Warmtekrachtkoppeling: warmte en elektriciteit uit aardgas

In ons distributiecentrum Dassenveld in Halle gebruiken we sinds juni 2015 een warmtekrachtkoppeling. Dat is een imposante machine die gelijktijdig en op grote schaal elektriciteit en warmte opwekt uit aardgas. Ideaal voor ons distributiecentrum.

Slim en duurzaam

Warmtekrachtkoppeling is een van de meest duurzame en efficiënte manieren om tegelijkertijd twee energievormen te produceren. De opgewekte elektrische energie wordt lokaal verbruikt waardoor er minder energie van het net gevraagd wordt. Het is een mooie aanvulling op de wind- en zonne-energie.

De warmtekrachtkoppeling genereert jaarlijks een grote hoeveelheid stroom en warmte: zo’n 4.900 MWh elektriciteit (het verbruik van zo’n 1.400 gezinnen) en zo’n 5.200 MWh thermische energie (het verbruik van 260 gezinnen).

installatie warmtekrachtkoppeling
Onze warmtekrachtkoppeling kan altijd duurzame energie opwekken, ook als er weinig wind of zon is.

De warmtekrachtkoppeling produceert gelijktijdig en op grote schaal elektriciteit én warmte

Ideale locatie

“Een distributiecentrum is de ideale locatie voor zo’n installatie”, vertelt Jeroen Martens, operations & maintenance manager bij Eoly. “De bakkenwasmachine heeft veel warmte nodig. Met die grote installatie reinigen we alle blauwe bakken die we gebruiken om verse producten naar onze winkels te vervoeren. Daarnaast moeten we ook de grote gebouwen van het distributiecentrum verwarmen. Daardoor is er zeker in de winter extra warmte nodig. En hoe meer nood aan warmte, des te beter de installatie tot z’n recht komt.”

distributiecentrum Dassenveld Halle
Ons distributiecentrum Dassenveld in Halle verwarmen we met de warmtekrachtkoppeling.

Hoe werkt de warmtekrachtkoppeling?

De installatie werkt heel ingenieus. “Het gas wordt verbrand in de motor van de installatie. Die motor drijft een generator aan die op zijn beurt elektriciteit opwekt. De warmte die daaruit vrijkomt, gaat niet verloren, maar gebruiken we om het water van de centrale verwarming en de bakkenwasmachine op te verwarmen. Resultaat, we moeten minder bijkomende energie verbruiken voor warm water”, legt Jeroen uit.

Medewerkers controleren installatie warmtekrachtkoppeling
Onze collega’s van Eoly volgen de werking van de installatie nauwgezet.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action