Ook de consument van morgen heeft honger

Tegen 2050 heeft de wereldbevolking 50 % meer eten nodig dan vandaag. Logisch: hoe meer mensen op onze aardbol, hoe groter de vraag naar voedsel. Maar hou even de klimaatopwarming, de dalende watervoorraden en de schaarste van de vruchtbare landbouwgronden in het achterhoofd … en je beseft al snel dat het niet evident wordt om meer dan 9 miljard mensen te voeden. De jongeren van Chiro Buizingen dachten daarom samen met ons na over het voedsel van de toekomst.

Zeewierslaatje of cake met quinoa?

Op 29 april 2017 nodigden we de consumenten van morgen uit voor een speciale workshop, in het kader van het unieke project “Gezocht: voedsel voor de toekomst ”. De Chirojongens en -meisjes uit Buizingen brainstormden een hele dag lang over innovatieve én lekkere producten met quinoa, peulvruchten of zeewier. Ze experimenteerden in de keuken en stelden hun lekkerste creatie voor aan onze medewerkers. De beste ideeën? Die maken kans om verder uitgewerkt te worden. Wie weet vind je ze in 2018 wel terug in de winkelrekken!

“Gezocht: Voedsel voor de toekomst”

Wat we over 50 jaar eten, is misschien niet precies hetzelfde als wat je gisterenavond at. Wat zijn dan wel kenmerken van het ‘voedsel van de toekomst’?

  • Duurzaam: het product heeft geen grote ecologische voetafdruk.
  • Voedzaam: het product heeft een hoge voedingswaarde en is gezond. Economisch haalbaar: het product is makkelijk op grote schaal te kweken.
  • Relevant: het product heeft een (potentieel) grote afzetmarkt, ook in België. 

En ook belangrijk: de consumenten van morgen, onze kinderen en jongeren, vinden het ‘voedsel van de toekomst’ lekker. Iets verkopen dat zij niet lusten, heeft namelijk weinig zin. De nieuwe voedselketens moeten dus ook hen aanspreken.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action [Translate]Partnerships for the goals