Goed in je vel én in je job

Een retailer zonder mensen, dat is als een gebouw zonder fundering. Al onze medewerkers bepalen mee het succes van ons bedrijf. Daarom vinden we het belangrijk dat ze zich goed voelen in hun vel én in hun job. Hoe zorgen we hiervoor? We legden ons oor te luisteren bij Johan Lowette, verantwoordelijke 'Welzijn'.

'Welzijn op het werk', wat betekent dat?

Johan: “Wie komt werken, moet dat kunnen doen in een omgeving waar aandacht is voor zijn lichamelijke en mentale gezondheid. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers. Zodat iedereen ’s avonds even gezond thuis aankomt als hoe hij ’s ochtends vertrokken is, welke job je ook uitoefent. Colruyt Group heeft een volledige dienst die dagelijks in de weer is met een waaier aan welzijnsprojecten.”

Waarom zetten we zo sterk in op medewerkerswelzijn?

Johan: “Lang voordat er wettelijke verplichtingen bestonden, namen wij al verschillende initiatieven rond welzijn op het werk. We geloven in de sterkte van de medewerker. Alleen als die zich goed voelt – in een veilige en gezonde werkomgeving – kan hij groeien. En een medewerker die groeit, doet ook het bedrijf groeien. Daarom streven we voortdurend naar een goed evenwicht tussen medewerker en onderneming.”

Johan Lowette toont de verschillende aspecten van welzijn
Johan Lowette: “Welzijn op het werk heeft te maken met veiligheid, ergonomie, gezondheid, psychosociaal welzijn, hygiëne …”

Je moet 's avonds even gezond weer thuis kunnen aankomen als hoe je 's ochtends vertrokken bent, welke job je ook uitoefent.

Technieker met veiligheidsbril aan het werk aan machine

Hoe zorgt Colruyt Group voor een veilige werkplek?

Johan: “80 % van de risico’s bij Colruyt Group is lichamelijk. Denk aan machines, voertuigen, ladders, trappen … Risico’s kan je beter voorkomen dan genezen! We brengen alle mogelijke gevaren in kaart, groot en klein, overal in de firma. En dan nemen we maatregelen om de risico’s te vermijden. We kiezen voor veilig werkmateriaal en ontwikkelen veilige werkmethodes.”

“Die werkmethodes houden ook rekening met de ergonomie. We zijn bijvoorbeeld een nieuwe platte winkelkar aan het ontwikkelen die de ergonomie verbetert voor het winkelpersoneel én de klant. En in de kantoorgebouwen maken zit-statafels het makkelijk om af te wisselen tussen zittend en staand werken.”

Rondhaler in distributiecentrum draagt het exoskelet
Rondhalers op onze logistieke sites testen het exoskelet uit, een licht harnas dat de rug en spieren ondersteunt tijdens fysiek werk.

Naast veiligheid en ergonomie, hebben we ook aandacht voor gezondheid?

Johan: “Ja. Op verschillende manieren willen we medewerkers informeren en stimuleren om gezonder te leven. Collega’s die vaak stilzitten, sporen we aan om meer te bewegen. Bijvoorbeeld met yogasessies tijdens de middag. Of start-to-walk en start-to-run op de nieuwe wandelroutes aan onze centrale gebouwen. Maar gezondheid is nog zo veel meer! Onze medewerkers kunnen een training volgen om te stoppen met roken, zich jaarlijks gratis laten vaccineren tegen de griep, een EHBO-opleiding volgen ...”

Lees meer over de wandelroutes

Stimuleert Colruyt Group evenwichtige voeding?

Johan: “Zeker, want een goede gezondheid hangt natuurlijk samen met evenwichtig eten. Ook op het werk. In de OKay-winkels staat bijvoorbeeld elke week een gezond product in de kijker voor de medewerkers. In de kantines van de kantoorgebouwen staan gezonde producten op ooghoogte. De Nutri-Score op heel wat eigenmerkproducten maakt het makkelijker om bewuster te kiezen. Dankzij allerlei initiatieven zetten we zo veel mogelijk medewerkers op weg in de goede richting.”

Medewerkers bij de saladbar in de kantine
In de kantine vinden medewerkers een evenwichtig ontbijt- en lunchaanbod.

Hoe worden medewerkers ondersteund in hun mentale gezondheid?

Johan: “In de maatschappij is er steeds meer aandacht voor gezondheid, waaronder ook mentale gezondheid. Colruyt Group is met bijna 30.000 medewerkers een spiegel van de maatschappij, dus merken wij dezelfde tendensen. In de eerste plaats zorgen we ervoor dat we psychosociale risico’s zoals pesten, geweld en ongewenst gedrag op het werk, maximaal voorkomen.”

“Ook de risico’s op stress en burn-out worden geanalyseerd en beperkt. We hebben aandacht voor een goede balans tussen werk en privé, tussen spanning en ontspanning. Op het werk tot rust komen kan in de stilteruimtes of tijdens de lessen mindfulness, slow move, alfatraining, yoga of qi gong. Ons ruim opleidingsaanbod staat open voor alle medewerkers en biedt vele mogelijkheden om je te ontwikkelen, zowel in je job als op persoonlijk vlak.”

Medewerker op kussen in stilteruimte
De stilteruimte is een oase van rust op het werk.

“Als het toch wat minder gaat – op het werk of thuis – kan je voor een luisterend oor en advies terecht bij een gespecialiseerd team, alsook enkele vertrouwenspersonen. Chefs krijgen een opleiding om persoonlijke gesprekken aan te gaan met hun team en deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Zodat iedereen vol energie kan komen werken.”

We analyseren de risico's op grensoverschrijdend gedrag, stress en burn-out. En dan nemen we maatregelen om deze risico's te beperken.

Hebben al die inspanningen een positief effect?

Johan: “Absoluut! Dankzij onze preventiemaatregelen blijft het aantal ongevallen en andere risico’s dalen. Als er toch iets misloopt, leren we hieruit. Dankzij de inspanningen van ons eigen slachtofferhulpteam gaan onze medewerkers na een aangrijpende gebeurtenis op het werk aanzienlijk sneller weer aan de slag. Ook langdurig zieken kunnen vlot re-integreren dankzij ondersteuning, aangepast werk of een aangepast uurrooster.”

Lachende medewerker OKay Compact
Als medewerkers zich goed voelen, heeft dat een positief effect op hun efficiëntie en arbeidsvreugde.

“Voor mensen kan je geen rendementsberekening maken. Als medewerkers zich goed in hun vel voelen, heeft dat altijd een positief effect op hun efficiëntie én arbeidsvreugde. Gezonde, gelukkige medewerkers zijn gemotiveerd om zich in te zetten en geven dat positieve gevoel door aan hun collega’s en de klanten.”

Naam: Johan Lowette
Functie: preventieadviseur

Waarop ben je het meest fier? Colruyt Group neemt heel wat zélf op om het welzijn van de medewerkers te garanderen. We hebben onze eigen sociaalverpleegkundigen, ergonomen, EHBO’ers, preventieadviseurs, slachtofferteam …


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing