Debatteren over het eten van de toekomst

Wist je dat er zo’n 4.000 liter water nodig is voor een simpel stukje biefstuk? En 3.000 liter voor een kilogram rijst? Je weet intussen ook wel dat er zelfs appels van de andere kant van de wereld worden overgevlogen. Kortom, een belangrijk deel van ons dagelijkse kostje is niet zo duurzaam als het misschien lijkt. Daarom gaan wij het debat aan en buigen we ons samen met heel wat anderen over de vraag “Wat is het voedsel van de toekomst?”.

Maatschappelijk debat

De naam van het project verklapt het eigenlijk al: ‘Gezocht: ‘Voedsel voor de Toekomst’ staat helemaal in het teken van duurzame voedingsproducten met een lage milieu-impact. Doel: het debat aanvuren door wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven, overheden, burger-consumenten en maatschappelijke organisaties samen aan tafel te zetten. Niet alleen om te eten, maar ook om te discussiëren en info uit te wisselen. De centrale vraag? Hoe we de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier kunnen blijven voeden.

Belangrijk zijn de jongeren van vandaag. Want zij zijn het die over 10 jaar hun karretje vullen in onze winkels. Op 16 februari 2017 bijvoorbeeld organiseerden we  samen met Vredeseilanden (Rikolto), KU Leuven en de provincie Vlaams-Brabant een workshop voor kinderen. Ongeveer 70 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar dachten samen na over duurzaam eten en het voedsel van de toekomst. Ook dat is – letterlijk – voer voor ons voedingsdebat.

Meer lezen

Project met 4 partners

Dat alles doen we natuurlijk niet alleen. Onze partners, de provincie Vlaams-Brabant, Vredeseilanden (Rikolto) en KU Leuven, voeren het debat vanuit hun eigen expertise. Tegelijk zetten we samen drie duurzame voedselketens op in het Zuiden: quinoa uit Peru, zeewier uit Indonesië en peulvruchten uit Tanzania. Die producten zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar hebben ook een lage milieu-impact. Dankzij het ketenproject krijgen ook de lokale boeren nieuwe kansen. En met de ervaring die we daar opdoen, geven we het debat verder vorm.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action [Translate]Partnerships for the goals