5 vragen over quinoa

Superfood of gezondheidshype? Over quinoa doen veel verhalen de ronde. Maar 1 ding is zeker: het is een voedzaam gewas vol eiwitten dat bestand is tegen weer en wind. En het heeft veel minder water nodig dan rijst of tarwe. Quinoa zou dus wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen als de wereldbevolking blijft groeien en het klimaat verder opwarmt. Daarom: vijf vragen én antwoorden over quinoa.

1. Wat is quinoa?

Quinoa is een heel oud gewas: het wordt al sinds 5000 v.C. gekweekt in de Andes door precolumbiaanse volkeren. Het was (naast aardappelen en maïs) het basisvoedsel van de Inca’s. Quinoa is trouwens geen graansoort, maar een kruidachtig gewas. De ‘vrucht’ van de plant is een pluim met ronde witte, rode of zwarte zaadjes: de quinoa zoals je die kent vanop je bord.

Witte, rode en zwarte quinoa
Quinoa is al meer dan 7.000 jaar oud en bestaat in een witte, rode en zwarte variant.

2. Waarom is quinoa het ‘voedsel van de toekomst’?

Quinoa is een duurzaam, voedzaam en weerbaar gewas, dat in verschillende klimaatzones gekweekt kan worden. Ook in België, trouwens.

  • Lage watervoetafdruk: voor de productie van quinoa is er 5 keer minder water nodig dan voor rijst, en 2 keer minder dan voor tarwe. 
  • Veel eiwitten: quinoa bevat alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. En het eiwitgehalte is hoger dan dat van granen.
  • Veel vezels: je bent sneller verzadigd en hebt minder snel terug honger, dankzij de trage suikers.
  • Weinig ziektedruk: het gewas heeft weinig last van ziektes.
  • Stressbestendig: quinoa kan heel goed tegen vorst, droogte en een zoute bodem. Je kan het dus in veel regio’s kweken.
Meer lezen

3. Hoe verduurzamen we de productie van quinoa?

In het kader van ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ hebben we een ketenproject opgezet in Peru, in de regio Ayacucho. Meer dan 180 kleine boeren kweken de quinoa en worden daarbij begeleid door de commerciële en sociale organisatie Solid Food Peru. Solid koopt de quinoa van de boeren voor een correcte prijs, die hoger ligt dan de gemiddelde marktwaarde. De organisatie zorgt voor de logistiek, processing en verpakking. Ze verkoopt de quinoa daarna door aan Colruyt Group en wij transporteren het gewas per boot. Die samenwerking betekent bijkomende inkomsten en een vaste afzetmarkt in België voor de boeren in Ayacucho. Solid Food Peru herinvesteert de winst in sociale projecten in de lokale gemeenschap.

Meer lezen

4. Waar kan ik die Peruviaanse quinoa kopen?

Binnenkort vind je bij Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar de eerste dozen quinoa tricolor (500 g) uit Ayacucho van Boni Selection Bio. Witte, rode en zwarte quinoa zijn door elkaar gemengd voor een kleurrijk en lekker resultaat.

Quinoaveld in Peru
De boeren uit de Peruviaanse regio Ayacucho vinden in België een vaste afzetmarkt bij Colruyt en Bio-Planet.

5. Hoe gebruik je quinoa?

Quinoa is natuurlijk lekker in slaatjes als graanvervanger, maar je kan er ook ontbijtgranen, brood of pasta mee maken. En het is uiterst geschikt voor specifieke doelgroepen! Wist je dat quinoa van nature glutenvrij is? Vegetariërs eten het als vleesvervanger. Ook heel wat diabetespatiënten nemen het op in hun menu: quinoa is rijk aan vezels en kan daardoor pieken in de bloedsuikerspiegel helpen voorkomen. Een baby of peuter in huis? Zij kunnen quinoa zeker smaken.

Quinoa in een salade
Quinoa is ook geschikt voor specifieke doelgroepen: diabetici, vegetariërs, mensen met glutenintolerantie …

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action