Duurzamer barbecueën doe je zo

Een duurzaam assortiment aanbieden, dat willen we ook doen voor de zomeractiviteit bij uitstek. Daarom vind je bij Colruyt en OKay een aantal alternatieven om een duurzamer barbecuevuurtje te maken. Kies voor briketten gemaakt van restmateriaal van andere productieprocessen of ga voor houtskool van duurzaam gekapt hout met een FSC-label.

Duurzaam gekapt hout met FSC-label

In ons assortiment vind je Boni Selection-houtskool die van duurzaam gekapt hout afkomstig is. Die herken je aan het FSC-label op de verpakking. Zo garanderen we dat er geen illegaal hout in onze houtskool terechtkomt, en dat het hout op duurzame wijze en met respect voor de lokale ecosystemen werd gekapt. Ook de Everyday-houtskool is sinds jaar gecertificeerd.

Gecertificeerde houtskool

Het FSC-gecertificeerde hout dat gebruikt wordt voor de Boni Selection-houtskool komt van de mellifera, een typische acaciaboom uit Namibië in het zuiden van Afrika. Die boom slorpt heel wat water op, waardoor andere gewassen niet meer kunnen groeien. Dat veroorzaakt woestijnvorming, met grote gevolgen voor de lokale ecosystemen. Het duurzaam kappen van de mellifera heeft dus ook een positief effect op de omgeving.

Gecertificeerde houtskool

Nieuwe bestemming voor restmateriaal

Bij heel wat productieprocessen blijft restmateriaal over. Die hoeft niet altijd de vuilbak in. We kunnen ze recupereren om er, in dit geval, duurzamere barbecue-brandstof van te maken. We kunnen zo dus meerdere alternatieven aanbieden en we verkleinen de afvalberg.

Katoenbriketten

Neem nu de katoenbriketten van Boni Selection uit China. Die worden gemaakt van de uitgebloeide takken van de katoenstruik, die na de oogst sowieso gesnoeid moet worden. Vroeger werden de gesnoeide takken gewoon op het veld verbrand, nu koopt onze producent ze op om ze te verkolen in industriële ovens. Daardoor is de roetuitstoot beperkt. Bovendien hebben deze briketten een sociale impact, want de katoenboeren halen een extra inkomen uit de verkoop van hun gesnoeide takken.

Katoenbriketten

Kokosbriketten

De kokosbriketten uit Indonesië worden van een ander restmateriaal gemaakt, namelijk van de schalen van kokosnoten. Dit bijproduct van andere producties (bv. kokosmelk) krijgt zo een waardevolle bestemming. Kokosbriketten branden lang. Je hebt er dus maar een kleine hoeveelheid van nodig.

Kokosbriketten

Sociale audits

Bij al onze producenten van houtskool en briketten voeren we sociale audits uit. Zo gaan we na of de werkomstandigheden voldoen aan onze eisen, en begeleiden we onze leveranciers bij het verder verbeteren van de werkomstandigheden  in hun fabrieken. Die omstandigheden moeten overeenstemmen met de principes van de BSCI-gedragscode, zoals eerlijke verloning, geen dwang- of kinderarbeid, geen discriminatie, ...


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production