we producten aankopen. Ook in coronatijd, natuurlijk.
Dat doen we met jouw hulp. Door onze Boni-chocolade te kopen en jullie kassatickets naar boven af te ronden, schonken jullie dit jaar 70.250 euro. Wij verdubbelen dit tot 140.500 euro. Zo creëren we samen kansen voor meer dan 6.700 jongeren in 10 landen.
Geen kruimeltje gaat verloren
Eten weggooien, is zonde. Zonde van alle energie, water, uitstoot, verpakking … Jij gaat creatief aan de slag met restjes. Net als wij. Overschotten van groenten belanden in de soep van enVie. Onze Magic Star-appelen die niet geschikt zijn voor verkoop, verwerken we in appelsap, -cake en -sorbet. En oud brood wordt dierenvoeder.
Voedsel dat nog perfect eetbaar is, schenken we zoveel mogelijk aan sociale organisaties zoals de Voedselbanken. Zij verdelen de etenswaren dan verder onder mensen die het minder hebben. Samen zorgen we ervoor dat al het eten goed terechtkomt.
Gezonder eten, dat doen we samen
Gezond en evenwichtig eten, is voor ons allemaal belangrijk. Wij helpen je daarbij. Continu verbeteren we onze eigenmerkproducten. We nemen hun samenstelling onder de loep en kijken waar we het zout, de vetten of de suikers kunnen uithalen of verminderen. Of waar we iets goeds kunnen toevoegen, zoals vezels. Met de Nutri-Score op de verpakking zie je meteen hoe een product scoort. Bewust kiezen, wordt zo een pak makkelijker.
Meer kansen voor regio’s in ontwikkeling
Koop je onze chocolade uit Nicaragua, onze koffie uit Burundi, Colombia of Congo, onze rijst uit India of onze quinoa uit Peru? Dan steunen we samen meer dan 30.000 boeren in regio’s in ontwikkeling. Wij beloven hen een vaste afname aan een goede prijs en begeleiding in zaken zoals logistiek, verwerking en verkoop.
Jij krijgt een kwaliteitsvol product, duurzaam geproduceerd met respect voor mens en milieu. Een deel van onze omzet investeren we via Collibri Foundation opnieuw in vormingsprogramma’s voor jongeren in diezelfde regio’s. Zo dragen we samen bij aan het welzijn en de welvaart in landen in ontwikkeling.
Wij dragen ons steentje bij, net als jij. Want samen kunnen we echt een verschil maken, stap voor stap.
Minder grondstoffen, beter voor het milieu
De meest duurzame grondstoffen zijn de grondstoffen die je niet verbruikt. Samen nemen we heel wat initiatieven om te besparen op plastic, papier, water en zo veel meer. Jij kiest bijvoorbeeld voor herbruikbare zakjes. Of voor de verse kruiden uit onze verticale landbouwinstallatie, die minder water en voedingsstoffen verbruikt. Al die kleine inspanningen maken een gróót verschil. Zo putten we de aarde niet uit en dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.
Samen solidair, samen sterker
Samen zorgen we voor elkaar, en zéker voor de helden in de corona-frontlinie. We naaiden maar liefst 125.000 mondmaskers voor onze zorgverleners. Boodschappen brengen we naar hun werkplek… of meteen aan huis met Solucious, Xtra, Cru, Collect&Go Connect of Collect&Go-burenbezorging. Een hele verademing na een zware werkdag! En onze winkelmedewerkers, die krijgen hulp van 3.000 tijdelijk werklozen, jobstudenten en extra werkkrachten. Zo steken we elkaar een hart onder de riem en gaan we samen naar meer warmte in de samenleving, stap voor stap.